Sviten med sju raka matcher utan förlust under ordinarie tid sprack uppe i Piteå. Hemmalaget var aningen starkare sett över hela matchen och vann med uddamålet 3-2 men där Väsby ändå inte var långt ifrån en kvittering mot slutet.

 – Vi gör ett par simpla misstag och blir straffade säger tränare Viktor Tuurala. Vi jobbar hårt och sätter oss i position för att få med ett bättre resultat, men får inte till det i avgörande lägena.

Väsby Hockey trivs inte på Norrländsk is. Det kan man lätt konstatera efter att den sista långa resan till Norrland har tagit slut. De fyra matcherna mot Boden, Kalix, Vännäs samt då slutligen dagens motståndare Piteå har endast inneburit en ynka knipen poäng och med ett sådant facit känns det skönt att de två sista matcherna i Allettan spelas hemma i Vilundahallen.

Men idag i gemytliga LF Arena i Piteå startade Väsby upp matchen väldigt bra. Var det något lag som skulle ha tagit ledningen så borde det ha varit Väsby efter att laget vaskat fram tre-fyra högkaratiga chanser i inledningen av matchen. Närmast mål var Väsby när Fredrik Falk åkte sig fram längs kanten och där pucken rullade och studsade längs med mållinjen innan den tog vägen utanför stolpen.

Då kändes det aningen snopet att det var Piteå som bröt dödläget i matchen när de utnyttjade ett Väsbymisstag i egen zon och med en distinkt backhand sköt in 1-0 förbi Robin Wallin i Väsbymålet.

Men nästan lika snopet var det nog för hemmalaget när Väsby kvitterade ledningen mindre än tre minuter senare. Det när laget utnyttjade sitt första numerära överläge i matchen. Nick Hedemyr hade pucken ute vid sidan nära målet och flippade in pucken mot mål lite på vinst eller förlust. Det blev det förstnämnda som skedde eftersom pucken tog vägen via en Piteåförsvarare och studsade in.

Sista målet i perioden fick dock Piteå och det efter Robin Wallins enda misstag i matchen när han missade att stänga igen sin första stolpe. Det efter att målskytten Linus Hedman tog vägen runt kassen och sedan sköt pucken mot mål och hittade en väg förbi Robin som inte hann över i tillräcklig grad mot sin högre stolpe.

Väsby avslutade sedan perioden med ytterligare två fina chanser där både Rasmus Sörgardt som Christian Holmblad hade goda chanser att hitta nätet.

Väsby inledde den andra perioden med samma goda känsla som man avslutade den första med och i den femte minuten fick laget ett numerärt överläge. Spelet från den första PP-linan var bra och laget vann fast puckar men utan att skapa de där riktigt vassa chanserna. Sista minuten i överläget var dock inte lika bra och när Piteå blev fulltaliga så vände matchen från där och då.

Hemmalaget satte press på Väsbys backar och förhindrade dem att sätta upp spelare med fart. Puckbanor bröts och Piteå närmade sig sakta men säkert ytterligare ett ledningsmål via bra pucktempo och med vilja att trycka puckar mot mål.

När laget till slut lyckades styra in 3-1 kändes det tämligen logiskt och det var forna Väsbybacken Viktor Nilsson som skottpassade fram till Emil Wrenman som strax framför mål elegant styrde in pucken.

Därefter osade det ytterligare hemmamål men mitt i pressen lyckades Väsby sticka upp och Johannes Nilsson hittade med instickare fram till Manfred Ehlers som fick på ett riktigt snärtigt skott som satte ovanför axeln på målvakt Joel Vännström och gav Väsby den så viktiga reduceringen till 3-2.

Sista perioden jagade Väsby ett kvitteringsmål men Piteå var nästan hela tiden steget före Väsby. Laget var väldigt skickliga på att ställa om och när Väsby i ivern att jaga ikapp tappade anfallsspelare i offensiv zon, skapade sig Piteå vid flertalet tillfällen möjligheter att sätta 4-2. Men fenomenalt bra målvaktsspel av Robin Wallin i kombination med uddlösa hemmaavslut gav ändå Väsby möjligheten att ta poäng från matchen.

Manfred Ehlers var närmast en kvitteringspuck då han susade förbi sin bevakare och skapade sig själv ett friläge i tredje periodens nionde minut. Men målvakt Vännström gick vinnande ur denna duell och alla andra målmöjligheter med som Väsby försåg honom med mot slutet av matchen.

Sammanfattningsvis så kan man inte säga att Piteå vann orättvist eftersom laget under andra halvan av matchen skapade sig själva tillräckligt många chanser att göra mål på. Samtidigt ska sägas att Väsby gjorde en riktigt stark första period där laget pepprade hemmamålet duktigt och där Väsby borde ha skapat sig ett bättre läge än vad som faktiskt blev utfallet efter de första tjugo spelade minuterna i matchen.

Förlusten är Väsbys första på nästan en månad och det gör att laget nu halkat efter lagen i toppen. Med två matcher kvar för Väsby att spela är nog det enda nåbara målet platserna 4-5-6 vilket innebär en möjlighet att välja motståndare i playoff 1 och som även ger en hemmafördel i eventuellt avgörande match.

Grisligan

Oliver Horrsell verkar trivas som bäst när lagen är som svårast. Idag var han sådär ettrig, intensiv och följsam och han stred tappert när Piteå ångade på som allra bäst. Tre grisar ges till Oliver!

Två grisar vill jag ge till målvakt Robin Wallin som verkligen klev fram under andra halvan av matchen och gav Väsby möjligheten till poängen tack vare sina många och fina räddningar.

Sista grisen ges till Rasmus Sörgardt som arbetade frenetiskt i matchen och som ofta och gärna fyllde på i offensiven vilket borde ha blivit bättre belönat än vad som blev fallet.

Särskilda omnämnanden vill jag slutligen skänka till Manfred Ehlers, Johannes Nilsson samt till Elliot Lorraine som i övrigt stack ut från ett helt okej spelandes Vilda Väsby.

Foto: Arne Rundlöf