För sjätte matchen i rad tog Väsby Hockey en match till övertid när laget via Johannes Nilsson tio sekunder före slutet kvitterade Vännäs ledning till 3-3. En skön tagen poäng efter en överlag svag insats men i övertiden gick det som vanligt där bonuspoängen gick till motståndarna.

 – En poäng igen och detta var ett sidsteg säger tränare Viktor Tuurala. Psykologiskt tunga målsituationer emot oss, dock, vi ska välja att växa och bli starkare.

De tunga målsituationerna som tränare Viktor Tuurala refererar till kändes näst intill matchavgörande för Väsbys del. Det var nämligen så att Väsby, som först i den sista perioden hittade sitt vanliga spel, i sista periodens åttonde minut tog ledningen för första gången i matchen. Trodde vi det vill säga. Men Fredrik Falks läckra sologenombrott där han rundade en hemmaback och satte pucken via stolpen och in i mål, blev bortdömt.

Istället satte hemmalagets Ludwig Niederbach fjorton sekunder senare 3-2 i ett friläge och Väsby gick från glädje till sorg.

Men glädjen kom till slut för med tio sekunder kvar av ordinarie tid slog Johannes Nilsson till och äntligen hade Väsby turen på sin sida eftersom pucken styrdes via en hemmaback och upp i krysset vilket tog matchen till övertid för Väsbys sjätte match i följd.

Men om vi tar allt från början så ska det sägas att det här var en match där Väsby hamnade snett näst intill från början. Första minuterna var man pigga men hemarbetet i den egna zonen och framförallt pucktappen kring offensiva blå blev och var kostsamma.

Vännäs som desperat var ute efter sin första seger vände spelet snabbt och var ständigt på hugg, redo att ställa om efter varje pucktapp från Väsbys sida. Det gjorde de bra samtidigt som Väsby krånglade till det alldeles för mycket i den första perioden.

Vännäs tog ledningen i matchens femte minut efter att Väsby inte jobbat klart i den egna zonen och där Vännäs danske spelare Maersk från en position mitt i slottet pricksköt in 1-0 rakt upp i Linus Ryttars vänstra kryss.

Väsby jobbade sig in i matchen och hade mest puck, sköt flest skott i perioden men Vännäs hade trots det de vassaste chanserna efter många snabba framstötar när Väsby gått djupt i offensiven och därefter tappat pucken.

Men Väsby lyckades ändå kvittera när Elliot Lorraine påpassligt höll sig fram och tog hand om en retur efter ett skott från Lubomir Fetkovic.

Sista ordet i perioden fick dock hemmalaget efter att två Väsbyspelare krockat med varandra på offensiv blå så att Vännäs kom framstormandes i ett två mot ett läge. Det var ett läge som de utnyttjade galant efter en sidledspassning och direktskott förbi en överspelad Ryttar.

Andra perioden kan vi i princip dra ett rakt streck över. Den fart som Väsby ändå stundtals hade i den första perioden var som bortblåst i den andra. Laget fick aldrig något flyt i spelet och såväl tappade som slog bort till synes enkla puckar.

Vännäs var klart närmast målkänning under andra periodens tjugo minuter där det enda av värde från Väsbys sida var en fin inbrytning av Felix Dahlgren där han sånär fick in pucken bakom Vännäs målvakt.

Sista perioden blev den klart bästa från Väsbys sida. I takt med att matchklockan tickade blev desperationen gradvis högre från Väsbys sida. Det gav snabbare ben, kvickare tankar och en vilja att ta pucken snabbare mot mål.

I Väsbys första numerära överläge gav det resultat. Tre Väsbyspelare störtade på kassen och där Pontus Karlsson fick tag i pucken och skickade in kvitteringen till 2-2.

Väsby som gradvis började ta över matchen var nu klart på gång och när Fredrik Falk stod för sitt fina sologenombrott vilket nog borde ha givit honom ett mål, kanske det hade blivit vägen fram till en Väsbyseger.

Istället kom ännu ett pucktapp, friläget och återigen ett ledningsmål för Vännäs och det gjorde att Väsby återigen fick kanalisera all sin energi på att försöka jobba ikapp. Något som gick aningen trögt och när man trodde att hoppet näst intill var ute kom så läget till sist. Christian Holmblad som var het på slutet hittade fram med endiagonalpassning till Johannes Nilsson som slog till direkt. Resultatet av det vet vi och det var oerhört skönt att se de utsträckta armarna från de sex Väsbyspelare som mot slutet gjorde sitt yttersta för att få fram denna kvittering.

Övertiden hann knappt sedan starta innan den raskt var över. Väsby vann tekningen och pucken. Men på något sätt hamnade pucken fel och istället bjöds hemmalagets speciella målskytt Petter Segersten på ett friläge. Det var helt klart fel spelare att bjuda det på för han var stensäker i sitt avslut och satte 4-3 mellan benen på Ryttar vilket gav bonuspoängen till Vännäs.

Sammanfattningsvis så får man väl säga att detta var en av de sämsta, om inte den sämsta som Väsby spelat hitintills i Allettan. Det var egentligen bara under matchens sista femton minuter som man kände igen laget men då var det nästan för sent. Imorgon söndag mot Piteå måste Väsby vara mer påkopplade och hålla ihop laget bättre än vad laget mäktade med mot Vännäs för idag var det stundtals rena svängdörrar bakåt.

Grisligan

Fredrik Falk hade kunnat bli matchvinnare och det hade varit rätt man att i sådana fall få den möjligheten. För jag tycker Fredrik fortsatte sitt fina spel från sistone och var alert och företagsam matchen igenom. Tre grisar till Falk!

Två grisar vill jag ge till Pontus Karlsson som får representera den viljan och kämparandan som i princip hela laget visade upp sista femton minuter av matchen.

Sista grisen tilldelas Christian Holmblad som låg bakom två av Väsbys tre mål i matchen och jag vill se mer av den kvaliteten från ”Homers” sida även i fortsättningen för den spetsegenskapen behövs extra mycket när inte kollektivet kanske har sin bästa dag.

Foto: Tommy Sjölund (Vännäs HC)