Det är dags för den sista Norrlandstrippen för Väsby Hockey när de tidig lördag morgon sätter sig i bussen för att kuska upp förbi Umeå och några mil inåt i landet för att ta sig an Vännäs HC. Det mot ett lag som haft en motig Alletta och som nu strider desperat för att hockeysäsongen inte ska ta slut redan den 20 februari.

Men då måste laget göra det som laget misslyckats med hitintills i Allettan, nämligen plocka poäng och helst segrar. Inför matchen ligger de sist i tabellen med endast en inspelad poäng och upp till närmsta lag Enköping, har laget sju poäng. Men då laget har två matcher mindre spelade än ESK så finns faktiskt chansen och så länge chansen finns så lever ju hoppet.

Väsby lär med andra ord under lördagseftermiddagen behöva ta sig an ett hemmalag som kommer att kämpa intensivt för att spräcka sin segernolla. Väsby måste vara beredda på att det svartgula laget kommer att komma ut och försöka chocka busstunga Väsbyben så det gäller minsann att vara med redan från nedsläpp.

Med tanke på Vännäs tabelläge är det inte så många i laget som kanske klivit fram som de borde. Men ingen skugga ska alls falla på killen längst bak i laget, nämligen målvakten Marcus Evertsson. Han gör det han ska och lite till och ståtar på en fin räddningsprocent på nästan 91%. Jag har tagit några ord med denna duktiga målvakt och hans tankar inför matchen mot oss låter enligt följande.

Hej Marcus! Ni har minst sagt haft en tuff Allettan så här långt med endast en inspelad poäng på tolv spelade matcher. Vad är det som gått galet anser du?

Tjena! Vi visste på förhand att det skulle bli en tuff serie där vi skulle möta bra lag varje match, men det är klart att vi är besvikna med hur de inledande matcherna sett ut både spelmässigt och resultatmässigt. Det är svårt att sätta ord på vad det är som inte fungerat men när ett lag förlorar flera matcher efter varandra sätter det sig tillslut i skallen. Vissa matcher efter jul har vi varit med bra och haft chans på poäng, men tyvärr inte räckt till hela vägen fram. Vilket såklart är frustrerande.

Men trots tidigare kräftgång så har ni ändå chansen att komma ikapp ESK som är närmast ovanför er. Varför kommer ni att greja det tror du?

Det krävs att vi kommer ihop som lag och krigar för varandra som vi gjorde innan jul. Då tror jag att vi kan plocka en del poäng på de återstående sex matcherna. Vi möter Enköping på söndag och det blir såklart en nyckelmatch för oss om vi ska ha en chans att nå PO.

Ni gjorde ju en bra match mot Boden i onsdags verkar det som. Håller du med och kan du berätta lite om den?

Ja, vi gjorde mycket som var bra i den matchen som vi ska ta med oss till helgens matcher. Det var en jämn match från start till mål men vi drog på oss alldeles för många utvisningar och det straffade sig. Men i övrigt ett steg i rätt riktning för oss, trots resultatet. 

Trots alla förluster har du verkligen stridit tappert i kassen. Du har ju en räddningsprocent på nästan 91% i ett lag som nästan bara förlorat. Är du nöjd med ditt eget spel?

Jag tycker att det har känts bra. Jag fick en besvärlig knäskada i oktober som hindrade mig från spel i cirka 10 veckor men tycker jag hittat tillbaka till mitt spel på ett bra sätt. Vi har släppt till mycket skott och varit hårt tillbakapressade vissa matcher men ändå varit med resultatmässigt.

Men det är klart att man inte är helt nöjd när laget inte vinner. Det är ju det allt handlar om. Det finns alltid saker jag kan förändra och förbättra.

På lördag kommer Väsby hockey till er ishall. Vad kan vi förvänta oss för typ av Vännäs där?

Ett desperat, hårt jobbande Vännäs. Vi måste börja vinna nu om inte säsongen ska vara över om sex omgångar, så det finns inget att spara på.

Vad känner du annars till om oss och vad tänker du på när du hör Väsby hockey?

Att det är en klubb med en lång och anrik historia då ni varit uppe och spelat i den högsta serien. För några år sedan pratade jag lite med Tom Tärnström och han gav mig en positiv bild av Väsby som förening och vart han vill ta föreningen. Något han bevisligen lyckas bra med. Jag tycker även att Väsby har ett av hockeyettans bästa mv-par.

Du var ju inte med när vi möttes strax efter nyår i Vilundahallen. Vad har du hört från den matchen?

Att det var en match där ett skridskostarkt Väsby kom ut hårt inför mycket publik och öste på matchen igenom. Så det blir en utmaning för oss på lördag att försöka få ned farten och ta vara på de chanser vi får.

Med tanke på att ni måste börja plocka segrar nu. Kan vi förvänta oss ett hårt jagandes Vännäs på lördag?

Ja, det finns inget annat för oss än att gå för tre poäng.

Vilka spelare i ditt lag tycker du att vi i Väsby ska kika in lite extra?

Agust Wendt är en center som gör ett otroligt jobb i det tysta för oss. En hårt jobbande spelare som alltid sätter laget före jaget. Sedan säger jag Alexander Glimtoft som är en spelskicklig back som kanske inte fått den poängutdelning denna säsong som han förtjänar. Otroligt skridskoskicklig och rörlig!

Slutligen Marcus, hur går det på lördag och vad kommer att fälla avgörandet?

Vi håller oss från utvisningsbåset och lyckas pricka in några kassar i vårt PP. Vi vinner en tight match med 3-2.

// # 29 – Marcus Evertsson – Vännäs HC

Glädjande nog för Väsbys del så åker Jesper Kemi med på bussen och redo för matchspel igen vilket innebär att Väsby äntligen kommer att kunna mönstra fyra kedjor till helgen. Så här i sluttampen av serien betyder det mycket att kunna spela på mycket folk för om kroppen och knoppen är trött så kommer misstag och det såg vi inte om inte annat hemma mot Kalix för snart en dryg vecka sedan.

Fredrik Falk är en formstark back i Väsbys lag och hans fina spel hoppas jag innerligen håller i sig även över helgen för där har vi verkligen en spelare som kan göra skillnad när han är på det humöret. Jag har tagit några ord med Fredrik inför resan och hans tankar inför Vännäsmatchen låter så här.

Hej Fredrik! Fem matcher i rad har vi spelat oavgjort efter full tid men i endast en av dessa fem matcher fall har vi tagit bonuspoängen. Varför har vi misslyckats i övriga fyra matcher som du ser på det?
-Tjena Krister, svårt att säga.. tycker vi måste vilja mer och vara mer desperata på att göra mål.

Med tanke på hur viktiga dessa poäng kan bli fortsättningsvis, på vilket sätt kan vi bli mer kyliga i övertiden respektive straffläggningen?
-Vi får våra lägen i overtime så det gäller bara att vi trycker dit pucken och sen i straffläggningen gäller det att inte tänka så mycket, bara gå in och göra sin grej.

Samtidigt som det varit en svaghet så har ju vår styrka varit att vi är svårslagna vilket inte minst de fem raka oavgjorda matcherna vittnar om. Vad anser du att vår styrka som lag är för närvarande?
-Jag tycker att vi oftast spelat bra hockey i 40 minuter men dippat lite i andra perioder så det gäller att vi kommer upp i 60 minuter om vi ska vara med och slåss mot dom bättre lagen. Men våran styrka tycker jag har varit tålamodet då vi har hämtat upp och vänt många hockeymatcher

Det känns även som din egen form varit riktigt bra på sistone. Håller du med och är det något speciellt i ditt spel fungerar bättre just nu än tidigare?
– Jo det tycker jag, hade väl lite islossning med målgörandet i helgen så det var skönt.

Nu väntar en tuff resehelg med matcher mot Vännäs på lördag samt Piteå på söndag. Vad är dina tankar inför dessa möten?
– Viktiga poäng står på spel så det gäller att vi åker upp till Norrland supertaggade, det är 6 poäng som gäller!

Känns det jobbigt att resa så långt till matcher i bussen eller är det bara roligt?
– Eftersom vi inte har så många långa resor under säsongens gång så är det bara roligt!

Vännäs är först ut, vad tyckte du kännetecknade dessa som lag senast vi mötte dem?
– Jag kommer inte ihåg så mycket hur dom spelade, men det tar coacherna innan vi åker upp i helgen

Var det något speciellt i deras spel som vi behöver se upp för på lördag?
– Nja det tycker jag inte, det gäller att vi fokuserar på vårat så ska det nog gå vägen.

Slutligen Fredrik, hur går det på lördag och på vilket sätt är du bidragande till det?
– Vi går såklart för 3p poäng och jag kommer göra allt för att det ska gå vägen.

// # 5 – Fredrik Falk

Matchen sänds via nätet och länken till matchen ser ni här nedan.

https://live.hockeyettan.se/live/13763