Väsby stod för remarkabel upphämtning hemma mot serieledarna Bodens HF. När mindre än elva minuter återstod av matchen var Väsby i underläge med 0-3 men den härliga upphämtningen gav 3-3 och faktum var att även en segerpuck var nära att skjutas in i matchens näst sista minut.

 Tufft utgångsläge efter två perioder säger tränare Viktor Tuurala. Men via bra desperation och moral kommer vi in i matchen. Vi har bud på mer, men en pinne efter straffar blir resultatet.

Väsby Hockey gör två bra perioder och en riktigt dålig sådan och det var under mittakten när Väsby inte hittade något som helst flyt i spelet.

Men den första perioden var inte alls dum. Väsby fick den första heta chansen när Manfred Ehlers frispelades av Oliver Horrsell och blev helt sopren i matchens tredje minut. Manfred såg nog inte hur fri han blev för avslutet blev förhastat och ven strax utanför stolpen.

Boden svarade per omgående när den luriga center Christian Nyman snyggt tog sig förbi en Väsbyback och sånär hittade förbi Linus Ryttar som dock fick ut sitt högra benskydd.

En Väsbyutvisning i den sjunde minuten gav Boden ordentligt med tryck i Väsbys zon. Den KHL-meriterade backen Tommy Wargh styrde lagets PP-spel med stor ackuratess och framför mål stod NHL-meriterade Per Ledin och försökte nosa till sig returer. Två klasspelare som skulle få visa upp sig mer denna afton.

Men närmare än ett ribbskott av Sebastian Harila kom inte gästerna i det överläget och istället var det Väsby när laget blev fulltaliga, som vaskade fram de två närmast farligaste chanserna.

Först var det Johannes Nilsson som hittade fram med en perfekt passning från kanten in mot målet där Pontus Karlsson åkte till sig läget. Men någon träff på pucken fick aldrig gode Pontus.

Likadant var det när Väsbys nästa vassa läge dök upp. Nu var det Fredrik Falk som först stod för en fin uppåkning innan han med en diagonalpassning i offensiv zon hittade över till Nick Hedemyr. Nick som vanligtvis klipper in sådana lägen fick nu inte alls till avslutet som istället träffade nätet ovanför plexit.

Väsbytrafik mot Bodenmålet (Foto: Bror Rosenback)

Känslan var dock att Väsby mätte sig väl med den duktiga serieledaren men när laget drog på sig ytterligare en utvisning i den trettonde minuten gick det inte att stå pall längre.

Boden fick snurr på det offensiva spelet och Väsby missade i markeringsarbetet i den egna zonen och glömde bort att markera Per Ledin. Han fick stå ensam vid den bortre stolpen och det såg hans medspelare Sebastian Harila som hittade Ledin och därefter var det en smal sak för honom att placera in ledningspucken för Boden.

Stärka av ledningsmålet kom Boden ut betydligt mer aggressivt i den andra perioden. Väsby som fick inleda denna period i numerärt överläge fick inte alls till sitt spel som var hafsigt, slafsigt och helt enkelt allmänt dåligt.

Det fortsatte och när då Boden samtidigt ökade sitt tryck så var Väsby ordentligt i brygga där en utökning i målprotokollet för Bodens del sannerligen hängde i luften.

Boden trycker på (Foto: Bror Rosenback)

Men Väsby klarade av det första trycket och kom lite bättre upp i banan mot mitten av perioden. Då uppenbarade sig samtidigt två praktlägen från båda lagen. Först var det Väsby som skapade sig ett två mot ett läge men en Bodenbrytning strax framför sitt eget mål vände på spelet och sekunder senare var det Boden som istället var tre mot en inne i Väsbys zon. Då var det Väsbys tur att uppoffrande försvara sig och det i form av Martin Liljekvist som utnyttjade sin fulla räckvidd när han lade sig och bröt den tänkte passningen bort mot den bortre stolpen.

Boden fick dock till slut utdelning för sitt övertag i perioden när laget efter en tekningsvariant hittade en ren spelare i form av Viktor Sandberg som distinkt tryckte in 0-2 i Linus Ryttars vänstra kryss.

Men det blev det enda målet som föll i perioden och det var något som Väsby fick vara mest nöjd med tanke på att Boden var det klart bättre laget under dessa tjugo minuter.

I sista perioden var det dock ett helt annat Väsby ute på isen igen. Laget fick även lite hjälp till ett första tryck eftersom Boden drog på sig en utvisning redan efter tjugoåtta sekunders spel.

Tjugoåtta sekunder senare var Väsby nära en reducering men avslutet av Nick Hedemyr i fint läge räddades av en raklång liggandes Bodenmålvakt som förhindrade tidig nätkänning för Väsbys del.

Vid nästa läge var det inte målvakt Sehlstedt som var i vägen utan istället hans stolpe som träffades av Rasmus Sörgardt i den tredje minuten när han vräkte sig fram längs kanten.

Men vid denna tidpunkt i matchen var det som förgjort för Väsby att hitta tätkänning trots bitvis bra spel.

Istället satte Boden i åttonde minuten det man trodde var det matchavgörande 0-3 målet. Det efter en styrning från deras kapten Petter Sundqvist där pucken för Väsbys del retfullt enkelt studsade förbi en överrumplad Ryttar.

Men en utvisning på en Bodenspelare drygt två minuter senare blev Väsbys väg in i matchen igen. Fem sekunder senare var nollan spräckt och det efter en praktträff från Fredrik Falk som efter en passning från Christian Holmblad slog till direkt.

Glädje efter reduceringen till 1-3 (Foto: Bror Rosenback)

Målet gav Väsby förnyad energi och laget etsade sig direkt efter tekning sig fast i Bodens zon. Men en onödigt tagen Väsbyutvisning minuten senare drog ner kvitteringsjakten. Men den avbröts inte utan sköts bara upp i två minuter.

För efter avklarat boxplay fortsatte jakten och det blev en framgångsrik sådan för i den femtonde minuten var ännu en reducering ett faktum.

Manfred Ehlers blev målskytt då han nära mål tog tillvara på en fin framspelning av Johannes Nilsson och tryckte upp 2-3 pucken i taket bakom en chanslös Oskar Sehlstedt.

Manfred Ehlers trycker in 2-3 (Foto: Bror Rosenback)

Nu var det match på riktigt och Boden som tappade en 3-0 ledning även i onsdags i derbyt hemma mot Piteå kanske kände de negativa vibbarna från då.

Väsby vann duellerna i offensiv zon och med drygt två minuter kvar av matchen hittade Elliot Lorraine fram med en passning till Fredrik Falk som slog till direkt och satte kvitteringspuck till 3-3 mellan benen på Bodens målvakt Sehlstedt.

Fredrik Falk har precis slagit in kvitteringen till 3-3 (Foto: Bror Rosenback)

Vilt jubel på läktarna efter den härliga och oväntade upphämtningen men Väsby var inte nöjda med det. Det var blodad tand så det stod härliga till och halvminuten senare var Manfred Ehlers endast en studsande puck från att även slå in 4-3.

Men det hade nästan varit för bra för att vara sant och istället gick matchen till övertid. I den delade lagen chanser med varandra där Johannes Nilsson skapade Väsbys bästa då han snirklade sig förbi sin bevakare innan han nästan lyckades vänta ut målvakt Sehlstedt men vinkeln blev till slut för brant och chansen rann ut ur intet.

Johannes Nilsson föll på ändan när han skulle fösa in pucken (Foto: Bror Rosenback)

Istället kom straffar att avgöra tillställningen. Nick Hedemyr och Fredrik Falk lyckades göra mål på sina straffar men tyvärr lyckades Boden överlista Linus Ryttar vid lika många tillfällen och sedan gick straffläggningen över till ”sudden death” straffar. Där var till slut gästerna kyligast och den luriga forwarden Jesper Ylivainio avgjorde och gav bonuspoängen till Boden.

Sammanfattningsvis så är det alltid lite surt att förlorade bonuspoängen men med tanke på den härliga upphämtningen från 0-3 till 3-3 måste Väsby ändå vara riktigt nöjda med den tagna poängen. Boden var ett riktigt bra motstånd men Väsby gav aldrig upp och den härliga moralen laget visade mot slutet är guld värd och kommer säkerligen hjälpa laget vid fler tillfällen denna säsong.

Grisligan

Fredrik Falk var den stora Väsbyhjälten i afton. Med två inskjutna mål var han i stort skillnaden mellan noll och en poäng och gode Falk visade upp härliga spetsegenskaper i den offensiva zonen. Tre grisar till Fredrik!

Matchens lirare Fredrik Falk (Foto: Arne Rundlöf)

Två grisar ges till virvelvinden Manfred Ehlers som gnuggade kopiöst matchen igenom och slitet gav resultat när han påpassligt höll sig framme och tryckte in 2-3 och sedan var på vippen att även avgöra matchen när han sånär satte en segerpuck mot slutskedet av matchen.

Två grisar till Manfred Ehlers (Foto: Bror Rosenback)

Sista grisen ges till målvakt Linus Ryttar som i vanlig ordning var stabil i kassen och såg till att Boden aldrig kunde dra ifrån när laget i den andra perioden kändes som klassen bättre än Väsby.

Goda omdömen delas även ut till backarna Oliver Horrsell och Fredrik Stridlund som stack ut något från en annars väl kämpandes backlinje. Vidare ges omnämnanden till eleganten Johannes Nilsson samt till kapten Christoffer Gozzi som ledde sitt lag föredömligt.

Nu väntar några timmars vila innan nästa norrlandslag i form av formstarka Kalix HC gästar Vilundahallen söndag eftermiddag klockan 16.00.

Foto: Arne Rundlöf