Det är fördel Forshaga i playoff 1 efter att Väsby tappade 1-4 ledning till förlust med 5-4 efter att hemmalaget prickade in segerpucken drygt åtta minuter in i ”sudden death”.

 – 0-1 i matcher. Periodpaus i ett par dagar, det här är en serie, och den lever säger tränare Viktor Tuurala.

Serien lever men förlusten ikväll gör att Väsby får leva med pressen att vinna returmötet på fredag och pressa fram en tredje och avgörande match på lördag för annars är säsongen slut.

Och det känns ju så onödigt med tanke på att Väsby ikväll trettiosex sekunder in i andra perioden var uppe i en 1-4 ledning. Mikael Lengmo hade då precis skjutit in sitt första mål för säsongen och Väsby jublade glatt.

Annars var det hemmalaget som virvlade runt i inledningen av matchen vilt påhejade av en fullsatt ishall som gått och väntat på en match av en sådan här dignitet i nästan två decennier.

Forshaga hann bränna två riktigt heta lägen innan de ändå tog ledningen i samma byte efter att hemmalagets Robin Johannesson prickat krysset bakom Linus Ryttar.

Väsby som knappt haft tillstymmelse till lägen innan hemmalagets ledningsmål, tryckte på gasen i underläget och raskt därefter var det kvitterat. Johannes Nilsson slängde in en puck mot mål och dit åkte Fredrik Falk och på något sätt fick han klubban eller kroppen på pucken så att den hittade förbi hemmalagets målvakt.

Två härliga skott senare var även Väsby uppe i en 1-3 ledning efter att Christian Holmblad först skjutit in sitt första mål år 2019 efter fin framspelning av Elliot Lorraine. För det andra härliga skottet stod Pontus Karlsson och det efter en mäktig projektil som borrade sig in i krysset.

Väsby gick alltså till periodvilan i tvåmålsledning och när sedan då Lengmo sköt in 1-4 så kändes matchen nästan över.

Men något hände, eller rättare sagt, två utvisningar senare var hemmalagets underläge nere i endast ett mål efter att laget utnyttjat just dessa numerära överlägen. Forshaga spelade bra PP och utnyttjade sina lägen kliniskt.

Hallen som nästan var knäpptyst när Väsby drog ifrån till 1-4 var nu betydligt mer högljudd och det momentum som Forshaga fick efter sina två snabba reduceringar gjorde att matchen vände helt.

Väsby åkte på spelvändningar, tappade tempo och sedan kom ett friläge där Linus Ryttar överlistades och så var det kvitterat.

Sista perioden kom Väsby ut bättre. Mer fokuserat och mer aggressivt. Laget tog även tag i taktpinnen och såg ut att gå för segermålet.

Men sedan kom utvisningar. Inte bara en och heller inte två, inte tre utan hela fyra raka utvisningar och vid ett tillfälle spelade även Forshaga i fem mot tre. Men Väsby krigade föredömligt under alla dessa boxplay och faktum var att Jesper Kemi frispelades ett av dem men blev nerriven varför Väsby tilldömdes ett straffslag.

Straffar är dock nu inget som Väsby är speciellt vassa på vilket inte minst alla missade straffar i Allettan visat men den som ändå ofta suttit sina är Fredrik Falk som även nu fick chansen. Men den här gången fick Falk bet och istället gick matchen till sudden death.

Där fortsatte Väsby att pressa men lyckades trots allt puckinnehav inte riktigt att få fram de där riktigt vassa chanserna. Istället kom aningen taffligt spel i egen zon att avgöra. Forshaga vann en sargduell, Väsby tappade i markeringen och sedan kunde hemmalagets Filip Nordström strax framför mål slå in segerpucken rakt upp i Ryttars vänstra kryss.

Sammanfattningsvis så kan man väl inte säga att Forshagas seger var oförtjänt. Väsby hade svårt att komma upp till sitt vanligtvis frejdiga spel och det var helt enkelt för få som klev fram och satte tonen i matchen för Väsbys del.

Men det är givetvis svagt av Väsby att tappa en tremålsledning och det gör ju att pressen mot laget är stor inför fredagen då faktiskt säsongen kan ta slut vid eventuell förlust.

Grisligan

Tre grisar ges till Pontus Karlsson som framförallt klev fram i den första perioden och tack vare sitt mål och målgivande passning till det första målet gav Väsby möjligheten att dra iväg i målprotokollet.

Två grisar tilldelas Elliot Lorraine som var en av få som visade riktigt jävlar anamma i matchen vilket var på vippen att leda vägen till en Väsbyseger mot slutet.

Sista grisen ges till Fredrik Stridlund som även han var riktigt frän och frejdig ute på isen och som gjorde en väldigt bra insats.

Särskilda omnämnanden vill jag slutligen skänka till Oliver Horssell, Manfred Ehlers samt till Viktor Åström men i övrigt finns det gott om spelare som måste höja sig till returen på fredag.