Playoff till Allsvenskan! Det är något speciellt med det och det finns väl ingenting som är bättre än att kunna avsluta en säsong med det absolut roligaste som finns i idrottsväg, nämligen ett kval uppåt.

Får Väsby jubla igen? (Foto: Bror Rosenback)

För två säsonger sedan var Väsby med om detta senast. Då var det Tranås som var motståndare i playoff 1. Den gången gick det bra och Väsby var vidare efter två spelade matcher. Då mötte vi en obekant motståndare men som Väsby ändå hade stött på i kvalsammanhang tidigare. Nu möter vi ett lag som jag veterligen inte kan påminna mig om att Väsby stött på tidigare. Forshaga IF, det värmländska laget är motståndaren som tisdag kväll tar emot i Ängevi Ishall.

De har en anrik historia med tolv säsonger i högsta ligan på meritlistan. Men det var länge sedan och laget har egentligen främst tampats runt med andra värmländska lag alltsedan dess. Men från Millenniumskiftet gick laget upp i division 1 igen efter att antal år i tvåan och sedan pendlade laget mellan just ettan och tvåan under några säsonger innan laget våren 2013 tog steget tillbaka till ettan igen. På den nivån har laget legat sedan dess men däremot inte gjort alltför stort väsen av sig. Det har snarare rört sig om botten- än toppstrider och därför ryckte nog inte många på ögonbrynen när laget efter grundserien i höstas placerade sig som näst sist i tabellen. Men från vårserien och framåt hände något. Visserligen förlorade laget två av de tre inledande matcherna men därefter har laget nästan gått rent. Den 16 januari var senast som laget förlorade en match och därefter har laget kryssat eller vunnit vilket till slut gav dem platsen som egentligen kanske var vikt för mer favorittippade Lindlövens IF.

Alltsedan Forshaga gjorde comeback i Hockeyettan har laget letts av forna storspelare. Först ut att träna laget var Peter Nordström och sedan följde Jörgen Jönsson och under de tre senaste säsongerna leds laget av forna storbacken Per Lundell. Alla har gemensamma nämnaren Färjestads BK och från den SHL-föreningen har Forshaga även lockat till sig många duktiga och lovande juniorer.

Det är väl också förklaringen till att denna satsning till slut burit frukt. Med duktiga ledare och talangfulla spelare så kommer resultaten till slut och det ska bli riktigt spännande att se vad Forshaga har att bjuda på när Vilda Väsby på tisdag kommer på besök.

För att få reda på lite mer om laget har jag vänt mig till egna produkten och målvakten Jonas Westerlund. Det är en viktig pjäs för värmlänningarna och han var en stor bidragande orsak till lagets framgångar under vårserien med en räddningsprocent på nästan 93%. Så här går Jonas tankar inför mötet mot oss.

Hej Jonas, målvakt i Forshaga. Ni är i playoff 1! Kunde ni tro det efter att ni kom näst sist i grundserien av Hockeyettan Västra?

Hej! Nja, vi har hela tiden vetat att vi har en väldigt stor potential i laget och många duktiga spelare. Men med tanke på hur det såg ut innan jul så trodde man väl kanske inte att det skulle bära så här långt.

Berätta, vad är det som hänt i ert spel sedan dess eftersom ni gått så fantastiskt bra nu?

Svårt att peka på en specifik anledning, men vi har verkligen gått ihop i gruppen och bestämt oss, hur än matcherna har sett ut har vi hittat en väg att vinna. Sen har vi fått vara i stort sett skadefria efter jul. Vilket vi inte vra innan.

Vad tycker du kännetecknar ert spel och vilka detaljer har ni framförallt slipat på under vårserien?

Vi är ett hårt arbetande lag som aldrig ger oss, även om vi hamnar i underläge har vi tagit oss tillbaka in i matcherna. Vi har slipat en hel del på vårat försvarsspel över hela banan vilket verkligen har fallit väl ut, vilket märks i att vi släppte in minst mål av alla lag under fortsättningsserien.

Du har ju Forshaga som moderklubb och nu spelat din sjätte raka säsong i Forshagatröjan. Vad är det som skiljer denna års upplaga med tidigare anser du?

Jag tycker alltid vi haft en bra stämning i omklädningsrummet men det känns som att vi har tagit det ett steg till i år. Vi ställer mer krav på varandra och tävlar mer på träning. Samtidigt har hela föreningen tagit kliv år för år och gett oss spelare bättre förutsättningar att lyckas.

Vilka spelare skulle du vilja lyfta i ditt gäng som framförallt varit med och bidragit till denna framgång?

Oj, jag tycker verkligen alla har lyft sig under våren och bidragit på sitt sätt. Men det är svårt att inte nämna en sån som Nicklas Edman, han är nog hockeyettans bästa back när han är på humör. Han kan vara helt dominant långa stunder av matcherna.

Forshaga har ju en riktigt anrik historia. Kommer folk att vallfärda till Ängevi Ishall nu på tisdag tror du och hur har intresset varit för er under succévåren?

Jag hoppas att folket i kommunen inser hur stort det faktiskt är att vi tagit oss dit vi gjort och kommer och stöttar oss. Det är längesen Forshaga va med så här högt upp i seriesystemet. Intresset har annars varit ganska svagt under säsongen men ökat nu mot slutet.

Väsby Hockey väntar er nu i första kvalrundan. Vad känner du till om oss?

Inte mycket ärligt talat, mer än att Väsby vra väldigt framgångsrikt i slutet av 80-talet. Har dålig koll på hur laget gått de senaste säsongerna, men kommer man i mitten av en Alletta är man ett bra lag.

Vad tror du inför den här matchserien kommer bli absolut viktigast för er att fokusera på?

Att fortsätta spela det spel som gjort oss framgångsrika. Inte kolla på motståndaren för mycket utan att fokusera på vårt eget spel helt enkelt.

Slutligen Jonas, hur kommer ni att sätta an tonen i mötet på tisdag och vad kommer att fälla avgörandet?

Vi kommer visa från start att det inte bara är att åka hit och hämta en vinst i första matchen. Vi är väldigt trygga i oss själva och vad vi är kapabla till, och det kommer avgöra till våran fördel.

// # 88 – Jonas Westerlund – Forshaga IF

Precis som Forshaga så är Väsby ett formstarkt lag. En enda förlust efter ordinarie tid de sista tio matcherna är så klart ett fantastiskt bra facit av Väsby och sett till de två sista matcherna av Allettan som gav två segrar, så är det med positiva tongångar i truppen som Väsby ska ta sig an Forshaga i playoff.

Inför matchen så har jag vänt mig till rutinerade lagkaptenen Christoffer Gozzi som ju varit med förr och spelat många viktiga kvalmatcher. Han blev passande nog vald till säsongens MVP av supportrarna och vad Gozzi säger om det om och hans tankar inför de stundande kvalmatcherna kan ni läsa här nedan.

Säsongens MVP – Christoffer Gozzi (Foto: Arne Rundlöf)

Hej Christoffer, Allettan är avklarad och du fick av supporterna pris som säsongens MVP inför matchstarten mot Köping. Hur är känslorna efter det?

Hej Krister ! Det känns stort och roligt att få det priset!

Vad säger du annars om vår säsong om vi ska summera den fram till nu? Det känns som att laget klivit fram än mer i Allettan kontra grundserien och vad tycker du framförallt att vi förbättrat i vårt spel successivt?

Tycker att vi har blivit bättre och bättre , samtidigt så finns det mer att hämta. Vi har blivit jämnare i våra prestationer samt att alla har velat vara med och bidra.

Vad känner du annars själv om din säsong i Väsbytröjan och om du även ska jämföra med fjolårets?

Tycker att jag har varit betydligt jämnare över hela säsongen , en högre lägstanivå.

Nu väntar säsongens höjdpunkt när kvalspel mot Allsvenska tar vid. Du har ju varit med förr och kvalat och vilka erfarenheter av det kan du vidarebefordra till övriga i gruppen?

Att hela tiden påminna laget om hur viktigt det är med små detaljer utanför isen och på träningar.

Forshaga väntar oss nu i Playoff 1. Vad känner du till om dem egentligen?

Aldrig mött Forshaga så vet inte så mycket om dem än .

Vad blir viktigast för oss att fokusera på nu i mötet med dem?

Viktigt för oss är att komma ut bestämt och ta kommando.

Det är ofta små marginaler som skiljer från vinst eller förlust i kvalspel. Kommer det att påverka vårt spel på något sätt eller finns det någon speciell framgångsfaktor att ta fram i kvalspel som du ser på det?

Det är ännu viktigare att vi håller oss till vårt spel över 60 minuter i varje match så kommer vi få med oss dom små sakerna som avgör

Slutligen Christoffer, hur går det nu först och främst på tisdag och på vilket sätt kommer du att gå i bräschen för det?

På tisdag vinner vi och jag kommer gå i bräschen med ett väldigt hårt jobb och så kommer jag att försöka peppa laget!

// # 19 – Christoffer Gozzi ©

Matchen sänds via nätet och länken till matchen ser ni här nedan.

https://live.hockeyettan.se/live/14095

Nu kör vi Vilda Väsby!!