En match återstår av Allettan och sist ut för Väsby väntar Köping HC på hemmaplan i Vilundahallen. Detta är två lag som redan är klara för Playoff 1 mot Allsvenskan men det som skiljer Väsby mot Köping är att gästerna oavsett resultatet på onsdagskvällen stannar på sin åttondeplats medan Väsby kan hamna allt emellan plats sju till fyra.

Här är tabelläget inför den sista omgången mellan lagen som slåss om tabellplaceringarna:

3. Borlänge                        17 matcher 30 poäng +15

4. Piteå HC                          17 matcher 29 poäng +2

5. Kalix HC                          18 matcher 28 poäng +13

6. Hudiksvalls HC                 17 matcher 28 poäng +1

7. Väsby                              17 matcher 26 poäng +5

Som ni ser skiljer det endast två poäng mellan fyran Piteå och sjuan Väsby. Av dessa lag är det endast Kalix som spelat klart så det som står helt klart att Väsby vid händelse av seger kommer att sig förbi norrbottningarna i tabellen. Väsby kan även gå förbi såväl Piteå som Hudiksvall men då måste Piteå förlora sitt hemmamöte mot Östersund medan Hudik inte får ta mer än en poäng borta mot Vännäs. En spännande onsdagskväll är därmed att vänta.

Så varför spelar tabellplaceringarna någon roll då?

Jo, det är som så att lagen kommer att få välja sina motståndare till Playoff 1 baserat på tabellpositionen. I Play Off 1 deltar 16 lag, lag 4-9 från Allettan Norra och lag 4-9 från Allettan Södra, samt segrarna i Vårettan Norra, Östra, Västra och Södra. De 8 högst rankade lagen väljer motståndare bland de 8 lägst rankade lagen. Högst rankat lag väljer först osv. Därav är det så klart bättre om Väsby hamnar högre upp än den sjundeplats som laget har i skrivande stund eftersom man då endast kommer att ha två lag kvar att välja på när turen kommer till Väsby.

Men nog om detta. Nu till matchen mot Köping. Ett lag som gått ungefär som förväntat där laget aldrig varit inblandad i någon bottenstrid och ej heller varit närheten av toppen av Allettan. Det är helt enkelt ett mittenlag men som är roliga att skåda med frän skridskoåkning och skickligt passningsspel.

Senast vi möttes i Köpings egna islada blev det oavgjort 2-2 efter att Väsby kvitterat Köpings ledning i den sista minuten. Men det var en match där Väsby skapade mängder med chanser men där laget hade fasligt svårt att omsätta dessa till mål. Onsdag kväll får vi hoppas att Väsbys frejdighet fortsätter och att udden i avslutande lägen har spetsats ordentligt.

Väsby tryckte ofta på mot Köpings kasse i bortamötet för några veckor sedan (Foto: Arne Rundlöf)

Köping har tappat en stor spets i form av Anton Svensson som lämnade till förmån för allsvenska Västerås strax innan transferfönstret stängde i fredags. Det är givetvis ett stort tapp för ett lag som kanske bakom honom inte riktigt haft samma slagkraftighet som Anton besatt i sitt spel. Men nog finns det ändå gott om potenta hot i laget och en av dessa heter Johan Eek. Han är en kille som vet var målet är beläget och jag har inför vårt möte tagit några ord med honom. Hans tankar inför det mötet låter så här.

Hej Johan! Allettan sista match väntar på onsdag och ni är fast på er åttondeplats utan möjligheter att påverka den placeringen. Är ni nöjda med den placeringen och hur skulle du vilja sammanfatta er Alletta?

Tjenare! Både och. Självklart siktade vi på att placera oss högre i tabellen men med tanke på att det är första gången KHC spelar i Allettan så får vi säga att vi är halvnöjda. Vi har blandat och gett. Haft lite otur med skador men tycker vi ändå har krigat otroligt bra och enligt mig förtjänat mer poäng.

Vad är du mest stolt över i Allettan och vad kunde ni ha gjort bättre?

Starten på serien var bra då vi inte riktigt visste var vi stod mot nya lag vi aldrig mött. Vi hade kunnat hålla oss från utvisningsbåset ett par gånger då vi blivit hårt straffade i boxplay.

Strax innan transferfönstret stängde så tappade ni er poängkung Anton Svensson till allsvenska Västerås. På vilket sätt tror du att det kommer att påverka ert spel?

Stort grattis till Anton, välförtjänt! Förhoppningsvis inte så mycket men självklart är det ett stort tapp för oss. Det finns dock andra som kommer visa framfötterna nu och ta för sig mer.

I helgen så spelade ni för första gången utan honom vilket gav en förlust och en vinst. Hur skulle du vilja sammanfatta er helg och har andra klivit fram i stället för honom?

Matchen mot Vännäs var en stabil seger där vi kändes snäppet vassare. Söndagens match mot Piteå hade vi svårt att komma åt deras spelskickliga backar som kunde vända snabbt på oss. Vi fick in rutinerade Jonte Berg som stod för 5 poäng i helgen.

Väsby Hockey väntar er på onsdag i Vilundahallen. När spelade du senast i Vilunda och vad är det först som du kommer att tänka på om jag säger Väsby Hockey?

Har för mig att vi möttes på försäsongen men annars var jag senast där när jag lirade med Enköping för några år sedan. Det jag minns är att det är fartfyllda matcher i Väsby.

Senast vi möttes i er ishall vann ni en ganska jämn match i övertiden. Vad kommer du ihåg från den matchen?

Inte två helt olika lag där båda vill spela med stor aggressivitet och komma djupt ner i zon.

Vilka i ditt gäng tycker du att vi i Väsby ska kika in lite extra på onsdag?

Marcus Viitanen är tillbaka efter en skada och har sett riktigt het ut. Samt backen Lucas Gustavsson som vuxit in i detta och tagit för sig massor.

Slutligen Johan, hur går det på onsdag och vad fäller avgörandet?

Jag tror på en jämn match där båda lagen vill skapa goda rutiner inför stundande playoff. Men vi drar det längsta strået och får åka hem med en vinst i bagaget.

// # 66 – Johan Eek – Köping HC

Väsby har vilat en vecka sedan segermatchen mot Borlänge och kommer säkerligen väldigt sugna till spel och hungriga efter att klättra i tabellen. Laget är i princip skade- och sjukdomsfritt så förhoppningen är att i princip samtliga ska kunna spela.

Jesper Kemi kommer på onsdag att spela sin 208:e match iförd Väsby Hockeys matchtröja. En stor bedrift av en stor spelare som verkligen har Väsbyhjärtat på rätt ställe. Som ni alla kommer ihåg blev han rikligt uppmärksammad i samband med mötet mot Vännäs och fick välförtjänta applåder efter hans många fina insatser i Väsby Hockey. Vad Jesper kände då och hur han summerar året säsong och tänker inför mötet mot Köping kan ni läsa här.

Jesper Kemi blir uppmärksammad för sina 200 matcher i Väsby (Foto: Arne Rundlöf)

Hej Kemi! Sista matchen väntar oss i Allettan på onsdag och vi har nu en möjlighet att vi seger ta oss några pinnhål upp i tabellen om vi klarar av det. Varför tycker du det är viktigt för oss att hamna så högt upp i tabellen som vi bara kan?

Hej! Det handlar ju om att få möjligheten att välja motstånd som passar oss ”bättre” t.ex geografiskt och även om att få hemmaplansfördel.

Du har ju varit med länge i Väsby Hockey, klart längst i laget och du om någon kan jämföra olika upplagor med varandra. Hur skulle du vilja gradera årets gäng mot tidigare och vad tycker du framförallt karaktäriserar detta gäng?

Alltid svårt att jämföra, men jag tycker vi har ett härligt gäng den här säsongen med många bra karaktärer där alla köper sin roll och verkligen ger allt för Väsby. Vi har en skön mix och trivs bra tillsammans och jag hymlar inte om att jag tycker att detta är den bästa upplagan av Väsby som jag spelat i.

Du blev ju härlig uppmärksammad tidigare när du spelat 200 matcher i klubben. Hur kändes det att få stå på isen och ta emot alla applåder och jubel?

Jag blev väldigt överraskad och stolt. Jättestort för mig – rysningar!

Vi har ju mätt oss bra med samtliga lag i denna serie och vi har verkligen bevisat att vi är så här bra som poängproduktionen vittnar om. Är du själv nöjd med vad ni presterat och vad är du mest stolt över respektive vad kunde vi mer ha gjort?

Tycker vi stundtals har spelar bra, i våra bästa stunder så är vi är riktigt bra! Det är klart att det svider lite att vi har tappat ett x antal poäng på övertid och straffar, men å andra sidan har vi visat att även när vi inte spelat som bäst så är vi svårslagna och lyckats kvittera sent i matcherna. Det tyder på bra moral!

Köping väntar oss nu på onsdag. Ett lag som vi har revansch att utfordra mot eftersom de vann i förlängningen senast vi möttes i Köping. Du missade ju den men vad har du hört från övriga i laget kring den matchen?

Vi var inte nöjda med den insatsen, jag är säker på att vi kommer göra en bättre match på onsdag!

Att de inte har något spela för på onsdag, tror du det har någon betydelse över spelet på isen?

Nja, det tror jag nog inte. De vill förmodligen komma in i playoff med en bra känsla så det blir nog fullt ös där ute från båda lagen.

Senast slog vi Borlänge i en riktigt bra match från vår sida. Vad tar vi med oss från den matchen till på onsdag?

Finns mycket att ta med sig. Vi är riktigt bra stundtals när vi spelar med hög fart genom mittzon och jobbar hårt i våran forecheck. Bra boxplay och ett härligt ”gnuggande” från samtliga gjorde att vi lyckades ta 3 poäng mot ett bra lag.

Hur känns det själv i kroppen med tanke på att du tidigare missade en del matcher på grunda av skada?

Klart det är lite ringrostigt efter en månad på läktaren men det känns som att det har blivit bättre och bättre för varje match jag spelat nu.

Slutligen Kemi, varför tar vi tre poäng på onsdag och på vilket sätt är bidragande till det?

Om vi spelar med den farten och energin vi vill så är vi ett bättre lag så det hoppas jag kommer att visa sig på onsdag.

// # 20 – Jesper Kemi

Gällande matchen i Vilundahallen så är det kontantfri entré som gäller. Kort och swish går bra och inträde via swish är nr: 123 189 9640, ange aktuell match i meddelanderaden. Biljetterna kostar 100 kr för vuxna och 50 kr för pensionär och ungdom.

Matchen sänds via nätet och länken till matchen ser ni här nedan.

https://live.hockeyettan.se/live/13772

Varmt välkomna till Vilundahallen!!