Ett slarvigt Väsby tappade en 2-0 ledning till underläge 2-3 men en stark avslutning räddade poäng och laget var precis som under lördagen på vippen att i slutet även slå in segerpucken. Men istället gick matchen till straffläggning där Väsby återigen stod som förlorare och där Kalix var vassare och tog hem bonuspoängen.

 – Återigen, straffar avgör, och bara en pinne säger tränare Viktor Tuurala. Tungt men starkt att återigen vända ett underläge i tredje och vi är riktigt nära ett avgörande steg i processen.

Det är verkligen som förgjort för Väsby så fort en match går till förlängning eller straffläggning. Söndagens oavgjorda match mot Kalix, den femte i följd fick samma avslutning som fyra andra där motståndarna gick segrande ur en övertid eller straffläggning. Kylan saknas och det gör att Väsby nu gått miste om en mängd poäng trots att laget är obesegrade efter full tid i de sex senaste matcherna.

I dagens match mot Kalix var det ett starkt Väsby som gjorde entré och laget red kanske något på den fina avslutning under lördagens match mot Boden då laget hämtade ikapp 0-3 till 3-3.

Men det var ändå Kalix som startade matchen med en vass chans redan i matchens första anfall men strax därefter var det Väsby som spräckte målnollan. Johannes Nilsson frispelades via en backhandvallning från Manfred Ehlers och i friläget var Johannes hur kall som helst när han drev pucken åt vänster med sin backhand innan han snabbt slog över pucken till andra sidan av klubban och vispade in pucken rakt upp i nättaket.

Ledningsmålet gav Väsby än mer råg i ryggen och efter en avklarad utvisning var det dags för Johannes Nilsson att återigen befinna sig i händelsernas centrum. Men denna gång agerade han framspelare när han från kanten hittade in mot mitten och till Christoffer Gozzi som slog till direkt och satte 2-0 med en isare förbi Kalix målvakt Jacob Carlsson.

Så långt såg allt väl ut för Väsbys del. Laget kontrollerade händelserna nästan till fullo och låg på för mer där ett tredje mål verkligen hängde i luften.

Väsby trycker på för fler mål (Foto: Bror Rosenback)

Men Väsbyutvisningar förstörde rytmen. Kalix fick tre möjligheter till numerära överlägen i perioden mot Väsbys enda och det gjorde att de kom in ordentligt i matchen mot slutet av perioden.

Andra perioden blev likt lördagen, en ytterst svag historia från Väsbys sida. Det började nästan per omgående med två svaga ageranden i egen zon som inte gav mål men däremot en farlig chans och en tagen Väsbyutvisning.

Den utvisningen blev även kostsam eftersom den innebar en Kalixreducering efter att deras poängstarka back Johan Pettersson skickligt hittat en väg förbi Robin Wallin som idag var tillbaka i Väsbykassen igen.

Slarv och fatala misstag från Väsbys sida var annars något som präglade resterande del av matchen. Påfallande ofta fick Kalix vassa lägen efter att Väsby skjutit motståndarna på benen eller missat med passningar från egen zon med rena frilägen som påföljd för Kalix sida.

I mittakten blev Väsby dock inte målmässigt straffade av dessa men när misstagen fortsatte även i den sista perioden så kunde inte Kalix bara kvittera utan de satte även 2-3 i sista periodens nionde minut. Kvitteringen satte de redan efter trettio sekunders spel efter att Väsby drällt i eget numerärt överläge och där finska kvitteringsskytten Arapuranen var iskall när han i ett friläge satte pucken mellan benen på Wallin.

Men Väsby visade återigen en stor vilja mot slutet och poängräddare blev Rasmus Sörgardt som skickligt nog satte 3-3 på halvvolley efter en studsande passning från Lubomir Fetkovic.

Den starka avslutningen gjorde också så att Väsby var snubblande nära även ett segermål och närmast kom Elliot Lorraine i matchens näst sista minut när han fick öppet mål efter en retur men där pucken på något sätt ändå inte villa trilla in.

Istället kom Väsbys sorgebarn, övertid och straffslagning och där är nästan Väsby slagna på förhand såsom det sett ut på sistone. I övertiden delade lagen på chanser och i straffläggningen var det endast backen Fredrik Falk som lyckades överlista Kalix målvakt Jacob Carlsson. Kalix hittade vägen förbi Robin Wallin vid två tillfällen och fick alltså jubla till sist efter en tagen bonuspoäng medan Väsby fick lämna sin tredje raka straffläggning helt tomhänta.

Sammanfattningsvis så känns dagens poäng som två förlorade sådana trots en kvitteringspuck mot slutet av matchen. Väsby föll helt enkelt på eget grepp idag på grund av alltför många egna misstag. Det är möjligt att det helt enkelt var trötta skallar som låg bakom detta för Väsby har gått runt på endast tre femmor under ganska lång tid på sistone och det är klart att det till slut tar ut sin rätt.

Grisligan

Kedjan med kapten Christoffer Gozzi mellan eleganten Johannes Nilsson samt slitvargen Manfred Ehlers var Väsbys klart främsta enhet för dagen. Det blir även denna trio som får dela på grisarna idag där jag ger tre till Ehlers, två till Gozzi samt den sista till Nilsson.

Väsbys vassaste kedja jublar efter ännu ett mål (Foto: Bror Rosenback)

Särskilda omnämnanden skänks slutligen till backarna Rasmus Sörgardt och Fredrik Falk som kom närmast på tur till att få plocka hem grisar från insatsen efter starka insatser där framförallt Sörgardt växte fram som en gigant i den sista perioden.

Nu väntar fem vardagar med endast träningar innan den sista norrlandsredan går av stapeln till helgen där Vännäs väntar på lördag medan Piteå tar emot med varma servetter under söndagen.

Foto: Bror Rosenback