För första gången på fyrtio år ställs ett lag från Köping mot Väsby Hockey i seriespel. Senast det begav sig, säsongen 1978/79 spred ”Masen” och ”Musen” Väsbygrannlåt på isen och i båset för Väsby stod den tidigare ordföranden för Sveriges Hockeyförbund, Kjell Nilsson. Laget från Köping som Väsby mötte då hette IK Westmannia. Snacka om svunna tider och det har minst sagt hunnit rinna en del vatten under broarna sedan dess.

Men nu är det alltså dags igen men nu är det inte Westmannia som står för motståndet utan istället Köping HC som bildades efter att IKW Köping gick i konkurs 1993. Det blir även ett rykande hett möte eftersom Köpings sponsorer bjuder på inträdet så det lär nog minst sagt bli liv på en troligtvis fullsmockad läktare.

Köping har gjort en bra Allettan så här långt och har håvat in tolv poäng på sina nio matcher och ligger i skrivande stund på sjunde plats i tabellen, fyra poäng bakom oss. De tolv poängen har kommit genom segrar mot Borlänge, Kalix, ESK samt Vännäs och senast i helgen tog de tre poäng efter seger mot sistnämnda lag medan Piteå blev laget övermäktiga i söndags. Men där pressade man ändå norrlänningarna rejält och förlorade endast med uddamålet, 4-3.

Väsby har mött Köping i två träningsmatcher de två senast åren och båda gångerna har mötena slutat oavgjort och där straffar fått avgöra i slutändan. Det finns väl med andra ord ganska mycket som talar för en jämn tillställning även onsdag kväll.

Laget leds av forwarden Anton Svensson som gjort en väldigt bra säsong och som ligger tvåa i hela poängligan för Allettan med fjorton inspelade poäng. Han är en otroligt viktig spelare för Köping och givetvis har jag därför tagit några ord med honom inför matchen och hans tankar inför den låter enligt följande.

Hej Anton! Ni kommer från en jobbig reshelg men har med er tre poäng på vägen hem till Köping. Är ni nöjda över eran prestation i Vännäs respektive Piteå?
Ja, det tycker jag att vi ska vara, det är inte lätt att åka upp till Vännäs och Piteå och få med sig poäng hem. Tycker att vi gör mycket bra saker och studsar tillbaka från förra helgen. Med tanke på alla omständigheter med sjukdomar, förseningar och liknade så gör vi det bra. Synd bara att vi inte tar mer poäng.

Du personligen verkar ju haft en superhelg där du faktiskt varit inblandad i samtliga era sex inskjuta mål i helgen. Är du i ditt livs form för närvarande?
Ja, det var en bra helg för min del, det var skönt att få hänga ditt den. Har varit i bra form hela säsongen tycker jag själv iallafall men toppade nog till formen och självförtroende lite extra nu i helgen.

Vad känner du annars om er Allettan hitintills med tolv inspelade poäng på nio matcher. Är det enligt planerna eller vad hade ni satt upp för målsättning inför denna serie?
Jag tycker att vi har gjort det bra faktiskt, spelat bra mot alla lag och visat att vi ett lag som inte ska underskattas. Vi kör vårat race och tycker att vi gör det bra. Målet är ju självklart att ta sig vidare till play off och även ta oss längre än förra året.

Vi som inte sett Köping spela, vad skulle du vilja säga karaktäriserar just er och vilken typ av ishockey försöker ni spela?
Skridskoskickligt lag med bra fart och aggressivitet. Ska inte avslöja för mycket. Kom och kolla på matchen så får ni se hur vi är som lag

Vilka spelare i ditt lag tycker du att vi ska kika på lite extra?
Vi har ett par riktigt skridskoskickliga spelare som Lars Jinghage. Sedan har vi våran målvakt Jonas Eneroth som har vart riktigt bra för oss i år. Det finns många bra spelare i vårt lag som kan båda göra mål och tacklas.

Ni har ju haft lite sjukdomar med folk som stannade hemma i helgen. Tror du alla hinner tillfriskna inför onsdagen?
Som det ser ut nu så är alla tillbaka och ska vara klara för spel.

Väsby Hockey väntar er då i er egen ishall. Vad tror du väntar er då?
Ja du, har spelat en del mot Elliot och Nick under J20 tiden och vet att dom är väldigt spel skickliga. Förväntar mig ett tekniskt skickligt lag som vi får se upp med. Imorgon kommer det nog gå undan.

Vi har ju annars möts i träningsmatcher och senast i höstas när det blev oavgjort. Vad var dina intryck om oss då?
Ska jag vara ärlig så kommer jag inte ihåg så mycket mer än att det var ganska irriterat mellan lagen när Väsby var på besök under försäsongen. Förväntar mig en liknande matchbild nu.

Vad för typ av match tror du vi kan förvänta oss att skåda och vilka nycklar kommer ni att trycka på inför matchen?
Det kommer vara en fart fylld match med chanser åt båda hållen. Den som spelar bäst försvarsspel kommer gå segrande ur denna fight.

Slutligen Anton, hur tror du det nu att det går på onsdag och vad kommer att fälla avgörandet?
Jag tror självklart att vi kommer vinna inför förhoppningsvis en packad ishall och powerplay kommer bli avgörande i denna match.

// # 12 – Anton Svensson – Köping HC

Denna kille blir verkligen en utmaning för Väsby att kunna hålla poänglös. Den som kommer att få jobba hårdast med att göra det är Väsbys så briljanta målvakt Linus Ryttar. Han som ju senast för en dryg vecka sedan lyckades hålla Hudiksvall mållösa. Jag har tagit pulsen på formstarka Linus inför mötet och de tankar som snurrar i hans huvud låter enligt följande.

Foto: Peter Scott

Hej Linus! Vilken form du visat upp på sistone. Spelar du ditt livs hockey för närvarande eller vad känner du?

Det har känts bra under en period och grunden tror jag att vi som lag har verkligen steppat upp vårt försvarsspel där alla verkligen bidrar med att täcka skott och offra sig för varandra. Vi litar på varandra fullt ut i försvarszonen och det ger mig en trygghet som jag tar med mig i mitt spel.

Efter tre raka förluster vände det rejält för oss i onsdags när vi fullkomligen smällde igen dörren på Hudiksvall. Vad har du att säga om matchen?

Vi får en tidig ledning och bara gnuggar vidare så kommer tvåan och trean också ii första perioden. I andra och tredje perioden tycker jag vi kontrollerar spelet samtidigt som vi är sjukt effektiva. Kul med många mål framåt!

Varför gick det så bra där i jämförelse med det som gav tre förluster där innan?

Tycker vi är påkopplade direkt när matchen startar och att vi får en tidig ledning ger mer bensin i tanken så vi orkar hålla upp vårt spel matchen igenom. Sen sätter vi våra målchanser som vi inte riktigt gjorde i matcherna tidigare.

Efter nio matcher på tjugo dagar fick ni välbehövlig vila från matchspel i helgen. Var det skönt att ladda batterierna inför fortsättningen?

Ja, det var skönt att få en dag ledigt och kunna ta en lite längre sovmorgon.

Vad säger du annars om våra inledande nio matcher där vi efter dessa ligger på en finfin tredje plats. Har det gått över förväntan eller vad säger du?

Tycker vi skulle kunna haft några poäng till med tanke på hur vissa matcher har varit men tycker absolut inte det har gått över förväntan.

På onsdag väntar Köping för oss på bortais. Du var med och mötte dem i en träningsmatch i höstas. Vad kommer du ihåg från deras spel då?

De var snabba på rören och gillade att lägga in puckar på mål från alla möjliga håll.

Vad i vårt spel tror du blir viktigast att fokusera på då?

Att vi är redo från start och spelar vårt spel och inte påverkas av andra omständigheter. Självklart är PP/BP ett viktigt moment som vi vill vinna.

Slutligen Linus, hur går det på onsdag och vad fäller avgörandet?

3-1 till oss där vårt boxplay kommer bli avgörande!

// # 33 – Linus Ryttar

För de som orkar åka de dryga femton milen från Väsby till Bergslagen och Köping så vankas fritt inträde. För de som inte orkar åka dit men ändå vill se matchen så kan jag rekommendera livesändningen som ni finner på följande länk:

https://live.hockeyettan.se/live/13704

Nu kör vi igen Vilda Väsby!!

Foto: Maria Ahlm