Väsby Hockey stod för en riktig urladdning när laget i Hudiksvall vann med sanslösa 0-8 efter en uppvisning i tillvaratagande av målchanser. Väsby hade en 0-2 ledning redan efter fyra minuter, vann första perioden med 0-3, andra med 0-3 och sista med 0-2. Storfavoriterna från Hudiksvall som var som paralyserade redan efter 0-2, förmådde aldrig hämta sig från den chockstarten medan Väsby gasade på under i princip hela matchen.

Ruggigt starkt av killarna att, efter nio matcher på tjugo dagar och några förluster i rad, komma ihop och få fram den här insatsen säger tränare Viktor Tuurala. All cred till killarna och en riktigt bra start var nyckeln idag.

Man får nästan nypa sig i armen. Hudiksvalls HC vs Väsby 0-8. Hur kan det vara möjligt egentligen?

Svaret är egentligen ganska enkelt. Det handlar om vilja och det handlar om attityd. Hudiksvall gjorde inte jobbet men det gjorde Väsby och samtidigt tog laget tillvara på sina chanser via riktigt skarpa avslut.

Insatsen är ännu större med det faktumet att Väsby redan innan resan blev av med Lubomir Fetkovic som insjuknade i feber. Christian Holmblad fick kliva av redan efter några minuters spel och likaså Razmuz Waxin-Engback, båda på grund av skador. Därtill åkte Felix Lööv på en riktig smäll när en hemmaback råkade trycka upp en klubba rakt upp i hans ansikte med rikligt blodvite som följd. Felix kunde dock fullfölja matchen, om än med ny tröja så Väsby kunde ändå spela matchen med tre femmor.

Väsby som kom till matchen med tre raka förluster men där laget i åtminstone två av dessa skapat mängder med chanser, fick ikväll så kallad retroaktiv utdelning från dem. Så kändes det i alla fall för Väsby var verkligen sylvassa i Glysishallen och tog säsongens kanske mest otippade storseger.

Fredrik Falk inledde målskyttet i den tredje minuten och det efter en riktig rackarrökare som satt rakt upp i målvakt Magnus Åkerlunds vänstra kryss.

Fredrik Falk var riktigt pigg i inledningen av matchen och låg även bakom Väsby utökning i målprotokollet mindre än två minuter senare. Efter en fin passning av Johannes Nilsson i offensiv zon tog han sig fram längs vänsterkanten, avlossade ett skott som Åkerlund inte kunde hålla utan pucken åkte istället rakt ut och uppåt. Där dök då påpassligt Pontus Karlsson upp och kunde trycka in 0-2 och hemmalaget var näst intill i chock.

En timeout från Hudiksvall räddade raset men Väsby var fortsatt piggare än hemmalaget som dock även de skapade sig en viss beskärd del av lägen. Men det här var verkligen inte hemmalagets kväll. Linus Ryttar var rena rama väggen längst bak och Hudiksvalls skytte var påfallande nog utan gnista.

Gnistor slog det dock om Väsbys anfallsspel och i den fjortonde minuten var det dags igen när Elliot Lorraine höll sig framme och på halvvolley utnyttjade en retur efter att Manfred Ehlers först träffat stolpen med en dragare.

I andra perioden befarade man till mans en hemmaanstormning men det blev istället Väsby som fortsatte att chocka åskådarna i Glysishallen. De sexhundrafemtio i publiken lämnade läktarna i en strid ström i takt med att Väsby fortsatte att hamra in puckarna bakom målvakterna i Hudiksvall.

Den rutinerade Magnus Åkerlund fick nog redan efter dryga fyra minuters spel i mittakten och då hade Väsby redan hunnit med att pricka in två nya mål bakom honom.

Redan efter fyrtiotvå sekunder i den andra perioden utökade Väsby sin ledning till 0-4 efter ett rykande hårt skott av Pontus Karlsson som vände bort sin back innan han hittade en liten lucka över Åkerlunds vänstra axel vid hans vänstra stolpe.

Målet som fick Åkerlund att lämna isen satte Ludvig Wiita-Adamsson efter att han tagit tillvara på en retur efter ett skott från Rasmus Sörgardt som tog vägen via sargen och rakt fram till Wiita som slog till direkt.  

Pucken gick liksom Väsbys väg och när den inte gjorde det stod istället Linus Ryttar i vägen och gav aldrig Hudiksvall en möjlighet att komma in i matchen.

Nya målvakten i hemmalaget Andreas Bosson fick vara på isen i nästan tio minuter innan även han fick vittja nätet för första gången. Det när Johannes Nilsson med pricksäkerhet sköt pucken mellan benen på honom efter att Väsby tagit tillvara på ett numerärt överläge.

Med en sexmålsledning i bagaget inför den sista perioden så var ju så klart matchen klappad och klar för Väsbys del. Men trots det slog laget aldrig av på takten. Hudiksvall fick inte en enda möjlighet att åtminstone putsa siffrorna för Väsby hade helt enkelt bestämt sig för att jobbet skulle vara klart när matchen var slut.

Elliot Lorraine hade nog roligast i den sista perioden för det var då han genom två inspelade mål hade spelat ihop till ett hattrick. Fenomenalt gjort av Elliot som när han gjorde 0-7 i spel i numerärt underläge, läste en passning från hemmaback, bröt densamma och sedan från kanten stormade fram innan han med en handledare hittade en väg förbi målvakten.

När hattricket blev ett faktum fick han fin öppnande passning av Nick Hedemyr när de stormade fram i ett två mot ett läge och när passningen kom slog han till direkt och spikade slutresultatet till 0-8.

Jag tror jag minsann måste nypa mig i armen igen. 0-8, vem kunde tro på det resultatet inför matchen?

Sammanfattningsvis så är det dock Väsbys hetare vilja i kombination med det sylvassa skyttet och det hårdare arbetet som gav slutresultatet för kvällen. Marginaler jobbar man till sig och ikväll stred Väsby helt enkelt betydligt hårdare än ett Hudiksvall som verkligen inte stod att känna igen från tidigare matcher denna säsong.

Grisligan

Bland rakt igenom helgjutna insatser från samtliga Väsbyspelare har jag valt ut dessa tre spelare till grisligan.

Tre grisar ges till målvakt Linus Ryttar. Att hålla en nolla är få förunnat och att göra det borta mot självaste Hudiksvall är ännu bättre. Hudiksvall hade ändå en del fina chanser när det fortfarande var målmässigt hyfsat jämnt i matchen men då stod Linus Ryttar pall för allt och gav aldrig hemmalaget någon extra energi i form av målkänning.

Två grisar ges till Pontus Karlsson som verkligen är tillbaka i fullgott slag efter sin tidigare långa skadesejour. Pontus var på ett lysande spelhumör och kryddade insatsen med två fina mål där hans andra nog var kvällens hårdaste skott.

Sista grisen ges till hattrick killen Elliot Lorraine vars hunger efter mål verkligen gav lön för mödan.

Men som jag redan sagt, det här var en riktig lagseger där samtliga ska ha stor heder efter denna fantastiska urladdning. Nu väntar en välförtjänt matchledig vecka innan Väsby nästa onsdag spelar sin femte raka bortamatch med en sväng till Bergslagen där Köping HC tar emot i sin islada.

Foto: Arne Rundlöf