Idag fredag sätter sig Väsby Hockeys iskrigare på bussen för att åka norrut där första anhalt blir Umeå. Lördag morgon styr sedan bussen vidare till Boden och där Bodens HF tar emot klockan 16.00 i klassiska Björknäshallen. Efter matchen styr kosan vidare mot Kalix där Väsby under söndagen får ta sig an Allettan Norras mest nordliga lag även fast det inte skiljer många kilometer från Boden och Kalix sett till Sveriges nordligaste gräns.

För Väsby blir det första gången på drygt trettio år som laget spelar i Boden eller möter Boden överhuvudtaget. Senast det begav sig, vårsäsongen 1989 spelade lagen SHL-kval och där Väsby gick segrande ur playoff striden med 2-1 i matcher. Då hette Bodens hockeylag Bodens IK men efter diverse vidare satsningar mot SHL (dåvarande Elitserien) som misslyckades så gick laget i konkurs och därefter startades ett nytt lag upp i Boden, det nuvarande som heter Bodens HF.

Boden låg länge i division 2 men efter några fruktlösa satsningar gick laget till slut upp i Hockeyettan inför fjolårets säsong och debutsäsongen blev minst sagt glädjefull eftersom laget avancerade ända fram till Playoff 2 där det sedermera tog stopp mot KRIF.

Till i år verkar laget spänna bågen minst lika hårt och laget ser intressant ut där inte minst meriterade Per Ledin sticker ut. Laget spelar en tuff och frän ishockey och det gäller för Väsby att man är beredda att ta kampen inför en förmodat välbesökt Björknäshallen.

I Boden spelar en spelare som vi känner till efter hans tidigare säsonger i Väsby, nämligen Robin Askebrand. Robin är en kortväxt spelare men som spelar med stort hjärta och som alltid går i bräschen tack vare sitt intensiva spel och hårda forechecking. Jag har tagit några ord med Robin inför lördagens match och hans tankar inför den låter enligt följande.

Hej Robin! Vi möts igen och det är nu nästan fem år sedan du lämnade oss. Vad kommer du ihåg från din tid i Väsby Hockey?

Tjena Krister! Det stämmer, sjukt vad tiden går fort. Vi hade ett skönt gäng så jag trivdes jättebra i Väsby dock så drogs jag med en axelskada som sabbade stora delar av ena säsongen. Förutom den, bara goda minnen.

Du är sedan dess tillbaka i Norrland igen och är nu inne på din fjärde raka säsong i Boden och har varit med på resan från division 2 till toppen av Hockeyettan. Vad är det som gjort att ni i Boden lyckats med resan uppåt i divisionerna?

Skulle säga att det är drivet. Hela föreningen driver och vill framåt och visar att dom brinner för att bli bättre och det smittar av sig.

Annars har det varit en del rubriker kring er de senaste två säsonger om ett tufft spel där ni verkar få många lags spelare och tränare ur balans. Har det varit storm i ett vattenglass eller är ni så tuffa som alla skriver?

Vårt spel bygger på att ha fart och intensitet sen vad alla andra tycker, tänker eller skriver kan vi inte påverka.

Visst det var mycket skriverier förra året men vi försökte att inte lägga så mycket energi på det och lägger ingen energi på det denna säsong, vi har gått vidare.

Jag läste en intervju med en annan spelare i ert gäng som tyckte att du mest av alla gick i bräschen för Boden med oömt spel. Är den beskrivningen någon som du kan hålla med om?

Det kan jag nog hålla med om, jag är en energisk spelare som försöker smälla på och ligga motståndarna nära.

 Ni har annars startat Allettan lysande med idel segrar efter era fyra spelade matcher. Vad säger du om er start?

Starten är väldigt bra men vi känner också att vi har mer att ge. Alla lag i Allettan är bra och det är viktigt att vi kommer väl förberedda inför varje match annars kan det vända fort.

På lördag väntar match för er igen efter nästan fem dagars vilande från matchspel då vi kommer på besök. Känns det lite speciellt när just vi kommer eller blir det en match som alla andra?

Dessa fem fria matchdagarna har varit skönt med tanke på att vi hade en lång busshelg senast men nu är vi taggade för match. Det ska bli kul att möta Väsby och för mig så är det ju lite speciellt. Några enstaka spelare finns ju kvar där sen jag spelade.

Vad vet ni i Boden annars om Väsby Hockey och vad tror du väntar er då?

Vet inte så värst mycket egentligen mer än att Väsby också har startat otroligt starkt.

Utifrån det, vad tror du på för typ av matchbild på lördag?

Tror det blir en tight match med mycket fart och kamp.

Vilka i ditt lag tycker du lyst extra mycket på sistone som du tror vi kanske behöver se upp lite extra för?

Våran kapten Petter Sundqvist har varvat upp nu. Han har gått och blivit en målskytt här efter julen.

Hur ser skade-/sjukdomsläget ut hos er?

Alla är mer eller mindre friska och tillgängliga.

Slutligen Robin, hur går det på lördag och vad blir avgörande för matchens utgång tror du?

Vi vinner men det blir nog en jämn match och de gäller att inte bjuda på någonting.

// # 80 – Robin Askebrand – Bodens HF

Efter denna tuffa match väntar lite mindre än ett dygns vila innan Kalix HC tar emot i PART Arena. Från den hallen har Väsby lite mer färska minnen ifrån eftersom Väsby där för två säsonger mötte Kalix i Allettan. Då gick det bra eftersom Väsby lyckades vinna en tajt match med uddamålet och förmodligen lär en minst lika tät match vänta laget på söndag.

En som verkligen lyser upp i Kalix är backen Johan Pettersson. Han är en synnerligen skicklig back som mer än gärna fyller på i offensiven där han ofta låter sitt vassa skott tala för sig. Trots att han är back har han vunnit Kalix interna poängliga tre säsonger i följd och även denna säsong som leder Johan lagets interna poängliga. Jag har givetvis valt att ta några ord med Johan och hans tankar inför bataljen låter enligt följande.

Hej Johan! Ni har startat Allettan med ett rätt tufft schema och det har inte blivit mer än två inspelade poäng på fyra matcher. Vad säger du om er start?

-Jag tycker vi har varit med i alla matcher, så jag hade önskat att vi skulle haft mera poäng med oss än vi fått. Men senaste helgen gjorde vi en bra borta helg och det kommer vi kunna bygga ifrån och ta med oss i framtiden

Men i lördags verkar ni visat ert rätta jag med tanke på att ni tog en övertidsseger borta mot Borlänge. Är det den nivån vi ska förvänta oss av Kalix i år?

-Absolut ska man räkna med oss vi är inte att leka med när vi kommer upp i den nivå vi vill spela!

Vad är det framförallt som inte riktigt fungerat i ert spel eller handlar det bara om tillfälligheter som du ser på det?

-Som jag sa tidigare tycker jag vi borde ha haft med oss mera poäng från starten av allettan.
Allettan är en bra serie så man måste vara på tå hela tiden och inte bjuda på nånting då blir man straffad, så mer skärpa och mindre misstag så kommer det gå åt rätt håll.

Vad tycker du annars kännetecknar ert gäng och vad kommer att göra er svåra att tas med i fortsättningen?

-Jag tycker vi jobbar hårt och försöker ha en ”snabb” hockey. Snabba vändningar och driv på kasse!

Trots att ni haft det tufft har du fortsatt att producera mål och poäng från din backplats. Vad säger du om den egna formen?

-Jag känner väl förberedd för Allettan både mentalt och fysiskt, det gäller att vara konsekvent och orka vara på ”jobbet” varje dag så får man betalt för det i slutändan.

På söndag väntar Väsby Hockey för er del. Vi möttes ju för två år sedan i Allettan. Vad var dina intryck om oss då om du kommer ihåg något från det?

-Det är ju två år sen nu så det är ju inte säkert det är samma lag ens förmodligen, men det jag kommer ihåg var att det var högt tempo mycket fart och fläkt från eran sida. Rolig hockey!

Vad tror du vi nu står för typ av ishockey och vad tror du på för typ av matchbild på söndag?

-Ja denna fråga går väl ihop lite granna med förra frågan. Jag tror det kommer vara högt tempo med mycket spelvändningar ingen ”tränar match” direkt :), men det ska vi nog ha någon medicin emot.

Vilka lag tycker du imponerat mest i Allettan av de ni mött hitintills?

-Ja vi har ju bara mött tre lag än så länge men om jag ser på hela säsongen så tycker jag Borlänge var ett riktigt bra ishockeylag, hade många pusselbitar för att vinna hockeymatcher. Hög fart och spelskickligt lag.

Hur ser skade-/sjukdomsläget ut hos er?

-Hos oss är alla friska och krya i dagsläget så det är ju kanon!

Slutligen Johan, hur går det på söndag och vad blir avgörande för matchens utgång tror du?

-Det blir kul att möta ett ”nytt” lag igen på hemma plan i Part Arena, men som sagt högt tempo med mycket fart och en 3-2 seger för hemma laget Kalix . 🙂

// # 10 Johan Pettersson – Kalix HC

En i Väsby som har extra bra koll på Kalix är vår intensivt gnuggandes Manfred Ehlers. Han spelade nämligen där i elva matcher under fjolåret och bör därmed veta ungefär vad som väntar oss på söndag. Manfreds funderingar inför helgen är så här.

Hej Manfred! Så kom då den första förlusten i Allettan efter ordinarie tid när Borlänge var mer effektiva och vann med 5-1 mot oss. Vad säger du om matchen som helhet?

Tycker matchen allmänt var dålig och pucken studsade tyvärr inte våran väg mot Borlänge.

Vi skapar ju mängder med lägen matchen igenom men lyckas endast peta in en och det dessutom först i slutet. Varför ville inte fler lägen ramla in tror du?

Vi hade inte den disciplinen i avsluten som Borlänge hade därför gör dom fem och vi bara en!

Trots förlusten, vad tycker du vi kan ta med oss inför helgens tuffa matcher?

Det är väl att även fast vi inte kommer upp i våran högsta nivå så är vi ändå med i matcherna. Vi tar med oss det självförtroendet in i helgens matcher tycker jag!

Och där väntar en välbekant ishall och ett välbekant lag för din del eftersom du spelade för Kalix under fjolåret. Vad tror du väntar oss där uppe och då börjar vi med ditt forna lag, Kalix?

De kommer vara mycket fart och fläkt på Kalix grabbarna, så de är extremt viktigt att vara med från start

Vad tycker du kännetecknar Kalix spel och vad tror du vi främst behöver se upp för?

Mycket fart och fläkt!

Vilka spelare är det framförallt vi behöver se upp för om du främst kikar på de spelare som du spelade med under fjolåret?

Det är väl i så fall Johan Pettersson som är en skicklig och hal back, så han måste vi ha lite extra koll på!

Men under lördagen väntar först obesegrade Boden. Vad vet du om dem i år?

Vet inte så mycket om Boden i år tyvärr. Det är väl i så fall att de spelat hårt och tufft.

De ska enligt rykten spela en väldigt tuff ishockey. Vad ska vi fokusera på för att inte ”ge igen” om det förekommer lite ”tjuv och rackarspel”?

Hålla disciplinen och inte ta dom onödiga utvisningarna!

Det blir ju en tuff helg med först en långresa och sedan två matcher på två dagar. Hur ska vi orka det tror du?

Tänka lite extra på våran kost och sömn och vara noggranna med det.

Slutligen Manfred, varför studsar vi tillbaka i helgen och på vilket sätt kommer du att gå i bräschen för det?

Hårt jobb, mycket fart och mycket positiv energi!

// # 41 Manfred Ehlers

Båda matcherna sänds på nätet och länken till dessa finns ni här:

Matchen mot Boden på lördag:  https://live.hockeyettan.se/live/12101

Matchen mot Kalix på söndag:  https://live.hockeyettan.se/live/13501

Med dessa ord önskar vi nu laget stort lycka till och hoppas att resan både dit och hem blir en trevlig och glädjefylld sådan.