Vasst spel i numerära överlägen, bra målvaktsspel och en utomordentligt utförd sista period var huvudingredienserna när Väsby slog Piteå med 3-1 efter att ha vänt underläge 0-1 inför den sista perioden.

Vi startar knackigt, svårt såklart med första helgen med back to back säger tränare Viktor Tuurala. Dock så arbetade vi oss in i matchen, jämnt till slut men vår disciplin avgjorde.

Vilken kanonhelg för Väsby Hockey när laget även under söndagen gick segrande ur striden och slog tillbaka topptippade Piteå med 3-1 efter en riktigt jämn och rafflande tillställning. Helgen har inneburit sex poäng och Väsby är numera ensam serieledare i Allettan Norra i en förvisso något haltande tabell.

Men söndagen började med en rejäl kalldusch efter festen i lördags. Redan efter tjugotvå sekunder var Piteå i ledningen efter att Väsby tappat bort markeringen på gästernas Carl Becker och denna notoriska målskytt gjorde inga som helst misstag i friläget utan satte kallt pucken mitt i en dragning längs isen och mellan benen på Robin Wallin.

Trots den svåra starten så repade Väsby mod men det hade kunnat vara värre eftersom Piteå i den femte minuten hade en puck som kring Väsbys mål räddades på volley. Piteå jublade för mål men domartrion kunde inte notera att pucken var över mållinjen.

Det gäller att ha marginalerna med sig i täta möten och det kändes som att detta var just en sådan dag för Väsbys del.

Men Väsby hade inte bara marginaler med sig i matchen utan laget skapade även sina egna chanser och bland annat frispelades Razmuz Waxin-Engback efter en väldigt fin backhandpassning av Nick Hedemyr som skar emellan två Piteå spelare. Avslutet från Razmuz var bra men lästes av Piteås duktiga målvakt Joel Vännström som var snabbt uppe med plocken i närheten av sitt eget kryss.

Marginalerna med sig hade även Piteå och deras målvakt efter drygt halva den spelade första perioden då comebackande Pontus Karlsson gjorde en fin frånvändning i offensiv zon och sedan spelade pucken bakåt till en släpandes Felix Lööv. Felix avancerade framåt, hann måtta och dra iväg ett lurigt dragskott. Joel Vännström lyckades dock parera avslutet men ändå inte fullt ut och pucken studsade sedan vidare i stolpen och förhindrade en bra kvitteringsmöjlighet för Väsbys del.

En utvisning på en Väsbyspelare några minuter senare gjorde dock så att Piteå fick visa upp vilket fint passningsspel de har och skapade då en del fina möjligheter tack vare sitt höga tempo och säkra passningar.

När Väsby mot slutet av den första perioden fick sitt första numerära överläge gick det inte lika bra utan man lyckades inte vaska fram några farligheter alls och perioden slutade 0-1 där Piteå får anses vara det något starkare laget.

Mittakten hade två ansikten. Den första halvan gick på poäng till Väsby medan Piteå i den andra halvan hade Väsby ordentligt mot repen om man ska försöka beskriva händelseförloppet i boxningstermer.

Väsby slet dock väl i den egna zonen och gav även målvakt Robin Wallin möjlighet till fri sikt och då blev det inga svårigheter för denna målvaktsgigant att hålla rent i sitt hus. Men känslorna efter två spelade perioder var att Piteå hade fått matchen precis dit de ville och att det nog skulle bli svårt för Väsby att komma igen trots att man målmässigt endast var ett mål ifrån.

Piteå ägde andra halvan av mittakten (Foto: Bror Rosenback)

Inledningen i den sista perioden blev sedan jämn och något avvaktande där Piteå kontrollerade matchförloppet tämligen väl. Men en utvisning i den tredje minuten förändrade egentligen allt i matchen.

Nick Hedemyr smällde då minuten in i överläget in kvitteringen till 1-1 efter en klockren träff som faktiskt påminde lite om hans mål i lördags.

Nick har just kvitterat (Foto: Arne Rundlöf)

Målet gav Väsby rejält med vind i seglen och en ordentlig scenförändring av matchbilden och redan minuten efter kvitteringen så var Lubomir Fetkovic framme två gånger i samma byte och frestade målvakt Vännström med vassa projektiler.

Väsby fortsatte att ligga på Piteå och strax därefter drog gästerna sin andra utvisning perioden efter att Väsbybekantingen Viktor Nilsson råkade få upp sin klubba i ansiktet på en Väsbyspelare.

Ett gyllene tillfälle för Väsby som vid tillfället var ordentligt spelsuget och som dessutom hade fått stäm på spelet. Utvisning blev således också ordentligt kostsam eftersom Väsby i överläge bjöd på ett riktigt vackert mål som måste upp i kategorin högklassigt.

Ludvig Wiita-Adamsson fick en passning kring tekningspunkten, droppade sedan pucken bakåt till en friståendes Johannes Nilsson. Men istället för att skjuta så spelade han istället pucken sidledes till den bortre stolpen där Christoffer Gozzi stod placerad och slog till direkt och placerade in 2-1 i en princip tom kasse.

Gozzi på väg att ta Väsby till ledningen

Piteå tog direkt efter målet en timeout och bara sekunder efter denna så fick laget med sig en utvisning och startade då per omgående en jakt på kvittering.

Laget stod även denna gång för ett vasst spel i numerärt överläge och tvingade Robin Wallin till två högklassiga räddningar. Men efter detta bombardemang så mojnade trycket betänkligt från Piteås sida. Orsaken till det var att Väsby förmådde att lyfta upp spelet och sätta hård press redan i Piteås uppspelsfas. Något som fick till följd att de inte riktigt kunde komma organiserat in i Väsbys försvarszon.

Det var istället Väsby som var närmare 3-1 än Piteå 2-2 och inte ens mot slutet kunde de komma in i Väsbys zon och sätta någon större press. Istället kunde Väsby med fjorton sekunder kvar av matchen sätta 3-1 i tom kasse efter att Fredrik Falk från egen zon hittade fram till Elliot Lorraine med en öppnande passning och sedan behövde Elliot bara ta några skär framåt innan han kunde måtta in pucken till stor glädje i Vilundahallen.

Elliot på väg att spika slutresultatet till 3-1 (Foto: Bror Rosenback)

Sammanfattningsvis så får man väl beskriva matchen som en väldigt jämn sådan och där till slut Väsbys vägvinnande spel i de två numerära överlägena i den sista perioden vände på matchen. Matchen var Piteås fram till just dessa men mål kan betyda mycket för energipåslaget och dagen blev inget undantag. De båda Väsbymålen vände helt på matchbilden och sedan var det Väsbys fräna spel som gjorde att laget till slut kunde ta sin andra raka seger och fjärde totalt på fem spelade matcher i Allettan. Ett fantastiskt fint facit som gör att Väsby är serieledare och som givit laget ett fint andrum i tabellen inför de fem tuffa bortamatcherna som nu följer för Väsbys del.

Grisligan

Väsbys seger kom till tack vare en grymt genomförd sista period och tack vare att laget kämpade hårt tillsammans när Piteå stormade på som allra bäst.

Men den allra största förklaringen till att Piteå lyckades besegras får tillskrivas bjässen Robin Wallin som stod pall när skotten ven som mest. Lugn och trygg samlade han in puckarna och inte ens mardrömsstarten med insläppt mål efter tjugotvå spelade sekunder förstörde hans rytm. Tre grisar till Robin således!

Robin jublar efter slutsignalen (Foto: Bror Rosenback)

Två grisar tilldelas lagkapten Christoffer Gozzi som nästan var överallt på isen och antingen städade upp eller som satte igång anfallen. Fick även äran att bli målskytt när han satte det så viktiga 2-1 målet.

Den sista grisen vill jag slutligen skänka till ettriga Elliot Lorraine som fortsatte med sitt fina spel från lördagen och där han aldrig gav upp minsta lilla närkamp.

Men som jag redan nämnt ska hela laget hyllas efter den formidabla viktorian. Laget kuggade i varandra i stort sett hela matchen och det kollektivet är bra att ha med sig inför framtiden då fem tuffa bortamatcher tar vid med start på onsdag borta mot en annan favorit i form av Borlänge Hockey.

Foto: Arne Rundlöf