Väsby Hockey tappade sina första poäng i Allettan men tog samtidigt en eftersom Fredrik Stridlund med mindre än två minuter kvar av matchen kvitterade Hudiksvalls ledning till 2-2. I övertiden hade Väsby mest puck men slarvade i markeringsarbetet och Hudiksvall kunde avgöra och därmed få med sig bonuspoängen från matchen.

Tråkigt med torsk i övertiden säger tränare Viktor Tuurala. Vi visar ändå bra moral och desperationen leder till en kvittering på slutet vilket gör att vi i alla fall  får med oss en pinne från matchen. Vi spelar ganska bra, vi har kvalitén att göra simpla saker bättre och mer konsekvent i minst sextio minuter och utförandet av dessa avgör täta matcher.

Det var energi mot tyngd när Väsby Hockey för tredje gången denna säsong tog sig an favoriterna från Hälsingland. Väsby visade prov på fin intensitet matchen igenom men framförallt i inledningen av matchen när laget redan under matchens första fem minuter vaskade fram inte mindre än tre halvskapliga chanser.

Målvakt Magnus Åkerlund i Hudiksvalls mål fick då visade upp vilken god målvakt han är och sedan fick hans kollega i Väsbys mål i form av Robin Wallin visa prov på sina färdigheter när Väsby drog på sig matchens första utvisning. Den utvisningen vände matchbilden efter Väsbys fina inledning och därefter var det gästerna som vägde tyngst på isen och där Robin Wallin fick kämpa duktigt för att hålla Hudik stången.

Men det lyckades han bra med och det mållösa läget höll i sig efter matchens första tjugo spelade minuter i Vilundahallen.

Andra perioden inledde Hudiksvall bäst och där Väsby stördes till synes enkla misstag och det var inte alls långt borta att gästerna tog ledningen redan i inledningen.

Men istället var det Väsby som fick spräcka dödläget i matchen när laget via Felix Lööv vann en sargduell och där pucken spelades bak till backen Martin Liljekvist. Martin visade då prov på fint spelsinne när han väntade ut sin bevakare och fintade passning men istället drog iväg ett skott på mål och där Felix Dahlgren stod parkerad och styrde till pucken så att den tog vägen mellan benen på målvakt Åkerlund och sedan sakta gled in bakom mållinjen.

Väsby fick sedan strida tappert i numerära underlägen efter att laget dragit på sig två raka utvisningar. Men spelet i numerära underlägen var väldigt bra ikväll från Väsbys sida och faktum var att laget inte alls var långt ifrån att göra mål framåt i ett av dessa när duo Manfred Ehlers samt målskytten Felix Dahlgren åkte fram i ett två mot ett läge. Passningen från Ehlers blev dock för brant och Felix kunde aldrig rafsa åt sig pucken.

Väsby fick därefter några riktigt fina kontringslägen där laget bland annat stormade fram i ett fyra mot ett läge efter att Hudiksvall gått bort sig ett byte. Men passningen från Väsbyspelaren i det läget blev inte bättre att den enda hemjobbandes Hudikspelaren lyckades bryta puckbanan.

När Väsby inte tog tillvara på de möjligheterna kom istället en kvittering som tyvärr tillkom efter att Väsby missat i markeringsarbetet. En miss i kommunikationen av Väsbys backar gjorde så att de båda klev ut på samma forward och när denne istället spelade pucken förbi dessa till en framåkandes Henrik Marklund så gavs han ett friläge som han utnyttjade utan pardon och tryckte in 1-1 högt upp vid sidan om en chanslös Wallin.

Målet kan dock inte sägas vara oförtjänt eftersom det trots allt var Hudiksvall som hade mesta delen av puckinnehavet i perioden.

I sista perioden tryckte Hudiksvall på än högre upp i banan och tvingade Väsbys backar och hemjobbandes forwards till dåliga beslut. Puckarna spreds hejvilt inledningsvis och de enda som lyckades fånga upp dessa var gästerna och redan efter minuten spelad var laget uppe i ledningen efter att Henrik Marklund återigen stod för målskyttet när han efter en snabb vändning och ännu kvickare skott överlistade Robin Wallin.

Väsby var vid detta läge i matchen riktigt illa ute och Hudiksvall fortsatte att trycka på till den milda grad att laget till slut endast var en stolpträff från utökningen i målprotokollet.

Väsby räddades istället av att domare Stenerfeldt hittade Hudiksvalls första utvisning i sista periodens fjärde minut. Överläget var dock inte alls bra från Väsbys sida men fick den effekten att trycket från gästerna mattades betänkligt efter att de klarat av utvisningen.

Istället såg det ut som att Hudiksvall gick in för att rädda poängen och säkrade därefter hellre hemåt än att de vill försöka ånga på mer framåt. Det gav Väsby möjligheten att skapa sig några längre anfall och fick tillbaka energin till laget.

Den energin gav sedan möjligheten för Väsby att spela ännu ett numerärt överläge i matchen och vid den tidpunkten i den sextonde minuten blev det ett betydligt mer tryck framåt.

Elliot Lorraine var närmast målkänning när han i samma byte fick hela tre möjligheter att avsluta men trots detta gick han bet i att överlista målvakt Åkerlund.

Men Väsby gav inte upp och det bar till slut frukt när Fredrik Stridlund för andra matchen i rad fick bli målskytt. Målet påminde dessutom väldigt mycket om hans förra där han på offensiva blå vred sig inåt innan han måttade och fick iväg ett rappt och hårt skott. Med skymning framför Åkerlund gick pucken till stor glädje i Vilundahallen raka vägen in och för första gången denna säsong lyckades Väsby knipa en poäng av Hälsingarna.

Fredrik Stridlunds kvitteringspuck (Foto: Arne Rundlöf)

I övertiden var det sedan Väsby som hade mest puck men några chanser framåt lyckades de trots detta inte skapa sig. Istället var det Hudiksvall som när de fick tag i pucken tog rakaste vägen fram och först var det deras back Filip Lander som fick möjligheten att avgöra när han åkte sig till ett friläge. Robin Wallin var dock tät men när pucken tillsammans med Lander hamnade ute i hörnet åkte två Väsbyspelare bort sig när de båda två stötte framåt. Pucken spelades då istället inåt och framme vid mål stod en annan Hudikspelare i form av Sebastian Fakt och ensam med Wallin gjorde han nu inget misstag utan satte pucken i mål vilket samtidigt betydde att gästerna fick med sig bonuspoängen från matchen.

Sammanfattningsvis så känns ändå poängen trots det tråkiga avslutet som en väldigt bra tagen sådan av Väsby. Positivt från kvällen var den höga energinivån som laget under stora delar krämade ur kropparna medan det negativa var en viss överkonstruktivitet med en del svåra och slarviga passningar som följd. Men i stort en väldigt bra insats mot ett lag som ändå inte förlorat mer än två matcher efter full tid denna säsong.

Grisligan

Rasmus Sörgardt ledde Väsbys mannar från sin backsida och kämpade kopiöst matchen igenom. Tre fina grisar tillsammans med utnämnandet som matchens bästa Väsbyspelare från kvällens matchjury, kan han kvittera ut från den fina insatsen.

Två grisar ges lugna och trygga målvakten Robin Wallin som var väldigt tät matchen igenom och som inte alls kan lastas för de tre målen som han gick bet i att rädda.

Den sista grisen vill jag slutligen skänka till numera målglada backen Fredrik Stridlund som verkligen klev fram i rätt läge vilket slutligen gav poängen som Väsby så gärna ville knipa.

Fina betyg vill jag även skänka till de mer doldisarna i laget i form av Viktor Åström, Martin Liljekvist och Mikael Lengmo som verkligen klev fram och stod för många fina aktioner i matchen. Offensivt sett var Manfred Ehlers riktigt pigg och sedan tycker jag att Felix Lööv och Felix Dahlgren utmärkte sig på ett fint sätt.

Med sju härligt tagna poäng på de tre inledande matcherna väntar nu en riktigt härlig hockeyfest till helgen där framförallt matchen mot Vännäs HC på lördag där alla bjuds på fritt inträde av Upplands Väsby kommun, blir något särskilt att se fram emot. På söndagen väntar sedan en annan stor favorit till seriesegern i Allettan när ständigt farliga Piteå Hockey gästar Vilundahallen. Det låter väl som en hockeyhelg som man verkligen inte vill missa.

Foto: Bror Rosenback