Nu på Lördag den 5 januari klockan 16.00 bjuder Upplands Väsby kommun på entrén i matchen mot Vännäs HC. Ta med dig alla du känner och inte känner så fyller vi Vilundahallen tillsammans. Det kommer även bjudas på pausunderhållning där Väsby Hockeys fantastiska tjejer i Flickor B samt UVKK kommer att visa upp sig. Det kommer även att finnas hoppborg, lotterier, bjudas på tränarintervjuer med mera. Som ni låter finns det alla möjligheter för detta att bli en riktig hockeyfest.

Så vilka är då lördagens motståndare Vännäs HC?

Det är en spännande motståndare som håller till strax utanför Umeå och som har ett lyckat samarbete med den Allsvenska klubben Björklöven där vissa spelare kan gå emellan de båda lagen. Föreningens flaggskepp, A-laget har denna säsong gjort sin hittills mest lyckade sådan när laget kvalificerade sig för Allettan för första gången i klubbens historia. Visserligen har laget tidigare spelat playoff mot Allsvenskan men då gjorde man det via bakvägen och som segrare av Fortsättningsserien.

Laget har hittills spelat två matcher i Allettan där laget spelat ett ”back to back” möte med Piteå Hockey. I dessa har laget visserligen förlorat båda matcherna men den sista som spelades i Piteå slutade med uddamålsförlust efter att Vännäs pressat en av de stora favoriterna till seriesegern i Allettan.

Vännäs består mest av spelare från Umeå med omnejd men det finns några Stockholmare i laget och faktiskt en som är född och fostrad i Norrort, nämligen backen Pontus Blom. Jag har tagit pulsen på Pontus inför lördagens stora begivenhet och hans tankar inför den matchen låter så här.

Hej Pontus! Nu får du komma ”hem” till Stockholm igen efter några vintrar uppe i Norrland och spel med Vännäs. Kommer hela släkten och hejar på dig då?

Hej! Ska bli kul att komma hem och spela match på ”hemmaplan” igen. De allra flesta i släkten som har möjlighet att komma kommer nog vara på plats, vilket gör det lite extra roligt att spela givetvis.

Du är ju en norrortsbo som tidigare spelat juniorhockey med SDE men som sedan spelat för Timrå och AIK i Superelit, en vända till USA och sedan har det blivit Vännäs under tre säsonger. Hur kommer det sig att du hamnade där?

Jag var lite kluven vad jag skulle göra efter mitt år i USA, men när jag bestämt mig för att vända hem till Sverige igen så kom jag i kontakt med Jacob Bergendorrf (General manager i Vännäs). Jag fick en bra känsla direkt för vad han ville göra med laget och vart Vännäs siktade, så det var ett ganska enkelt beslut att vilja vara med på det tåget.

Vännäs är ju något av säsongens lag upp i Norrland efter att ni för första gången någonsin kvalificerade er för spel i Allettan. Varför tog ni en plats före exempelvis Ö-vik samt Kirunalagen?

Vi började redan under förra säsongen bygga för att kunna vara med och slåss om allettan-platserna och vi har i år tagit ytligare ett kliv som lag. Vi har en stark grupp där alla köper sin roll och ingen försöker vara ”större” än laget. De är något som jag tror en del av de ovanstående lagen har haft problem med under säsongen.

Vad skulle du vilja säga karaktäriserar just Vännäs och vilken typ av ishockey försöker ni spela?

Vi är ett hård jobbande lag som sliter i varje match. Sen har vi jobbat mycket på våra grunder och alla spelare har köpt vårt koncept över hur vi vill spela, de gör oss till en stark lagmaskin.

Vilka spelare i ditt lag tycker du att vi på läktarna i Vilundahallen ska kika på lite extra?

Vi har många intressanta namn i truppen men några som man bör hålla koll på är vår lovande back Gabriel Österberg, Kevin Weiskog som är oerhört viktig över hela planen och sen har vi två bra målvakter som, beroende på vem som får chansen att stå på lördag, kommer kunna göra en bra match.

Väsby Hockey väntar er nu på lördag i gratismatchen. Vad tror du väntar er då?

Vi känns som två jämna lag på förhand och även liknande till sättet vi vill spela. Det kommer bli en kamp i 60 minuter där detaljerna kan fälla avgörandet

Vad känner ni till om Väsby Hockey uppe i Vännäs och har du spelat någon gång tidigare i Vilundahallen?

Av det vi hört så är det ett svårspelat lag som är tuffa att möta, framförallt hemma i Vilundahallen. Själv har jag inte varit där och spelat sedan någongång i u15 skulle jag tro haha, men ska bli kul att komma tillbaka på lördag.

Ni har inlett Allettan med två förluster mot Piteå men där ni i söndags verkar ha varit riktigt nära att ta poäng från dem. Berätta lite om dessa två matcher.

Vi har mött Piteå totalt sex gånger denna säsong inclusive två gånger på försäsongen, och alla matcherna har varit tighta spelmässigt. Tyvärr bjuder vi på lite för enkla mål i de två senaste matcherna där vi tappar fokus och ger Piteå bra lägen. Det är ett för skickligt lag för att bjuda på något, för de kommer ta vara på chanserna. Men de matcherna får bli en lexa för oss att bygga vidare på. Det finns mycket i vårt spel att ta med sig från dem matcherna i fortsättningen.

Vad har ni annars satt för målsättning med ert spel i Allettan och hur långt tror du att ni kan räcka?

Vi ska ta varje match en i taget och försöka vinna varje kväll. Sen är ju slutmålet i denna serie givetvis att spela playoff till våren, och väl där så kan allt hända. Vi har spelat som bäst mot de bästa lagen i vinter och vi litar på att vi kan slå alla lag.

Slutligen Pontus, hur tror du det nu att det går på lördag och vad kommer att fälla avgörandet?

De kommer att bli en jämn match där detaljerna mycket väl kan fälla avgörandet. Jag tror att vi i slutändan kan resa vidare med en uddamåls-seger, jag säger 3-2 till Vännäs.

// # 15 – Pontus Blom – Vännäs HC

Väsby Hockey kommer laddade till matchen med gott självförtroende efter den  härliga tagna poängen mot Hudiksvalls HC i onsdags vilket gör att laget efter tre spelade omgångar är i delad serieledning och fortfarande är obesegrade efter full tid.

För er som inte kan se matchen live på lördag finns möjligheten att se matchen på nätet och länken till den sändningen ser ni här:

https://live.hockeyettan.se/live/12125

Men vi från Väsby Hockey hoppas givetvis att så många som möjligt kommer ner till Vilundahallen eftersom klubben kommer att erhålla 200 kr per åskådare som en kompensation för det ekonomiska bortfall som föreningen fick på grund av den fördröjda ombyggnationen av Vilundahallen.

Varmt välkomna till Hockeyfesten!