Efter en glädjerik avslutning på hockeyåret 2018 väntar nu en riktigt tuff utmaning för Väsby Hockey när Hudiksvalls HC under onsdagen gästar Vilundahallen i 2019 års första match.

Det är ett gästande lag som inte startade upp Allettan enligt förhandstipsen utan förlorade istället två raka matcher mot Östersunds IK och där laget senast i söndags tappade en 1-3 ledning inför den sista perioden till förlust 4-3 efter förlängning. Dessa matcher visar att Hudiksvall nog kommer att få kämpa riktigt hårt för att hamna topp tre i serien men efter vad jag skådat av laget i Väsbys båda matcher mot Hudik i grundserien, så tror jag ändå att det är där de slutligen kommer att hamna.

Hudiksvall av modell 2018/2019 är nämligen ett oerhört tungt och ramstarkt lag som dessutom har en av Sveriges bästa Hockeyettan målvakter i sitt lag. Senast vi möttes i Vilundahallen stängde Hudik ner Väsby totalt i period två och tre efter att Väsby först visat upp ett lovande spel i den första perioden. Vi får väl se om lagen lärt sig sina läxor efter det mötet och om Väsby kan få upp intensiteten några snäpp från den matchen för det kommer att behövas om man ska kunna dyrka upp hälsingarna.

En i Väsby som visat upp det där lilla extra i inledningen av Allettan är Väsbys oldtimer Jesper Kemi. Tjugosexårige Jesper är lagets äldsta spelare men det är ju ingen ålder och det visade Kemi med eftertryck i söndags då han enligt mitt tycke var bästa Väsbyspelare ute på isen. Jag har tagit några ord med Jesper inför onsdagens tuffa motståndare och om dem samt hans tankar på hur vi ska kunna ta poäng av dem, låter så här.

Hej Jesper! Vilken skön start vi har fått av Allettan med maximala sex poäng efter dubbelmötet med ESK. Vågade du tro denna start inför premiären i fredags?


Tjena! Ja, det trodde jag faktiskt.. vi har ju mött Enköping några gånger nu och visste att om vi spelar bra så har vi stor chans att plocka hem 6 poäng.

Vad tycker du framförallt har kännetecknat dessa möten med ESK och vad har vi framförallt gjort bra anser du?


Det var två ganska olika matcher men jag tycker vi kämpar och sliter som ett lag, det bådar gott!

Själv blev du målskytt när du stiligt på tennis slog in 2-0. Du kändes väldigt företagsam matchen igenom och samspelet mellan dig och Nick samt Razmuz har ju fungerat förträffligt ända sedan ni parades ihop. Varför fungerar ni så bra ihop tror du?


Svårt att svara på, först och främst så är det två killar med bra fart som gillar att ta sig in mot mål och båda sitter inne på ett bra skott. För mig gäller det bara att försöka få ut lite puckar på yta så att dom kan komma med fart och sedan försöka vara i vägen så lite som möjligt

Vi får fira in nyåret som delad serieledare men kan inte njuta av framgången förrän till på onsdag då nästa tuffa match går av stapeln då Hudiksvall kommer på besök. Vad är känslorna inför det mötet?


Det ska bli roligt! Vi har inte lyckats vinna mot dom ännu denna säsong så vi är ute efter revansch.

Det är ju en av de absoluta favoriterna som kommer till oss då och vi har dubbla förluster mot dem från grundserien. Vad i deras spel gör de svårslagna som du ser på det?

De har gjort det bra defensivt och har en bra målvakt.

Men även de är mänskliga vilket inte minst Östersund visade med två raka segrar mot dem. Varför tror du att vi kan göra motsvarande det ÖIK gjorde mot dem nu på onsdag?

I våra bästa stunder så är vi riktigt bra tycker jag, så det gäller att minimera våra misstag, spela vårat spel och ta vara på våra chanser.

De har lite kniven på strupen i mötet mot oss. Hur ska vi kunna utnyttja det tror du?

Tror inte dom är jättestressade faktiskt, det är många matcher kvar och det är bara ett lag som missar playoff.

Hudik har ju ett ramstarkt försvar och har lyckats dra ner vårt tempo genom att stänga mittzon och ligga väldigt tajt mot oss tidigare. Hur ska vi kunna komma runt det tror du?

Kommer nog kunna bli en rätt tajt match och då gäller det att försöka minimera dom egna misstagen, ta sig in på mål och sedan tror jag att powerplay/boxplay kommer bli avgörande.

Slutligen Jesper, hur går det nu på onsdag och på vilket sätt bidrar du till det?

Jag tror såklart på vinst och jag kommer bidra med hårt jobb!

// # 20 – Jesper Kemi

Hudiksvall har ju ett antal vassa forwards i sitt lag men det är som jag tidigare nämnt främst försvarsspelet som är imponerande med laget. Därav har jag valt att ta några ord med en back som heter Lucas Byhlin och som är ny i Hudiksvall för i år och han har tidigare allsvenska meriter med Södertälje SK. Hans tankar inför matchen låter så här.

Hej Lucas! Ni var inför starten av Allettan tillsammans med Borlänge och Piteå oerhört stora favoriter till en topp tre placering. Men ni har haft det tufft i dubbelmötena med Östersund som endast givit er en poäng. Vad är det som inte klaffat där anser du?

Hej! Första matchen tycker jag inte vi riktigt kommer upp i nivå, dem åker mer skridskor än oss och vinner flest närkamper. Matchen borta tycker jag att vi kommer upp i nivå. Men det är målskyttet vi saknar. Vi skapar mycket chanser men tar inte vara på dem.

Hur bra anser du att ÖIK var jämfört mot topplagen från grundserien i Östra Hockeyettan?

Jag tyckte ÖIK var bra. Dem kom ut stenhårt och åkte mycket skridskor. Dem satte även väldigt hård press vilket vi inte riktigt var vana med kanske. Sen är det väl lite svårt att jämföra också.

Annars har ni ju varit som en enda stor segermaskin under hela hösten och tidiga vintern. Vad behöver ni göra i ert spel för att hitta dit igen?

Vi är nöjda med prestationen från i söndags och ska bara försöka bygga vidare på det.

Nu väntar Väsby Hockey för er i 2019 års första match. Det är ett lag som ni har två raka segrar mot från grundserien. Vad tycker du kännetecknade oss under våra tidigare möten?

Jag tyckte att Väsby stod för en fartfylld offensiv hockey, gick på alla lägen framåt man fick!

Nu har ni en ganska stor press på er inför onsdagen att vinna för att inta halka efter de övriga topplagen i serien. Känner ni av den pressen något internt i laget?

Skulle nog inte säga att vi har så mycket press på oss, vi har vetat om att man förlorar matcher tillslut.

Ni har en väldigt stark målvakts- samt backsida i Hudiksvall och du är ju med och bidrar till denna fina defensiv. Hur tycker du omställningen varit från SSK kontra spelet i Hudiksvall?

Svårt att säga, tycker spelet varit rätt lika. Såklart så går det lite snabbare i alla matcher i allsvenskan och alla spelare är väl lite mer individuellt skickligare också.

Samtidigt som ni är oerhört disciplinerade så känns det som att er offensiv hackat något på sistone. Håller du med eller handlar det bara om tillfälligheter?

Tycker vi har varit ganska ineffektiva hela säsongen framåt, om man kollar har vi aldrig vunnit med några storsiffror. Vi spelar väl ett spel där defensiven kommer i första hand, där man spelar klart i egen zon och inte chansar på en kontring. Sen har det väl kanske inte studsat våran väg de första två matcherna men vi vet att de brukar jämna ut sig över en säsong.

Vilka spelare i ditt gäng tycker du trots dubbla förluster i inledningen varit riktigt heta och som du tycker att vi på läktarna i Vilundahallen bör spana in lite extra?

Markus Kinisjärvi och nyförvärvet Erik Flood.

Hur ser annars skade- och sjukdomsläget ut i ert gäng, är alla tillgängliga för spel?

Alla är tillgängliga förutom isak Stenlund ädelgran, som tyvärr fick kliva av med ett brott i nyckelbenet i första matchen mot Östersund.

Med tanke på vad som troligtvis väntar er på onsdag, vilka nycklar i ert spel blir viktigast för er att fokusera på ?

Att ha mycket trafik framför kassen och få in puckar på mål, samt ha en tajt defensiv.

Finns det något i vårt spel som ni framförallt behöver se upp för såsom ni snackat om inom er grupp?

Era kontringar och powerplay!

Slutligen Lucas, hur går det nu på onsdag och vad tror du fäller avgörandet?

Vi vinner med 1-3 hehe… Avgörandet är att vi har en tajt defensiv som sagt och tar vara på våra chanser!

// # 47 – Lucas Byhlin – Hudiksvalls HC

Gällande matchen i Vilundahallen så är det kontantfri entré som gäller. Kort och swish går bra och inträde via swish är nr: 123 189 9640, ange aktuell match i meddelanderaden. 100 kr kostar det för vuxna och 50 kr för pensionär och ungdom. Väsbys säsongskort gäller också givetvis som inträdesbiljett. Det går även att förköpa biljetter via hemsida. Det är ett förköpssystem där man kan köpa biljetten direkt via hemsidan, bekräftelse kommer då till er via mejl och denna gäller mot uppvisande vid entrén som er biljett. I entrén i Vilundahallen väljer ni entré swish/förköpsbiljetter (dörren längst till höger från utsidan) för en smidig inpassering som möjligt.

Matchen sänds via nätet och länken till matchen ser ni här nedan.

https://play.staylive.se/vasbyhockey/l/12114

Varmt välkomna till årets första hockeyfest!!

Foto: Jonny Andersson (viiväsby)