Väsby Hockey får fira in nyåret som delad serieledare efter ännu en seger mot Enköpings SK. I afton satt det dock betydligt mer hårt åt i en väldigt jämn match utan skönspel men med desto mer kamp och där Väsby krigade hårdast och följaktligen vann med uddamålet 2-1.

Jag tycker att det är starkt att vinna idag, och ta hem alla poängen i dubbelmötet säger tränare Viktor Tuurala. Det är absolut ingen toppinsats, men vi har desperation och disciplin i de avgörande lägena.

Det var ett helt annat motstånd för Väsby Hockey idag när Enköping visade upp vitt skilda takter från i fredags. Enköping kom ut enormt hungriga med vetskapen om hur viktigt det är att få med sig poäng direkt från seriestarten för att inte halka efter redan från start.

Laget fick också en jättechans redan i matchens andra minut men Linus Ryttar visade redan per omgående att formen var konserverad från i fredags då han höll nollan.

Väsby växte sedan in i matchen och hade dessutom puckstudsarna på sin sida. Det blev tydligt från den sjunde minuten och i en dryg minut framåt då Väsby både tog ledningen samt utökade densamma. Väsby vann till sig puckarna efter allt hårdare press framåt men hade sedan hjälp av marginalerna. Först var det Fredrik Stridlund som gav Väsby ledningen. Förvisso genom att bra avslut och en fin aktion där innan där han skapade sig skottläget men skottet träffade en ESK-back vilket fick till följd att pucken styrdes ned och tog vägen mellan benen på ESK-målvakten.

När utökningen ramlade in var det tack vare ett hopslag mellan Nick Hedemyr och en ESK-back och pucken fick då den turliga banan för Väsbys del att den flög fram till Jesper Kemi som skickligt på tennis slog in pucken vid den bortre stolpen och tog Väsby till en tvåmålsledning i matchen.

Tufft för gästerna som dock inte tog ned modet på dem utan perioden ut förblev jämn och där Enköping fick två fina lägen till reducering via numerära överlägen men Väsby spelade i dessa med väldigt bra press samt understöd och gav aldrig ESK chansen att skapa sig några reella mållägen.

I andra perioden fortsatte spelet att bölja och där matchen gick in i ett så kallat ställningskrig. Fastän Väsby hade den bästa chansen till utökningen när Rasmus Sörgardt redan i den andra minuten hade ett kanonläge som dock målvakten gjorde en suverän räddning på, så hade Enköping bäst kontroll av den första halvan av mittakten. De tog till slut för sig till den milda grad att det osade reducering i hela Vilundahallen bland de nästan femhundra åskådarna på läktarna.

Laget var i den nionde minuten endast en innerstolpe från reducering och än en gång hade Väsby marginalerna på sin sida i matchen. Men trots att Enköping stundtals hade det mesta av spelet i den andra perioden så förhindrade det inte Väsby från att storma fram vid några tillfällen. Väsby är ju som alltid vassa på att ställa om och dagen var inget undantag men liksom Enköping var skärpan inte riktigt rätt inställd när chanserna dök upp.

Efter en dubbelutvisning i den tolfte minuten så kom till slut reduceringen som trots allt ganska så länge legat i luften. I hela nittiofyra minuter fick Linus Ryttar hålla nollan men när Väsby missade att hålla koll på den direkt från utvisningsbåset insläppta forwarden Mattias Johansson så fick han se sig besegrad. Den forna Väsbyspelaren Mattias fick sig en perfekt passning direkt när han klev in på isen och fri från kanten tog han tillvara på läget. Hans första avslut räddade dock Linus men returen hamnade dessvärre rakt i gapet på Mattias som rundade Linus och skyfflade in 2-1.

Resterande tid av perioden blev dock sedan Väsbys och det främst tack vare att laget fick spela två numerära överlägen under större delen av dessa minuter. Det första numerära överläget var riktigt vasst där Johannes Nilsson framförallt styrde och ställde och dukade näst intill upp öppna mål åt Christoffer Gozzi som dock inte hittade vägen förbi målvakten.

Sista perioden blev böljande och där Väsby gjorde sitt yttersta för att hålla Enköpingsspelarna på rätt sida om det egna målet. Stundtals blev dock Väsby aningen för passiva och pucken hamnade vid några tillfällen väldigt djupt i Väsbys zon och där pressen mot ESK:s backar inte riktigt blev den bästa. Det gav till följd att Enköping fick några möjligheter att skjuta från blålinjen och där det framför mål var mängder med spelare som skymde Linus Ryttar.

Lyckligtvis för Väsbys del så lyckades inte pucken mer än ett fåtal gånger gå igenom muren av spelare och den trenden höll i sig ända till dess att slutsignalen ljöd i Vilundahallen. En signal som ackompanjerades av taktfasta applåder från läktarplats där Väsbys prestation med sex inspelade poäng på två matcher var värd all den uppskattningen som publiken visade.

Sammanfattningsvis så kan man summera dagens match som en jämn sådan och där ESK mycket väl matchade Väsby i det mesta ute på isen. Dock hade Väsby ändå de flesta vassaste lägena i matchen så segern känns ändå inte orättvis på något sätt även fast Enköping idag gjorde sin klart bästa match mot Väsby för hela säsongen där laget tack vare sitt fysiska spel gjorde det riktigt jobbigt för Väsby.

Grisligan

Väsby äldsta spelare på isen Jesper Kemi gick i bräschen på ett väldigt fint sätt i afton och ledde laget föredömligt matchen igenom. Ett mål framåt, många fina offensiva tilltag och idogt slitande ger honom tre grisar från insatsen.

Två grisar ges till pigga backen Fredrik Stridlund som gjorde en väldigt fin insats från sin backplats och som fick krydda insatsen med att bli aftonens första målskytt.

Den sista grisen vill jag slutligen skänka till följsamma backen Fredrik Falk som verkligen var pigg och följsam matchen igenom och som vann de flesta viktiga sargduellerna i egen zon med pucken i behåll.

Sedan går det så klart inte att undgå att ge målvakt Linus Ryttar rikligt med beröm efter ännu en helgjuten insats i målet. Han gav Väsby möjligheten att vinna matchen och framför honom tycker jag att samtliga backar stred riktigt tappet. Offensivt sett hackade spelet lite mer för dagen men extra pigga tycker jag ändå att Razmuz Waxin-Engback, Manfred Ehlers samt Nick Hedemyr var.

Med sex inspelade poäng och perfekt avslutning på år 2018 återstår nu bara att säga Gott Nytt År och önska alla varmt välkomna tillbaka till Vilundahallen redan nu på onsdag då stora favoriten Hudiksvalls HC gästar Upplands Väsby.

Foto: Bror Rosenback