Väsby Hockey avslutade grundserien på absolut bästa sätt när laget vann nere på Gotland mot Visby-Roma med 1-3 och gick samtidigt om gotlänningarna i tabellen och knep tredjeplatsen i serien.

Bra vinst! Kul att komma trea, trots ishallsproblem etc säger tränare Viktor Tuurala. Men härifrån och framåt – vi har mycket kvar att utföra!

Det blev en festlig avslutning för Väsby när laget ikväll spelade en förvisso oviktig sista grundseriematch mot Visby-Roma men matchen var ändå inte helt utan betydelse.

Eftersom det var serietrean som stod som värdar mot seriefyran och det endast skiljde två poäng mellan lagen så var det ändå en tredjeplats som lagen stred för. För Väsbys del ville laget gärna kliva upp en tabellplacering från tidigare säsonger och de tär möjligt att just denna vilja var den avgörande skillnaden mellan lagen i Visby.

För Väsby var vassast ikväll. Hemmalaget ägde förvisso mest puck under den första akten men det berodde till viss del på att Väsby drog på sig två utvisningar under samma akt. Den första innan ens en minut var spelad och den andra mot mitten av perioden. Men vid båda tillfällena klarade Väsby av de numerära underlägena galant och laget skrapade även fram de bästa chanserna från en period som annars var relativt förskonad från såväl riktigt heta målchanser som heta dueller.

I andra perioden höjde Väsby tempot och började på riktigt allvar hota den sista utposten i hemmalaget i form av Daniel Marmenlind. Avsluten var dock inte av de bästa slagen och Marmenlind kunde mota det mesta genom att placera sig rätt i kassen.

Hans kollega i Väsbys mål, Linus Ryttar var även han riktigt stabil även fast inte heller han behövde göra några fantomräddningar för att nollan skulle vara intakt efter två spelade akter.

Efter fyrtio mållösa minuter kom sedan en viss islossning i den sista perioden. Väsbys hårdare press mot hemmalagets backar gav resultat och i den femte minuten blev det påtagligt när en Visbyback med en diagonalpassning från egen zon inte hittade en bättre väg än att Nick Hedemyr bröt pucken strax innanför offensiva blålinjen. Den forna Visby-Roma spelaren visade sedan att släkten är värst när han säkert placerade in 0-1 via stolpen och gav Väsby ledningen i matchen.

Det var sedan en ledning som Väsby spelade på och stängde vägarna rätt bra för hemmalaget som aldrig riktigt kom ända fram. Och vid de få tillfällena som Väsby missade markeringar i egen zon så klev Linus Ryttar fram och definitivt stängde igen dörren framför hemmaspelarna.

I en kontring mot mitten av perioden kom sedan ett avgörande när Väsby vann en duell vid sargen och sedan kom farandes i ett två mot ett läge. Christoffer Gozzi fick till sist pucken ensam med målvakten men hans avslut räddades och istället dök passningsläggare Manfred Ehlers upp, nosade sig till pucken och stötte in 0-2 i den tomma kassen med en backhand.

Dock ska sägas att målet var något turligt för Väsbys del eftersom kontringen föranleddes av en misstänkt hakning från en Väsbyspelare som dock domare Lennart Meandzija inte valde att blåsa för.

Med en tvåmålsledning i ryggen blev Väsbys spel än tryggare och det var först mot slutet som hemma pressen intensifierades och det då främst beroende på att laget plockade ut sin målvakt för att spela sex mot fem. Det draget blev dock ett lyckat sådant för hemmalaget som är tunga att möta när de lyckas bita sig fast i offensiv zon och till slut lyckades de spräcka Linus Ryttars nolla med ett backskott som satt rakt upp i krysset bakom en dessutom skymd Ryttar.

Men närmare änså kom aldrig Visby-Roma. Väsby lyckades försvara sin egen försvarszon riktigt bra och med dryga halvminuten kvar kom sedan spiken i kistan när Razmuz Waxin-Engback spelade in 1-3 i den övergivna hemmakassen och samtidigt spikade slutresultatet.

Sammanfattningsvis så tar Väsby Hockey sin första seger på Gotland sedan mannaminne och man gör det tack vare ett stabilt spel under samtliga tre perioder. Det var kontrollerat från första till sista man och att laget tack var det, även kunde ta sin bästa tabellplacering från grundserien på över ett decennium, gör saken knappast sämre.

Grisligan

Linus Ryttar var dryga tre minuter från att hålla nollan och var givetvis den största anledningen till att Väsby under torsdagen får åka hem till fastlandet med ett leende på läpparna. Linus var trygg, säker och stängde igen butiken i princip fullständigt. Tre fina grisar tilldelas därmed Linus!

Två grisar ges till yrvädret Manfred Ehlers som var inblandad i det mesta för Väsbys del under kvällen. Han jobbade kopiöst mycket och därför kändes det verkligen helt rätt att var just Manfred som fick sätta 0-2 pucken som i princip avgjorde matchen.

Den sista grisen vill jag slutligen skänka till snipern Nick Hedemyr som tillbaka på ön verkligen var tänd på att få visa upp sig från sin allra bästa sida.

Men i övrigt var det idel godainsatser från Väsbys spelare där alla gjorde sitt till för segern och det blev en fin grand final från ett gäng som verkligen krigat ihop till tredjeplatsen tillsammans. En för alla och alla för en och med det återstår det bara att få önska er alla en riktigt God Jul och så laddar vi för starten av Allettan som startar någon gång i mellandagarna.

Foto: Arne Rundlöf