Väsby Hockey tog tre nya viktiga poäng i kampen en plats till Allettan när laget nere i Sörmland slog tillbaka hemmalaget Nyköping Gripen med uddamålet 2-3. Det efter en insats som får betraktas lite som en dag på jobbet insats men där spelet i numerärt underläge, bra målvaktsspel och några blixtrande sekvenser i offensiven var godbitarna att ta med sig från kvällen. 

Vi gör en okej insats, att vinna är bra säger tränare Viktor Tuurala. Vi gör ändå tillräckligt, och steppar upp mer i tredje.

 

Det ska sägas direkt. Det här var inte en speciellt bra hockeymatch. Passningar satt inte där de skulle, puckar tappades och tempot var aldrig speciellt uppskruvat. Men Väsby gjorde ändå vad de kom för att göra – ta tre poäng.

 

Inte speciellt snyggt, inte så särdeles finessrikt men det till slut ändå tillräckligt bra för att knipa segern mot ett hemmalag som hade stora problem i sitt offensiva spel.

 

Nyköping Gripen är trots sin tabellposition i botten ett relativt starkt hemmalag. De försökte även ta tag i taktpinnen direkt efter nedsläpp och höll väl den ganska så bra de första minuterna i matchen.

 

Väsby svarade dock upp och när laget fick sitt första numerära överläge i matchen small det även till bakom hemmalagets målvakt William Lundsten. Starten på överläget var dock allt annat än bra men efter att hemmalaget fått ur pucken ur sin egen zon var Linus Ryttar på alerten och svepte iväg med en lång passning upp till Johannes Nilsson. Johannes som varit borta från några matcher var klart spelsugen i inledningen på matchen och tog sig in i den offensiva zonen innan han med ackuratess pricksköt in 0-1 distinkt upp i krysset.

 

Svaret från hemmalaget kom dock dryga två minuter senare men det var inte frukten av elegans utan istället var det en tänkt rensning från en Väsbyspelare som missades och istället hamnade pucken framför klubban på en framstormande Nyköpingspelare. Gratisläget utnyttjades för sekunden senare satt en passning till en fri spelare vid bortre stolpen som slog till direkt och satte kvitteringspucken till 1-1.

 

Snöpligt och högst onödigt men det var en miss som Väsby skakade av sig tämligen snabbt. Laget avslutade istället perioden bra och en press mot hemmalagets backar stressade dem till den grad att de bjöd tillbaka.

 

Christoffer Gozzi bröt nämligen ett uppspel från en hemmaback och fick fri yta mitt i zon. Hans första avslut räddade målvakt Lundsten men åt returen kunde han inte göra något och den nosade lagkapten Gozzi upp och satte pucken mellan benen på densamme.

 

När Christian Holmblad mindre än två minuter senare satte 1-3 var matchen klart i Väsbys ägo. Friläget var elegant utfört av ”Homer” som vispade bort målvakten innan han gick åt vänster och sedan lyfte in pucken över målvaktens högra benskydd. Frågan är dock om målet verkligen skulle ha godkänts eftersom Christian fick pucken i en klart misstänkt offsideposition.

 

Andra perioden blev sedan en jobbig sådan för Väsbys del. Nyköping Gripen som åkte på några billiga utvisningar i den första perioden blev kompenserade i den andra och då var det Väsbys tur att sätta sig på botbänken.

 

Vid fyra tillfällen fick en Väsbyspelare sitta där och vid ett tillfälle spelade hemmalaget fem mot tre i över en minuts spel. Då klev dock Väsby upp väldigt bra i sitt boxplay och det i kombinationen med säkert målvaktsspel av Linus Ryttar gjorde så att hemmalaget aldrig fick den närkontakten de så väl hade behövt.

 

Den vägen in i matchen fick laget istället halvvägs in i sista perioden. Det enda misstaget från Linus Ryttars sida när han missade att stänga igen sin första stolpe kostade en reduceringspuck till 2-3 och gav syre till hemmalaget.

 

Men tillräckligt med energi för att även skapa ihop till en kvitteringspuck gav det aldrig. Nyköping Gripen drog istället på sig två utvisningar under de sista tio minuterna av matchen och det tog udden ur hemmalaget.

 

Väsby tilläts kontrollera händelserna ända fram till slutsignalen och fick jubla över tre sköna poäng som kunde avnjutas under hela bussresan hem till Upplands Väsby.

 

Som redan sagts, inte speciellt snyggt men tre poäng är alltid tre poäng!

 

Grisligan

 

Linus Ryttar var bästa Väsbyspelare ikväll och gjorde i princip bara ett enda misstag i matchen. Det gav ett mål i baken men å andra sidan stod han för några säkra ingripanden, framförallt när hemmalaget tryckte på som allra bäst i sina numerära överlägen. Sist men inte minst var målpassningen till Johannes Nilsson en vacker fjäder i hatten. Tre grisar till Linus!

 

Två grisar ges till backen Rasmus Sörgardt som spelade resolut och rejält matchen igenom och såg till att städa undan det mesta som kom framför hans väg.

 

Den sista grisen vill jag slutligen skänka till kapten Christoffer Gozzi som förutom att strida tappert i alla numerära underlägen även fick glädjen att bli målskytt när han satte det viktiga 1-2 målet.

 

Särskilda omnämnanden vill jag även skänka till Christian Holmblad, Felix Lööv, Vladimir Lukacik samt till Oliver Horrsell.

 

På söndag väntar ett returmöte mot Nyköping Gripen men denna gång i härliga Vilundahallen.

 

Foto: Arne Rundlöf