Väsby tog en riktigt tung skalp i streckmötet med tidigare tabellfemman ESK. Segern blev till slut med hela 6-3 efter att Väsby exploderat målmässigt i den andra perioden då laget gick från 1-1 till 4-1. I sista perioden spelade Väsby ett kontrollerat spel och de två reduceringspuckarna som ESK fick in spelades in i numerära överlägen.

  Bra match av oss! Vi spelar disciplinerat, och enligt vår gameplan säger tränare Viktor Tuurala. Dock asdålig visning av mig på slutet, vill skydda mina spelare, men det var inte på rätt sätt. Bra steg för processen.

 

Efter två raka nederlag mot Enköpings SK tidigare under försäsongen och grundserien blev det tredje gången gillt när Väsby hemma i Vilundahallen tog en relativt säker seger mot den tidigare tabellfemman. Faktum är att segern är den första mot upplänningarna på hela fyra år men då ska sägas att ESK spelat i den västra serien de två senaste åren.

 

Ett intensivt och heltänt Väsby fick dock en riktig kalldusch på matchen när laget i sin överambition tappade markeringen och tillät Enköping komma i kontring, tre mot en, redan i matchens andra minut. Ett läge som gästerna tog tillvara på när pucken styrdes in utan chans för Robin Wallin som var tillbaka i Väsbykassen efter sina två matcher med AIK.

 

Trots den nesliga inledningen på matchen lät sig aldrig Väsby nedslås av det utan laget hade ett ivrigt pulserande tempo under skridskorna och köttmuren som ESK ställde upp med var förvisso solid men de fick jobba ordentligt för att hålla Väsby på utsidan.

 

I den sjunde minuten var Ludvig Wiita-Adamsson endast centimeter från en kvittering när han sånär trädde in pucken efter att ett skott vinklats i sargen och studsat ut vid den andra stolpen. Men denna stolpe var till slut i vägen för Wiita när målvakt Simon S:t Cyr i sin tur var överspelad.

 

Väsby skulle dock ändå få sin rättmätiga kvittering endast minuter efter när Lubomir Fetkovic höll sig framme nära mål och slog till direkt efter att Elliot Lorraine hittat fram med pucken till honom.

 

Väsby fortsatte sitt intensiva spel medan ESK mest slog ifrån sig och hoppades på att Väsby skulle gå bort sig och sedan ställa om i spelvändningar. Något som laget gjorde bra vid deras ledningsmål men mer än ytterligare en omställning när laget kom tre mot två och skapade ett vasst läge, skapade man inte i den första perioden.

 

Andra perioden blev trycket än mer påtagligt för Väsby och Enköping fick ju längre perioden led allt svårare att freda sitt mål.

 

I den åttonde minuten kom den retroaktiva utdelningen för Väsby när laget slog till två gånger inom loppet av trettioen lyckliga sekunder. Först var det Razmuz Waxin-Engback som rafsade åt sig pucken efter en tekning och med ett rappt och hårt skott smällde in ledningspucken till 2-1.

 

När utökningen den dryga halvminuten senare satt, smällde det återigen hårt bakom ESK:s målvakt men nu var det mer frukten av ett fint anfall där gästerna helt rullades upp. Christian Holmblad startade det helt när han elegant strax innanför offensiva blå spelade över pucken till Elliot Lorraine. Densamme spelade lika elegant sedan pucken bakåt till en påfyllande Lubomir Fetkovic som sedermera siktade och tryckte in 3-1 högt upp i nätmaskorna.

 

Enköping tog omgående efter målet en timeout och sedan hade laget några fina minuter innan Väsby återigen ökade på trycket.

 

Men när Väsby gjorde 4-1 var det efter en puckstöld där Razmuz Waxin-Engback läste ett backuppspel och bröt passningen och sedan stormade fram mellan backarna och skapade sig ett friläge. Väl framme vid målvakten S:t Cyr var Razmuz sedan obarmhärtig när han satte pucken distinkt ribba in.

 

Nu var matchen helt i Väsbys favör och siffrorna hade kunnat vara större än en tremålsledning efter två spelade perioder eftersom såväl Manfred Ehlers som Rasmus Sörgardt hade varsina frilägen som dock målvakten i Enköping gick vinnande från.

 

Sista perioden spelade Väsby ett kontrollerat spel och gav inte Enköping några gratislägen överhuvudtaget. Det var egentligen bara i numerära överlägen som gästerna hotade på allvar och tyvärr tog de även tillvara på sitt första numerära överläge i den sista perioden när laget i den sjunde minuten reducerade till 4-2 efter ett fint direktskott av backen Andreas Sojé.

 

Men målet gav ingen märkbar förändring av spelet där Väsby fortsatte hade matchen under kontroll. När sedan Christian Holmblad drygt två minuter senare hittade fram till Manfred Ehlers med en vacker passning bakom ryggen och där Manfred tryckte till direkt och med sitt första Väsbymål i seriespelet satte 5-2, så var det som spiken i kistan för ESK.

 

Laget kom aldrig tillbaka in i matchen och istället satte Rasmus Sörgardt 6-2 efter ett aningen märkligt mål.  Det när han från sidan långt ute vid sargen fick in pucken trots att målvakten stod vid sin första stolpe men som ändå misslyckades med ett mota avslutet från Rasmus som hittade in mellan stolpen och dennes benskydd.

 

Sista ordet i matchen fick dock Enköping när laget halvminuten från slutsignalen satte sin sista reducering efter ännu ett fint direktskott i numerärt överläge av backen Andreas Sojé.

 

Grisligan

 

Razmuz Waxin-Engback var riktigt het i afton och var ett vasst vapen matchen igenom. Han var endast en ribbträff från att göra ett hattrick men två eleganta mål blev det ändå och förutom tre grisar fick han även äran att motta priset som bästa Väsbyspelare av dagens matchvärdar.

 

Två grisar ges till Lubo Fetkovic som även han var het värre i matchen och som förutom två distinkt inskjutna mål höll sig framme vid några tillfällen till som mycket väl hade kunnat resultera i fler mål. Tyvärr fick Lubo utgå från matchen i början av sista perioden efter en olycklig krock och vi får hoppas att skadan inte är av det allvarligare slaget.

 

Den sista grisen vill jag slutligen skänka till Christian Holmblad som i vanlig ordning var inblandad i offensiven och som till slut fick ihop till hela tre målgivande passningar.

 

I övrigt var det en rakt igenom stabil laginsats där samtliga hade sin beskärda del till tre säkert inspelade poäng i en väldigt viktig drabbning.

 

Foto: Arne Rundlöf