Väsby Hockey gjorde det laget gjorde i seriepremiären, nämligen slog tillbaka Hammarby. I detta returmöte blev det dock desto mer målrikt när Väsby vann med 6-4 efter att laget i princip avgjort efter fyrtio spelade minuter.

Vi jobbar till oss en kudde, men börjar lite på hälarna i tredje och släpper in dem i matchen säger tränare Viktor Tuurala. Laget reagerar dock bra, och ordnar upp det till slut.

 

Väsby har alltså trots att laget endast spelat elva matcher, redan startat match ett i runda nummer två av grundserien. För motståndet, precis som i premiären var Hammarby och detta blev ett riktigt målrikt möte som svängde så det stod härliga till.

 

Men mest härligt var ändå att skåda duon Vladimir Lukacik samt Christian Holmblad som i princip låg bakom allt för Väsbys del denna Alla Helgons afton. Vladimir mullrade och sköt medan Holmblad stod för finliret däremellan.

 

Men innan deras show startade så var det Hammarby som tog ledningen i matchen. Något virrigt och passivt spel av Väsby i egen zon gjorde så att gästerna kunde riva åt sig pucken bakom mål och sedan spelades den snett bakåt där den unga August Lindberg slog till direkt och satte pucken mellan benen på Linus Ryttar i Väsbys mål.

 

Väsby svarade dock tämligen per omgående och det hann inte ens gå en minut innan Vladimir Lukacik skjutit in sitt första av tre mål i matchen. Spelet var i numerärt överläge och direktskottet efter sidledspassning satt distinkt och hårt bakom Sebastian Andersson i Hammarbys mål.

 

Målet var startskottet på en fin Väsbyperiod som dock bryskt avbröts när Hammarby återigen tog ledningen i matchen. Återigen var det ynglingen August Lindberg som var sist på pucken när han påpassligt framför mål styrde in ett skott som studsade ner i isen och tog vägen förbi Ryttar.

 

Väsby hade dock jobbat ihop för flera mål och de kom när perioden höll på att ticka till ända. Kvitteringen till 2-2, återigen i numerärt överläge, blev näst intill en repris på Väsbys första kvittering eftersom såväl målskytt och passningsläggarna blev densamma. Vladimir Lukacik lät sin slägga till skott tala medan Rasmus Sörgardt samt framförallt Christian Holmblad hittade vägarna fram till Vladimirs läge.

 

Men det blev inte bara en kvittering för Väsby innan perioden var över för i den sista minuten tog Väsby även ledningen och det var den tidigare Hammarbybacken Viktor Åström som sköt in 3-2 efter att han påpassligt åkt sig fri vid den bortre stolpen. Det var ett läge som även Elliot Lorraine uppfattade och med en fin genomskärare hittade han fram till Viktor som slog till direkt.

 

Andra perioden gick mestadels i Väsbys förtecken förutom alldeles i inledningen då Hammarby spelade i numerärt överläge. Men det var ett läge som Väsby klarade av galant och sedan tryckte laget sakta men säkert ner Hammarby som kändes allt tröttare och desorienterade ju längre perioden led.

 

I den sjunde minuten bröt Vladimir Lukacik ett Hammarbyanfall och tillsammans med Ludvig Wiita-Adamsson stormade han framåt. Vladimir bröt sig fram och försökte avsluta själv men pucken bröts av Hammarbybacken men istället så hamnade den framför Wiita-Adamsson som slog till direkt och sköt in 4-2 mellan benen på Sebastian Andersson.

 

Sedan var det dags för ännu ett mål i numerärt överläge för Väsby och det var aftonens vackraste mål när Christian Holmblad hade en egen liten uppvisning där han kallt höll i pucken, rundade sin back innan han framme vid målet spelade pucken diagonalt till höger där Vladimir Lukacik dök upp, slog till och fullbordade sitt hattrick genom att skjuta in 5-2.

 

Med en tremålsledning i ryggen var Väsby alldeles för segervissa när den sista akten startade och stod tyvärr alldeles för mycket på hälarna. Det syntes redan direkt efter nedsläpp och när Väsby strax därefter drog på sig en utvisning så fick Hammarby vittring när David Ljusbol vrickade sig fram i Väsbys zon innan han distinkt tryckte in 5-3 med en hård handledare via stolpen.

 

Målet gav Hammarby energin de så väl behövde och när Väsby drog på sig ännu en utvisning så föll ännu en reducering efter en skickligt utförd styrning av Kenny Salander som överlistade Linus Ryttar.

 

Nu var det match på allvar och Hammarby kände klar poängvittring. Ett jobbigt läge som Väsby tog på största allvar vilket innebar att laget skärpte till sig rejält och hittade tillbaka till det vägvinnande spelet från de två första perioderna tack vare tempo i såväl passningarna som i spelet. Skärpningen gav resultat och ett vackert samarbete av Johannes Nilsson och Christian Holmblad blev avgörande.

 

Johannes hittade en vid en stolpen ståendes Christian Holmblad där passningen var precis och agerandet från Holmblad säkert och 6-4 sattes i en princip tom kasse.

 

Det var ett mål som Hammarby sedermera aldrig reste sig från trots att laget mot slutet fick spela sex mot fyra efter att Väsby fick avsluta matchen med att sitta i utvisningsbåset efter rejält med hetta i närkampsspelet. Linus Ryttar klev då fram säkert i målet och gav aldrig gästerna en sista väg in i matchen.

 

Sammanfattningsvis så får man väl säga att det blev onödigt spännande i den sista perioden efter att Väsby tummat på noggrannheten i spelet. Men segern var hur som rättvis och de tre poängen gör att Väsby klev förbi Huddinge i tabellen och in på en tredjeplats med exakt halva grundserien spelad.

 

Grisligan

 

Vladimir Lukacik tar föga oväntat hand om tre grisar efter en prickfri insats som kryddades med tre mål och en målgivande assist. Fenomenalt bra av vår hårdföra slovak som nu gjort elva poäng på lika många spelade matcher.

 

Tätt bakom Vladmir kommer Christian Holmblad som i afton verkligen klev fram och visade vilket härligt spel han besitter. Fyra målgivande passningar samt ett mål är ett facit som är svåruppnåeligt och två grisar är solklara.

 

Sista grisen vill jag slutligen skänka till den alltid så hårt arbetandes Jesper Kemi som framförallt i den sista perioden klev fram när Väsbys spel hackade som mest och balanserade upp det på ett tryggt sätt.

 

I övrigt vill jag plussa lite extra för Manfred Ehlers, Viktor Åström, Fredrik Falk samt Oliver Horrsell som behöll bäst fokus och fart matchen igenom.

 

Foto: Arne Rundlöf