Väsby Hockey förlorade sin första match för säsongen när serieledarna Hudiksvalls HC blev för svåra i Glysishallen. Väsby gjorde dock två godkända perioder men kastade bort poängchansen genom en urusel mittakt där enkla individuella misstag bjöd hemmalaget på tre snabba mål och gav ett underläge som trots fin slutforcering inte gick att jaga ikapp.

– En noggrann, en dålig, och en period där vi vann dueller blev uddamålsförlust säger tränare Viktor Tuurala efter matchen. Ingen toppenmatch, men det fanns positiva bitar att ta med sig.

 

Det håller inte att bjuda motståndare på gratislägen. Ikväll gjorde dock Väsby så mycket mer än så. Jag skulle vilja påstå att fyra av de sex insläppta målen bar adelsmärket bjudningar och där tre föll inom loppet av tre minuter i den andra perioden.

 

Då spelar det ingen roll att Väsby ändå gjorde en fin första period där laget framförallt kom ut starkt under de första fem minuterna av matchen. Hemmalaget jämnade ut spelet i den första perioden men skapade aldrig något riktigt rejält läge förutom det mål de ändå gjorde. Men det målet ska sägas vara ett av de fyra billiga målen där Robin Wallin släppte in ett mål via köksvägen i ett agerande som inte direkt är likt Robin att göra.

 

Andra perioden hann knappt börja innan Väsby gick bort sig helt i ett djupt anfall och när spelvändningen föll kom hemjobbet på skam och det blev till slut en enkel sak för rutinerade Jonas Lindström att pricka in 2-0 höger om Robin Wallin.

 

Sedan kommer vi till minuterna som fullständigt förstörde kvällen för Väsby. Tre minuter som gav lika många baklängesmål och där samtliga var missar av den grövre skalan. Det är missar som man inte har råd att göra och absolut inte mot topplag. Hudiksvall kunde inte göra annat än att tacka och ta emot och när halva matchen var spelad var hemmalaget i en femmålsledning. Väsby bytte ut målvakt Robin Wallin till förmån för Linus Ryttar vilket skedde efter det fjärde insläppta målet och det gav en viss boost eftersom Ryttar tog chansen som gavs honom.

 

Väsby fick även in en reducering innan lidandet från mittakten var över. Det var Vladimir Lukacik som spräckte målnollan när han i numerärt överläge prickade in 5-1 med ett rappt och välplacerat skott.

 

Periodvilan gjorde sedan gott för Väsby som kom ur startblocken snabbt och hårt direkt i den sista perioden. Laget pressade och pressade och till slut kom den rättmätiga reduceringen till 5-2. Fredrik Falk höll sig påpassligt framme och förvaltade en passning från Ludvig Wiita-Adamsson och överlistade hemmamålvakten med ett klassiskt dragskott.

 

Men det slutade inte där. Hudiksvall slog bara ifrån sig och Väsby hittade vägar förbi och fram och när ännu ett numerärt överläge väntade så stod Johannes Nilsson för en väldigt fin aktion när han från egen zon åkte sig igenom längs kanten, snirklade sig in i offensiv zon innan han med en perfekt passning hittade fram till Christoffer Gozzi som strax framför mål bara behövde lägga klubban till och vinkla in ännu en reducering till 5-3.

 

Hudiksvall tog direkt efter målet en timeout men den hjälpte inte speciellt mycket. Väsby fortsatte att hålla i taktpinnen och gjorde det ända tills domare Thomas McCarthy bestämde sig för att kliva in i handlingarna i matchen. I en femtio-femtio situation plockade han ut Fredrik Stridlund för en två plus två utvisning medan hemmalaget endast drabbades av en utvisning. I samma veva åkte även Linus Ryttar ut för olämpligt snack och det gav hemmalaget andrum och fyra minuters spel i numerärt överläge.

 

Något som de även utnyttjade och när Patrik Elfsberg slog in sitt andra och Hudiksvalls sjätte mål i den femtonde minuten trodde man att matchen skulle vara över.

 

Men Väsby gav sig aldrig utan repade återigen mod och kämpade ända in i kaklet. Två sena reduceringar till signerade Elliot Lorraine putsade till slut siffrorna till 6-5 men den sista föll så pass sent att en kvitteringsjakt aldrig hann påbörjas.

 

Sammanfattningsvis så får Väsby ta med sig den första och sista perioden från kvällens batalj men laget måste verkligen ta lärdom från de missar som gjordes i den andra perioden. Det går inte att chansspela utan täckning hemåt för bra lag tar alltid tillvara på misstag och förstod man inte det innan matchen så bör man förstå det nu.

 

Grisligan

 

Elliot Lorraine kämpade hårt matchen igenom och låg bakom det mesta i Väsbys anfallsväg. Tre poäng i form av två mål och en målgivande blev kvällens facit och det ger även tre grisar från mig.

 

Två grisar tilldelas Oliver Horrsell som var härligt aggressiv matchen igenom och som dessutom kryddade insatsen med ett vårdat spel.

 

Sista grisen vill jag slutligen skänka till Pontus Karlsson som gnuggade hårt och som framförallt i den sista perioden gick i bräschen genom fysiskt och attackerande spel.

 

Övriga omnämnanden vill jag skänka till Rasmus SörgardtVladimir LukacikLudvig Wiita-Adamsson, Jesper Kemi samt till Linus Ryttar  som hoppade in i ett otacksamt läge men som verkligen gjorde sitt yttersta när Väsby var som mest nertryckta i skridskorna.

 

Nu är det bara för Väsby att repa nytt mod och på lördag försöka ta revansch på sig själva i ännu en svår bortamatch mot serietvåan Enköpings SK.

 

Foto: Arne Rundlöf