Det blir inte mycket svårare än så här för Väsby under hösten 2018. Det är nämligen serieledaren och storfavoriterna Hudiksvalls HC som på onsdagskvällen bjuder Väsby på varma servetter i Glysishallen.

 

Det krävs stordåd av lagen i Hockeyettan Östra att åka från Hälsingland med annat än torsk i bagaget. Det fordras stort mod, mycket noggrannhet och rejält med matjord i fickorna för att norpa poäng från laget som på pappret har seriens bästa lag. Men det är en utmaning som Väsby är redo att ta sig an. Självförtroendet finns inför matchen och formkurvan har gått åt rätt håll ganska länge, matchen mot Segeltorp då undantaget förstås. Tempot måste dock skruvas upp än högre och misstagen minimeras för är det något som bra lag är duktiga på att göra, så är det just att ta tillvara på till synes enkla misstag.

 

Hudiksvall har startat serien förtroendeingivande. Tre matcher har inneburit nio poäng och i två av matcherna har laget nästan gått på autopilot medan man i premiären mot Visby-Roma gick på lite hårdare än vad man  kanske behövde göra mot såväl Vallentuna som Hammarby.

 

Ett av nyförvärven inför säsongen är dock en spelare som alltid ger järnet. Han är stor, tuff och tung att möta och heter Sebastian Fakt. Det är ett meriterat förvärv som anlände till Hälsingland efter två säsonger i Jämtland och där spel med Östersunds IK. Jag har tagit pulsen på honom inför drabbningen och hans tankar inför den låter så här.

 

Hej Sebastian! Det går precis som förväntat för er i inledningen av serien. Tre matcher och lika många vinster. Hur skulle du vilja beskriva er inledning så här långt?

-Tjena! Exakt, vi har lyckats knipa alla matcher såhär långt, spelet har dock inte stämt fullt lika bra som poängutdelningen men vi har hittat sätt att vinna matcherna och det är positivt.

 

Senast i lördags blev det seger mot Hammarby efter att ni gasat iväg från mittakten och framåt. Summera dina intryck från matchen!

-En insats som inte är hundraprocentig från vår sida. Hammarby kommer ut mycket bättre än oss och vi är inte alls med i första. Därefter jobbar vi oss in i det mer och mer, och får med oss tre poäng därifrån. Det vi får ta med oss är att vi kan komma igen från en dålig förstaperiod, och studsa tillbaka inför andra och tredje.

 

Alla har tippat er i toppen och till och med som ett lag som kan ta sig till kvalserien till Allsvenskan senare i vår. Vad tror du själv, kommer ni att kunna motsvara de högt ställda förväntningarna?

-Ja, precis. Såklart vill vi vara med och slåss om platserna till kvalserien, samtidigt är det en lång väg att ta sig dit och man måste få mycket att klaffa på vägen. Men absolut vill vi vara med och spela i vår när det ska avgöras.

 

Annars är du ju rätt van med att ha höga förväntningar på dig och ditt lag. Du har ju spenderat två säsonger med Östersund som också varit lag som haft högt ställda förväntningar på sig. Hur skulle du vilja beskriva skillnaden mellan ÖIK och Hudik och varför tror du ni har bättre möjligheter än vad ÖIK hade?

-Den största skillnaden tycker jag är att vi har en bredare spets i truppen nu än i Östersund. Fler spelare som kan avgöra matcher. Det är också det som jag tror blir avgörande för oss.

 

Beskriv vad som kännetecknar er i Hudik i år och vilken typ av ishockey vill ni helst spela?

-Vi vill spela med mycket fart och bra pucktempo, samt en del fysiskt spel. Vi vill helt enkelt vara ett lag som är obekvämt för motståndarna att möta.

 

Närmast för er väntar Vilda Väsby i Glysishallen på onsdag. Vad känner du till om oss?

-Vad jag vet om Väsby är att det är ett skickligt lag som jobbar hårt med mycket speed under rören. Det gäller att vi är på tå från start, då jag tror att Väsby kommer att komma ut hårt med mycket fart.

 

Vad tror du på för typ av matchbild då och hur vill ni försöka styra matchen?

-Jag hoppas vi kan få till en matchbild där vi har mycket puck och kan styra matchen på så vis. Annars tror jag det kommer bli en match i högt tempo.

 

Hur känns det själv annars i kroppen efter dina matcher i klubben. Börjar du närma dig storformen?

-Jag har inte varit nöjd med min insats än så länge, egentligen inte i någon av matcherna. Det finns mycket att förbättra, men säsongen är lång så än finns det tid och utrymme för förbättring!

 

Om du skulle vilja plocka fram tre spelare som lyst lite mer än övriga i ditt lag under inledning av serien. Vilka tre skulle det vara?

-Då skulle jag nog säga Magnus Åkerlund, Sebastian Manberg och Markus Kinisjärvi.

 

Slutligen Sebastian, hur går det på onsdag och vad fäller avgörandet?

-Det slutar 3-1 till HHC, med sista målet i tom bur. Avgörande kommer att fällas på det lag som gör minst misstag, och kan hålla ihop försvarsspelet bäst.

 

// # 28 – Sebastian Fakt – Hudiksvalls HC

 

Väsby Hockey åker upp med alla som är tillgängliga för match och det är inte riktigt full trupp. Men det är något som alla vant sig med på sistone och det är något som man heller inte kan påverka. Det är dag för dag som gäller på vissa håll och kanter och förhoppningsvis ska någon mer tillkomma ifrån matchen mot Trångsund.

 

Från matchen i söndags var det en del som utmärkte sig i offensiven och en som framförallt gjorde det var vår irrationella forward Ludvig Wiita-Adamsson. Han var på ett härligt spelhumör och förhoppningsvis kan den formen bibehållas även inför mötet med de stora elefanterna HHC. Jag har ställt några frågor till Ludvig inför onsdagens batalj och hans tankar inför den är enligt följande.

 

Hej Ludvig! Det blev ännu en skön trepoängare när vi slog tillbaka Trångsund i söndags med 2-6. Vad har du för summering att lämna från matchen?

Hejsan, det är en helt okej match från våran sida. Fortfarande lite grejer vi måste göra bättre, men alltid skönt med en vinst.

 

Du själv var på ett härligt spelhumör och där ditt 1-3 mål blev kronan på verket. Berätta lite om det målet!

Jag plockade upp en lös puck och tog in den i zon och pucken ville helt plötsligt stanna på bladet tills jag ville skjuta och den gick som tur in.

 

Vi står som obesegrade efter fullt tid efter tre spelade matcher på drygt en vecka. Hur skulle du vilja summera vår inledning av serien och vad har vi gjort bra respektive mindre bra?

Skulle säga att det har varit rätt långt ifrån perfekt. Tycker det har varit bra när vi har hållit oss till det enkelt och låtit pucken gå. Det har varit mycket slav runt blå linjerna, vi måste vara smartare där.

 

Men nu väntar en ytterst tuff vecka med matcher mot ettan och tvåan. Först ut är serieledarna Hudiksvall på onsdag. Vad tror du väntar oss där?

Det är alltid kul att möta Hudik, det är ett bra lag och det kommer bli en rolig match att spela.

 

Då gäller det att vi är vaksamma i minst sextio minuter och håller i vår disciplin. Hur kommer du vara ledande i det arbetet anser du?

Jag kommer bidra med ett lugn i båset och på isen.

 

Vi har ju mött Hudiksvall många gånger de senaste åren och bör veta vad som väntar oss. Vad i matcherna mot dem blir viktigast att tänka på då anser du?

Det är viktigt att inte ge ett sånt här lag någon extra tid med puck. Vi måste röra på benen och ligga på hela tiden.

 

Vad känner du annars om din egen inledning av säsongen hitintills och vad är du mest nöjd med?

Jag är inte ett dugg nöjd, måste steppa upp på alla fronter.

 

Slutligen Ludvig, hur går det nu på onsdag och vad är nycklarna för poängmöjligheter?

2-4 till Vilda och nyckeln blir att spela smart och enkelt på rätt ställen.

 

// # 29 – Ludvig Wiita-Adamsson

 

Ni som inte kan se matchen live kan köpa sändningen via länken här nedan.

https://live.hockeyettan.se/live/10034

 

Kämpa Vilda Väsby!!