Gotlänningarna Visby-Roma har siktet inställt högt inför säsong 2018/2019. Med minst playoff 3 spel i sju av de åtta senaste säsongerna och en genomförd kvalserie till Allsvenskan under samma period, så har laget väl bevisat att man klarar av att hålla de högt ställda förväntningarna som alltid ställs på laget. Sportchef André Lundholm har bra koll på spelarmarknaden och är en stor bidragande orsak till lagets framgångar. Jag har ställt lite frågor till just honom och hans tankar och förhoppningar kan ni läsa om enligt nedan.

 

Hej André Lundholm, sportchef i Visby-Roma. Hur är läget med dig så är mitt i sommaren, är pulsen hög eller låg?

Hallå Krister! Tack jag mår fint, pulsen har varit rätt hög med ett husbygge på toppen av silly season men båda byggena har gått bra.

 

Ditt gäng Visby-Roma har som vanligt inte riktigt gjort klart med truppen innan sommaruppehållet men ni känns nästan klara. Vad säger du, hur många spelare ska in i truppen innan ni är redo för seriestarten?

Vi har idag 13 fw efter att vi lyft upp 3 egna produkter som vi kommer ge en rejäl chans. På backsidan har vi 7 backar kontrakterade och vi hoppas och tror att ytterligare en förlängning blir klar i närtid vilket gör oss fulltaliga.

 

Om du ska summera er gångna säsong, hur lyder ditt omdöme och betyg då av den?

Otroligt ojämn säsong, innan jul var det väl inte så mycket att anmärka på. Vi gjorde väl vad vi skulle men inte mer. I allettan var allt annat än bra, visst hade vi konstant 4-6 spelare skadade men det är bara en liten del av förklaringen. Så vårt betyg i Allettan är långt ifrån godkänt.

 

Väl i Play Off gör vi en stark vändning mot Dalen i PO1 där vi förlorar match ett hemma och sedan vinner två raka borta. Att vi sedan slår ut Vimmerby i PO2 på rent krig i två raka matcher var så klart en skräll modell större. Väl i PO3 tog det sedan stopp mot Huddinge efter två uddamålsförlusten. Huddinge var bättre och vann serien rättvist. Sett över hela säsongen blir betyget underkänt men med en riktigt imponerande avslutning.

 

Från en utomstående vy så tycker jag att ni gjorde en aningen svag grundserie och så kom ni riktigt aldrig in i spelet i Allettan men däremot så toppade ni formen när den bäst behövdes, i playoff. Där tog ni er ända fram till playoff 3. Håller du med mig i mina omdömen eller är jag ute och cyklar?

Nej, jag tycker du har helt rätt, utan att gå allt för djupt in på en analys här så testades vi väl inte tillräckligt innan jul samtidigt som vi bara gjorde det som absolut behövdes för att vinna matcherna. Vi har så klart analyserat den gångna säsongen grundligt och en av sakerna vi kommer jobba på är att tävla hårdare innan jul för att komma bättre förberedd inför en förhoppningsvis intressant Allettan.

 

Vad har ni nu satt för målsättning inför den kommande säsongen. Är det kvalserien till Allsvenskan som hägrar eller vad kan vara en realistisk målsättning för er?

Vår målsättning är kvalserien varje år, vi vet att det är oerhört tufft mål men vi har varit i PO3 sju av de åtta senaste åren och ett år har vi gått till KS. Så vi är där och nosar varje år och vi hoppas kunna gå långt även i år. Men vårt största fokus kommer precis som alla övriga lag vara att göra en bra höst. Där fallerade vi ifjol och det straffade oss sedan efter jul.

 

Vilka tapp har varit tyngst för er och vilken eller vilka värvningar smäller högst än så länge?

Svårt att svara på tyngsta tapp. Å ena sidan har vi tappat spelare som gjort lite poäng för oss som till exempel Kinisjärvi och Brissle. Men å andra sidan har vi fyllt på med spelare som kan göra poäng men också bidra med en hel del energi utöver det som t ex Zane Jones och Christan Hägg. Sen kommer spelare som Christan Olsson och William Erenroth att kunna bidra med det vi saknade ifjol vilket var just energi och fart.

 

På backsidan lägger Johan Eriksson och Emrik Larsson av pga familj (Johan) och skada (Emrik). Två duktiga backar som gjort ett gott jobb för klubben i många år, in kommer istället Anton Brandhammar och Martin Lindberg som båda är unga och utvecklingsbara men besitter även en del skills. Sen var det kul att Jonathan Granström som är en egen produkt och senast i april var reserv till J18 landslaget valde att stanna här i Visby ett år till. Han är en talangfull back som jag tror kommer göra stora avtryck i vinter.

 

Vilda Väsby är ett av tolv lag i serien. Vi lyckades slå er i grundserien och sedan blev det återigen tuffa bataljer därefter som ni för vår del tyvärr gick vinnande ur. Vad känner du till om oss inför årets säsong?

Jag har rätt bra koll på Väsby och brukar surra lite med Er GM Tom Tärnström lite då och då. Jag tycker att Ni alltid får ihop det väldigt bra och Väsby är en av matcherna man ser fram emot för det blir ofta tuffa och bra matcher. Nick Hedemyr är en otroligt vass målskytt och han kommer säkert panga in 20+ mål för Er i vinter. Lubomir hade väl utifrån en lite tyngre säsong ifjol men han kommer säkert igen i år. Jag tror att Väsby precis som de senaste åren kommer vara ett av lagen som går till Allettan.

 

Jag tycker personligen att årets Hockeyettan Östra känns rätt öppen på förhand. Många lag har stärkt sina lag och en del starka lag känns som att de kommer att bli något svagare till i år. Tror du med tanke på det att det kommer att bli en mer jämn serie i år?

Både och, jag tycker att östra serien har fått oförtjänt mycket skit genom åren. Väl i Allettan och Play Off brukar det visa sig att lagen från Östra står sig väl så bra. Jag tycker att de är fler lag som blivit stabila bra lag i Östra de senaste tre åren. Sen tror jag också att många bedömare utifrån stirrar sig allt för mycket blinda på poäng och offensiv slagkraft. Det klart att alla lag vill ha spelare som kan producera, men det handlar också om att bygga ett lag med olika kvalitéer på spelarna. Hade vi haft namnkunniga förvärv ytterligare så hade säkert varit ett lag det surrats ännu mer om, men för vår del var vi även i behov av andra kvaliteter för att vi skulle bli så bra som möjligt som lag.

 

Har du någon koll på de andra motståndarna i serien och vilka fem lag tror du ståtar högst upp i tabellen när grundserien ska summeras?

Idag har jag inte stenkoll på alla våra motståndare, jag brukar sätta mig in i det (som vi inte kan påverka) när vi gått på is och träningsmatcherna startar. Men Segeltorp har ju tagit halva Huddinge som förra året var det starkaste laget så de tror jag kommer vara med i toppen. Sen tror jag även Huddinge, Visby, Hudiksvall och Väsby kommer vara bland de lag som går vidare.

 

Tror du att det finns någon ”outsider” som man kanske inte på förhand räknar med men som du tror kan ställa till det för de ”topptippade” lagen i vår serie?

Svårt att säga men det hade varit kul om Hammarby kunde fortsätta sin resa och verkligen utmana toppen. Jag har inga speciella sympatier för just Hammarby annars men det är ju en ”förening” med enorm supporterkultur inom fotbollen och det vore verkligen kul för hockeyn i stort om Hammarby även kunde få igång hockeyn lite mer.

 

Det har ju varit en rätt kort säsong för de lagen som missat Allettan men till år blir det en längre säsong med tanke på att Fortsättningsserien spelas i tre möten mot alla lagen. Tycker du att det är en bra lösning?

Frågan är oerhört komplex så det är svårt att ge ett kort svar. Men om jag ändå skall försöka så tycker jag att det är fel att hela tiden jaga fler antal matcher. Jag håller med att 12 matcher på våren var väl lite men samtidigt är ju inte Hockeyettan SHL direkt så att lagen går plus ett par hundra tusen på varje hemmamatch. Det har funnits förslag på tre möten i grundserien också vilket skulle göra att lagen i Hockeyettan skulle spela lika många grundomgångar som SHL. Det säger sig självt att en liga där alla jobbar heltid (iaf i 90% av klubbarna) så kan man inte spela runt 55 omgångar och samtidigt sköta sitt jobb. Jag tycker inte HE skall gå åt det hållet att spela ännu fler omgångar, fler omgångar kräva större trupper och att spelarna jobbar mindre. Det driver kostnaderna och tittar man på klubbarnas ekonomi så är inte mer kostnader något som klubbarna behöver. Jag tror det finns andra och bättre sätt att öka intresset men det kräver att HE-klubbarna får intäkter som kan betala de ökade kostnaderna.

 

Vad tycker du annars om Hockeyettan? Fungerar allt som det ska eller har du några önskemål om förändringar?

Eventuell feedback tror jag är bäst att delge direkt till Hockeyettans ledning.

 

Slutligen, vad kommer att känneteckna Visby-Roma i höst/vinter och vad kommer att göra er svårslagna?

När vi är som bäst så spelar vi på gränsen och med ett enormt engagemang. Jag hoppas och tror att vi ska kunna visa upp mer av den hockeyn under hela säsongen kommande vinter.

 

// André Lundholm – Sportchef Visby-Roma