Huddinge Hockey som varit Hockeyettans bästa respektive näst bästa lag efter Allettan spel de två senaste säsongerna, gör i år en något mer blygsam satsning. Det åtminstone om man ske se på hur föreningen byggt upp truppen på pappret inför säsongen. Nu är man dock inte helt klara ännu och det berättar tränare Fredrik Mälberg i sina intervjusvar till mig och han ser inte heller att föreningen har någon annan målsättning än tidigare år. Vi får se om Fredrik får rätt, något som han brukar få i slutändan men visst blir som vanligt Huddinge laget som alla vill slå även denna säsong.

 

Hej Fredrik Mälberg, tränare och sportchef i Huddinge Hockey. Har du semester nu eller jobbar du fortfarande med de sista pusselbitarna till truppen?

Hej! Har väl egentligen jobbat hela sommaren till och från som det alltid blir med den typen av tjänst som jag har. Men har även försökt ha några dagar ledigt.

 

Våren har annars sett lite annorlunda ut för er i år med tanke på att ni har tappat en hel del duktiga spelare till andra lag på samma nivå eller lägre ner i hierarkin. Känner du dig orolig med tanke på att en hel del duktiga spelare valt att lämna?

Tycker inte den här våren sett så mycket mer annorlunda ut än tidigare vårar. Dem flesta som fått lämna har ju varit på mitt initiativ. Samtidigt har jag tagit in väldigt duktiga spelare så någon oro finns det absolut inte, tvärtom.

 

Med dig vid rodret har ni i Huddinge annars skämt bort publiken i Björkängshallen med att vara bäst eller näst bästa laget i Hockeyettan. Kommer ni klara av att hålla den standarden även kommande säsong?

Det är såklart det vi siktar på!

 

Hur många spelare behöver ni till innan ni är redo för seriestarten och vad söker ni för typ av spelare?

Vi behöver egentligen inte fler spelare vi har tillräckligt många för att konkurrensen ska vara stenhård. Men visst dyker det upp något som är intressant finns det alltid utrymme att ta in.

 

Hur har annars er försäsong sett ut? Har ni lagt upp den på samma sätt som tidigare säsonger eller har ni gjort något annorlunda i år?

Vi har i stora drag haft samma upplägg på antal träningar och hur länge vi tränat och pulserat träningen. Vi har en ny fystränare som skruvat lite på upplägget och programmen annars inga större förändringar.

 

Väsby och Huddinge har haft en del fina matcher de två senaste säsongerna. Hur har det varit att möta oss och varför tror du att det har blivit så jämna matcher oss emellan?

Det har varit tuffa matcher. Väsby har haft bra lag och verkligen visat sig från sin bästa sida i våra möten. Att möta lag med skickliga spelare som har allt att vinna är ofta svårt och då blir det jämna matcher.

 

Du har plockat flera spelare från oss till ert lagbygge. Är det spelare som du särskilt uppmärksammat när vi möts eller är det spelare som du haft koll på under en längre tid?

Alla spelare jag tagit in har jag noga scoutat och dem jag känner att jag vill se mer av har ett ”visa upp sig” upplägg så det gäller att vara på tå och visa vad man går för.

 

Trots framgångarna på sistone för er del så har invånarna i Huddinge fortfarande svårt att hitta ner till matcherna. Varför lyckas ni inte locka mer publik tror du och vad kan ni göra för att ändra på detta?

Nej det är svårflirtat här. Det är mycket annat som konkurrerar om uppmärksamheten och det är några större föreningar som spelar högre upp inte så långt härifrån. Men vi jobbar med att hitta ”ny” publik hela tiden och försöker både på och utanför isen att göra upplevelsen så attraktiv att folk vill komma hit.

 

Vad säger du annars om Hockeyettan och upplägget kring Allettan och Fortsättningsserien. Tycker du allt fungerar bra eller har du önskemål om några förändringar?

Jag tycker som jag säger varje år att det är för många lag och för stor nivåskillnad på lagen både sportsligt och ekonomiskt. Skulle vilja ha en mer nivåanpassad serie så varje match och varje poäng blir mer avgörande än det är nu. Lag med samma ambition och mål borde få mäta krafterna mot varandra i varje match.

 

Vad tror du annars om Hockeyettan Östra? Vilka lag kommer att göra upp om de fem översta platserna i serien?

Tror det blir tajtare i år än tidigare. Vi, Hudiksvall och Visby är ju dem som förväntas vara topp 5 men bakom dem blir det nog många om det. Tror både Enköping och Nyköping får ihop spännande konkurrenskraftiga lag. I tillägg så brukar ju ni i Väsby vara med. Segeltorp har ju många duktiga spelare och Vallentuna verkar göra en nysatsning.

 

På förhand känns era matcher mot Segeltorp som några som kan bli riktigt sevärda med tanke på hur många forna Huddingespelare som valt att ta klivet över till dem. Hur är känslorna inför dessa matcher och hur känns det att möta dem redan i premiären?

Att vi fick dem i premiären var inget jag blev förvånad över, räknade nästan med det. Det blir nog som sagt roliga matcher i ett kommunderby med spelare som nästan alla någon gång spelat i Huddinge. Vilket såklart kryddar stämningen lite extra!

 

Tror du att dessa möten kan bli aningen nervösa med tanke på att Segeltorp har allt att vinna i dessa medan ni egentligen bara har allt att förlora eller ser du dessa matcher som två helt vanliga seriematcher?

Vi möter nästan bara lag i Östra serien där vi har allt att förlora så ser ingen större skillnad där. Vi fokuserar på vårt och kan inte åka och tänka på vilka vi möter.

 

Slutligen, vad kommer att känneteckna Huddinge i höst/vinter och vad kommer att göra er svårslagna?

Vi kommer bli ett starkt kollektiv där alla jobbar för varandra.

 

// Fredrik Mälberg – tränare och sportchef för Huddinge Hockey