Nu tar vi pulsen på självaste Vilda Väsby Hockey och det genom en intervju med sportchef Tom Tärnström. Juli närmar sig sitt slut och seriestarten kommer allt närmare och vi ser alla fram mot vad som komma skall med stor tillförsikt. Vad Tom tycker om det, lagbygget, Vilundahallens renovering och en del annat kan ni läsa om enligt nedan.

 

Hej Tom Tärnström! Hur laddar du under sommaren och semestern inför vad som komma skall inför säsongen?

Hej! Jag har spenderat mkt tid med familjen och hunnit med en resa utomlands. Försöker ladda batterierna inför den förhoppningsvis långa säsongen som väntar. Men det är inte så svårt, jag är sjukt taggad och vill bara att det ska dra igång nu!

 

Berätta lite om arbetet som varit under våren och sommaren, främst kring truppen och även tankarna med återkomsten av Boba som assisterande tränare till Viktor?

Om vi börjar med tränarfrågan så stod det ganska tidigt i våras klart att Markus kommer satsa 100 % på sin ungdomsansvarigroll. Det i kombination med att han även fått ett nytillskott i familjen gjorde att vi gemensamt tog beslutet att inte utnyttja optionsåret. Tråkigt då Viktor och Markus varit en lyckad kombination men helt rätt val då jag tror det hade blivit svårt att kombinera alla åtaganden för honom. Med Boba får vi in en naturlig ledare som varit med på nivån som spelare länge och vet vad det handlar om. Han kommer växa in i rollen successivt under resans gång tillsammans med Viktor som blivit Head Coach. Ska bli väldigt spännande att se detta tränarpar som jag tror starkt på.

 

Angående truppen så har det varit lite större omsättning än vad jag kanske trodde från början. Några har inte fått nya kontrakt från oss, några har slutat och några har valt att lämna för nya utmaningar. I den sistnämnda kategorin har vi också flertalet fall där det dragits ut på tiden i beslutsfattandet från spelarens sida. Där kan jag tycka att om man inte kan välja lag A eller lag B efter 3-4 månader så känns det inte som spelaren i fråga har Väsby Hockey särskilt högt upp på listan utan drar ut på tiden och väntar på något bättre. I dessa fall har jag valt att gå vidare och ta in spelare som verkligen vill representera Väsby. Det tror jag vi vinner på i längden. Jag skulle också säga att vi har fler bra karaktärer i laget än föregående säsong och känslan är att gruppen drar åt samma håll. Samtliga spelare kan och vill jobba åt två håll i banan vilket också kanske också är lite skillnad från förra säsongen då fler var mer offensivt lagda. Ett mer balanserat lag skulle jag kunna sammanfatta det med. Sen ska mycket klaffa för att det ska bli bra, men på pappret har vi ett starkt lag.

 

Vad känner du har varit viktigast att tänka på vid tillsättandet av spelartruppen?

Som jag var inne på i svaret ovan har fokus varit på att få in rätt karaktärer som vill representera Väsby Hockey och återfå balansen i laget.

 

Vi gjorde den gångna säsongen en fin grundserie, en skaplig första runda av Allettan men sedan avslutades den på ett mindre bra sätt. Hur skulle du vilja summera fjolårssäsongen och vad behöver vi göra än bättre i år?

Det första som ”ploppar” upp i huvudet är skador, skador och återigen skador. Andra halvan av Allettan var väldigt olycklig då vi helt enkelt hade för bra och betydande spelare borta. Lägg därtill tapp till Hockeyallsvenskan som vi inte kunde ersätta så är nog sanningen att vi helt enkelt inte räckte till mot så bra motstånd. I många matcher var vi med spelmässigt men föll ändå i slutändan. Vi kämpade och slet men fick inte mycket stolpe in tyvärr. Det är inte särskilt mycket att analysera, jag är helt säker på att vi med en normal skadesituation hade spelat Playoff förra säsongen också.

 

Det är som vanligt en del nya ansikten i truppen inför säsongen. Hur spännande tycker du det ska bli att se alla när isträningen sparkar igång och vad har du för förväntningar på vad som komma skall?

Det ska bli otroligt spännande att se! Nu har jag ju såklart sett alla spela hockey tidigare men det ska bli väldigt kul att se LAGET samlas och dra igång. Till att börja med gäller det väl att komma i nya grejerna och timingen. Men det är inte särskilt långt till seriestart så det kommer bli mycket fokus på att sätta vårt spelsätt vilket skiljer sig lite från föregående år.

 

Men om vi ska återkomma till detta med isträningen. Vi har ju en Vilundahall där en ny betongplatta sätts. På vilket sätt påverkar det träningsmöjligheterna samt matcherna under hösten?

Träningsmöjligheterna ska inte påverkas för oss alls. Men vi kommer få spela väldigt många bortamatcher på rad. Det ser jag dock inte som något problem då vi o andra sidan får lika många hemmamatcher när det ska avgöras. Det gäller att gilla läget och inte lägga för mycket fokus på det.

 

Att vi spelar så många bortamatcher under såväl försäsongen som under första halvan av grundserien. Ser du det som enbart negativt eller ser du några positiva bitar i detta?

Det handlar om vad vi kan göra utav dessa bortamatcher i inledningen. Tar vi bra med poäng där och är med kring Allettanplatserna kan vi som jag nämnde ovan få avsluta med en massa hemmamatcher vilket såklart blir positivt. I Svinstian är vi starka!!

 

Trots att vi är mitt i sommaren och temperaturen är hög där ute så är det ju faktiskt snart dags för första träningsmatchen tillika träningsturneringen i Järfälla helgen den 18-19 augusti. Vad är förutsättningarna inför den turneringen?

Vi spelar mot Vallentuna på lördagen och sedan förhoppningsvis final på söndagen mot antingen Järfälla eller Sollentuna som möts i den andra semifinalen. Annars blir det match om bronspengen. Kul initiativ av Järfälla som arrangerar detta och jag hoppas vi tillsammans kan utveckla denna form av försäsong.

 

Sedan vill jag uppmana alla Hogs att ta sig ut till Järfälla för att heja fram oss, det är gratis entrè så finns inget att skylla på:)

 

Vad tror du annars om Hockeyettan Östra säsongen 2018/2019 som jag personligen tror blir tuffare än på länge? Ser du några klara topplag och vilka utmanare till dem hittar du framförallt i serien?

Det kommer bli tajtare än tidigare tror jag. Men i slutändan tror jag det blir Hudiksvall, Visby, Väsby, Enköping och Huddinge som tar sig vidare.

 

Vilka smyger framförallt där bakom som kanske ingen riktigt så här på förhand tror på? Självklart Segeltorp! Om de gamla Huddingelirarna är motiverade och alltid disponibla för spel kommer de bli farliga. Sedan säger jag Nyköping då de fått in ett par spännande spetsspelare samt har ett starkt hemmastöd.

 

Vad känner du annars kring Hockeyettan och dess upplägg med Allettor, kval och Fortsättningsserie. Kan något göras bättre eller annorlunda?

Jag är nog inne på att köra längre grundserier av ekonomiska skäl. Vår största utgiftspost i A-laget är resekostnader och spontant känner jag att man kunde ha gjort något roligare för pengarna som utvecklat det sportsliga i Väsby istället för att betala bussresor och hotell.

 

Slutligen Tom, dina ord som du skulle vilja lämna till alla trogna Väsbysupportrar som följer laget i ur och skur och vad kommer även känneteckna Vilda Väsby säsongen 2018/2019?

Vi kommer kännetecknas av ett starkt kollektiv med mycket skridskoåkning, fysiskt spel och en vilja att alltid vilja TÄVLA och inte minst VINNA hockeymatcher! Slutligen skulle jag vilja uppmana alla Väsbyfans att komma ned till Svinstian varje hemmamatch och ge oss allt stöd ni kan ge. Jag har själv varit spelare för inte särskilt länge sedan och vet hur mycket det betyder för de på isen. Tillsammans kan vi göra denna säsong till något riktigt bra och en stor del av detta är ni supportrar och eldsjälar!

 

// Tom Tärnström – sportchef Väsby Hockey