Vilken resa Segeltorps IF har gjort. För fyra år sedan var laget ett division 4 lag men till hösten gör laget debut i Hockeyettan. Snacka om snabba bud och att laget dessutom kryddat truppen med mängder av rutin gör att föreningen från Huddinge ses som en av Hockeyettans piggaste nykomlingar. Tränaren i laget heter Mikael Österblom. Han ledde laget upp till Ettan och hans tankar inför vad som nu komma skall kan ni läsa här.

 

Hej Mikael Österblom, tränare i Segeltorps IF. Hur känns det att ha varit med och tagit upp ditt Segeltorp till historiska Hockeyettan för er del?

Tack Krister och självklart känns det kul och inspirerande.

 

När du startade din resa i Segeltorp, var det i ärlighetens namn något som du trodde kunde bli verklighet?

Nej det måste jag erkänna. När jag fick förfrågan var det att göra Segeltorp till ett stabilt div 2 lag.

Men när vi gick till alltvåan så började sakerna sakta men säkert sitta på plats. Jag visste att vi skulle bli farliga om vi gick till en kvalserie och väl där hade vi vår formtopp. Inga skador och vi spelade vår bästa hockey för säsongen.

 

Hur pass rustade är föreningen nu för vad som komma skall?

Föreningen tror jag är så bra rustad som man kan vara. De som många andra hade väl inte räknat med att vi skulle gå upp. Självklart som alla andra div 1 lag är ekonomin i fokus. Vet att styrelsen alltid har vart noga med budgeten de sista åren. Så vi försöker anpassa oss. Vi har ju som sagt inga spelare som har ersättning. Endast material kontrakt. Jag har fått en budget som jag är nöjd med.

 

Annars känns det som att ni varit ett av de lag i hela Hockeyettan som det snackats mest om under försäsongen med tanke på alla de spetsförvärv som ni lyckats fånga in. Har du märkt av den uppmärksamheten något?

Ja, lite har man väl märkt av det. Framför allt på sociala medier och många som har hört av sig. Både spelare och intervjuare. Framför allt är det många som säger att vi knappt tränar och inte tar detta på allvar. Men där tycker jag det är många som har fel. Vet inte hur många div 1 lag som har 22-28 spelare på varje fys pass. Vi har kört fyra pass i veckan. Två med laget och minst två pass själva. Så där är jag inte orolig.

 

Med tanke på alla duktiga spelare som finns i ert lag, känner du ett tryck över att ni nu måste prestera, nykomlingar som ni är till trots?

Nej, det tycker jag inte. Man får inte glömma att föreningen låg i div 4 för 4 år sen. Sen vill vi som alla lag i serien vinna så mycket man kan. Men som jag sa förra året. Det är inte i september vi ska vara som bäst utan i februari/mars.

 

Är målsättningen spel i Allettan för er eller pratar ni andra termer i föreningen?

Vi har inte pratat om någon målsättning. Det gör vi i augusti med spelarna.

 

Många förvärv har ju kommit till er för att det passar in i deras livspussel med jobb, lagom träning och tid för familj. Skulle ni lyckas gå till Allettan blir det ju långa resor, många lediga helger som ryker för spelarna. Hur skulle det då passa in för merparten av truppen?

Alla spelarna på denna nivå vet vad som gäller. Vårt upplägg är ett ispass mindre än de andra lagen. Jag tror det bara är bra att få någon extra dag för återhämtning . Vi kör fem pass i veckan. Vi fortsätter på samma linje som förra säsongen, men med ett extra ispass. Skulle vi gå till en Alletta blir det inga problem

 

Du har ju varit med förr och tränat lag i Hockeyettan. Hur mycket vet du nu om klassen på den, tror du den är bättre eller sämre än tidigare säsongers?

Ettan blir bara bättre för varje år som går. I år tror jag den blir jämnare än någonsin. Många lag som vill jävlas med de mer etablerade lagen.

 

Det blir ju många derbyn för er del och allt rivstartar i premiären när ni får möta självaste Huddinge. Det måste kännas speciellt för er och hur mycket ser ni fram emot den?

Självklart ska det bli roligt att möta Huddinge.  Framför allt så blir det lite mer intresse och hoppas det kommer lite publik. Men Huddinge är ett av elva lag vi ska möta. Tror det blir lite mer speciellt för spelarna. Många har spelat i Huddinge någon gång under sin karriär.

 

Vad tror du annars om Hockeyettan Östra? Vilka lag får det tufft och vilka fem lag om du skulle tippa, tror du tar sig till Allettan?

Vilka lag som får det tufft, den frågan passar jag. Sen tror jag Huddinge, Visby, Hudiksvall, Väsby och Enköping kommer vara lagen som slåss om en allettan plats. Hoppas vi kan vara med och störa lagen och vara inblandad runt strecket när allt ska avgöras. En bubblare tror jag blir Gripen för får dem allt att stämma så kan de sno en plats.

 

Hur är intresset för ditt gäng i Segeltorp, har ni många supportrar som kommer att stötta er i vinter tror du?

Intresset vart bara stötte ju längre vi gick. I kvalserien hade vi ca 200-250st i vår lilla hall och då var det bra tryck. Kan vi leverera bra spel och lite poäng så hoppas jag vi ska snitta 250st/ match.

 

Vilda Väsby är ett lag lagen ni ska möta. Vad känner du till om oss och vad tycker du kännetecknar oss?

Väsby känner jag väl. Har mött er ett antal gånger och det är alltid tuffa matcher. Ett lag som åker mycket skridskor och gillar att spela tufft. De sista åren känns det verkligen som ni har tagit ett extra steg och alltid är ett topplag i östra.

 

Slutligen Mikael, vad kommer att prägla Segeltorp säsongen 2018/2019 och blir viktigast för er att fokusera på?

Att vi ska fortsätta utveckla spelet som tog oss upp i ettan och bjuda publiken på bra matcher. Om alla ger 100 varje match så ska motståndarna vara väldig bra för att ta poäng mot oss.

 

Som jag brukar säga ” motivation slår alltid klass”

 

// Mikael Österblom – tränare i Segeltorps IF

 

Foto: Mats Tjernström – Eastcoasthockey.se