Turen har kommit till Hammarby Hockey, laget som under Tommy Latvas ledning gjorde en sådan fin vårsäsong som sedermera kröntes med Playoff spel mot Tranås AIF. Vi får se om laget kan spinna vidare under den kommande säsongen på det spelet eller om det blir tuffare igen framåt hösten. Tränare Tommy Latva har varit behjälplig med att svara på några frågor och intervjun kan ni läsa här nedan.

 

Hej Tommy Latva, tränare i Hammarby. Hur är läget med dig och hur har er försäsong varit så här långt?

Hej! Vi har testat ett annorlunda upplägg med sommarträningen i år. Vi har haft samlingar en gång i veckan och då tagit hjälp av bl a boxningssektionen i Hammarby och kört boxning istället för traditionell hockey fys. Sedan har mycket av ansvaret att träna legat hos killarna själva med hjälp av vår fystränare Stefan Ek som lagt upp schema för dem att köra efter.

 

Du kliver in på ditt andra tränarår och din första blev ju riktigt trevlig med tanke på hur fint ni spelade under vårsäsongen. Vad tar ni främst med er från den säsongen?

Det vi tar med oss är hur vi avslutar säsongen, vi gör det bra med flaggan i topp. Tror ingen hade tippat oss till att gå vidare vid jul.

 

Vad var det som gjorde att Hammarby kunde lyfta från en ganska medioker grundserie till att verkligen prestera under Fortsättningsserien?

Svårt att sätta fingret på just en sak, men det stora var nog att gruppen kom ihop och glädjen kom tillbaka, den försvinner ju lätt när det går tungt.

 

Till i år har en del trotjänare lämnat laget och ni har fyllt på med några nya, främst unga killar. Hur tror du det påverkar balansen att exempelvis Benjamin Blomberg lämnat?

Ja, man får alltid vara beredd på att folk lämnar vid säsongens slut. Byter klubb eller satsar på skola/civil karriär. Men vi ska nog få ihop balansen i truppen tills det är dags.

 

Hur har ni annars tänkt kring de nya spelartyperna. Har ni fyllt på med sådant ni saknade under fjolåret eller hur har tankarna gått?

Vi har letat efter “rätt”kille att fylla på med. Både jag och Benny Rönnelöv ser det som väldigt viktigt att personerna passar in i den grupp som vi har kvar från förra året.

 

Vilka tapp har varit tyngst för er och vilken eller vilka värvningar smäller högst än så länge?

Att vi tappar Olle i mål är ju naturligtvis svårt att ersätta rakt av. Värvningarna vi har gjort känns bra. Att vi får hem Kokkonen är bra. Sedan ska det bli spännande att se vad Jernberg kan göra under vintern. Sedan har vi flera av de unga killarna som klev fram efter jul och dom hoppas vi ska fortsätta utvecklas och ta ännu mer plats på plan.

 

Vilken prägel kommer du nu att sätta på Hammarby under säsongen 2018/2019. Vad blir de viktigaste delarna att fokusera på enligt din mening?

Vi kommer jobba vidare på den linjen vi startade förra säsongen. Disciplin och fart ska vi jobba för, det ska vara kul att titta på och roligt att spela.

 

Vad har ni nu satt för målsättning inför den kommande säsongen. Är det Allettan som gäller eller vad kan vara en realistisk målsättning för er?

Målet kommer att vara att göra det bättre än förra säsongen.

 

Vilda Väsby är ett av tolv lag i serien. Hur tycker du att det var när vi möttes under fjolåret och vad känner du till om oss i år och vad tycker du att Väsby Hockey står för?

Jag var inte med på något av mötena med Väsby förra säsongen så kan inte säga så mycket om det. Jag har själv varit en säsong i Väsby för många år sedan, och de står för en tuff och fartfylld hockey. Vet att man satsar ungt och vill spela med mycket fart.

 

Jag tycker personligen att årets Hockeyettan Östra känns rätt öppen på förhand. Många lag har stärkt sina lag och en del starka lag känns som att de kommer att bli något svagare till i år. Tror du med tanke på det att det kommer att bli en mer jämn serie i år?

Jag hoppas på en jämn serie. Tappar ju lite av spänningen när några lag i princip redan är klara innan halva serien gått

 

Har du någon koll på de andra motståndarna i serien och vilka fem lag tror du ståtar högst upp i tabellen när grundserien ska summeras?

Nja, inte direkt. Men tror nog att det kan glida in något lag och störa de vanliga topplagen.

 

Tror du att det finns någon ”outsider” som man kanske inte på förhand räknar med men som du tror kan ställa till det för de ”topptippade” lagen i vår serie?

Nykomlingarna Segeltorp har ju på pappret ett starkt lag så de kommer nog att vara med och slåss i toppen.

 

Hur ser du på intresset kring Hammarby Hockey och hur skulle ni kunna locka ännu mer folk till hallen?

Ja, intresse finns men det är svårt att få hallen full. Jag vet inte riktigt vad man ska göra för att dra mer folk, gäller väl egentligen alla lag i div 1 östra. det är ju inte jätte höga publiksiffror på matcherna

 

Vad tycker du annars om Hockeyettan? Fungerar allt som det ska eller har du några önskemål om förändringar?

Det är svårt, kommer ju alltid ner till ekonomiska bitar. Klubbarna har ju tajt ekonomi men det skulle kanske dra mer folk om man mötte lite andra lag än samma år från år. Men då drar det iväg ekonomiskt och det har många klubbar inte råd med då man redan nu precis går runt.

 

Slutligen, vad kommer att känneteckna Hammarby i höst/vinter och vad kommer att göra er svårslagna?

Vi kommer jobba hårt varje byte, aldrig ge oss!

 

// Tommy Latva – tränare Hammarby Hockey