Hej och varmt välkommen till Väsby Hockey Micke! Känslan över att vara hos oss?

Hej och stort tack! Det känns jättebra att, nu när jag vänder hem till Sverige igen, lyckas komma överens med Väsby. Jag har tränat med Väsby i princip alla mina vinterlov och detta blev ett naturligt steg nu när jag flyttat hem.

 

Du har ju spelat fem säsonger i USA och är relativt obekant för oss här i Sverige. Hur skulle du beskriva dig själv som hockeyspelare?

En nyfiken spelare som gillar att träna mycket. Hyfsat rörlig tvåvägsback med rätt bra spelsinne och jag älskar att tävla.

 

Vad är dina starkaste sidor och vad behöver du förbättra för att ta ännu ett kliv framåt på hockeyrinkarna?

Genom att ta klivet hem till Sverige och hockeyettan så behöver jag egentligen fortsätta jobba på att förbättra allt. De flesta spelarna är bättre och isen större än i USA så jag behöver träna vidare på skridskoåkningen, timingen och fysiken, framförallt.

 

Berätta lite om klassen på de ligor du spelat i under tiden i USA. Hur tror du de står sig gentemot mot exempelvis Hockeyettan i Sverige?

Bra fråga och den kommer ofta! USA är verkligen stort och lagen och ligorna oändliga. Den skolan jag studerat och spelat på de senaste fyra åren höll bästa nivå i vår liga. Dock kunde ligan ibland vara lite ojämn men vi mötte såklart flera bra lag under varje år. Ett flertal lag tror jag skulle spela jämt mot lag från Hockeyettan och det tror jag den skolan jag spelade för också skulle. Men, skillnaden på nivå finns överallt, även i Hockeyettan. Därför är det så svårt att jämföra och försöka generalisera för det är i princip omöjligt.

 

Du har ju verkligen hamrat in poäng från din backposition där borta. Är det framförallt din offensiv som är ditt främsta adelsmärke?

Jag spelade forward till ganska sent i ungdomsåren så min offensiva sida som back blev naturlig. Jag har under dessa fyra skolår definitivt balanserat ut detta och blivit mer följsam och bättre defensivt. Jag har egentligen fått tagit ett stort ansvar både offensivt och defensivt men det har gått bra sett till poäng även om jag gärna hade gjort fler mål.

 

 Under en säsong i USA var du lagkapten för ditt lag. I USA kan jag tänka mig att just detta är lite större än vad det är i Sverige. Vilka erfarenheter drar du med dig från den tiden?

Jag var faktiskt kapten i laget under mina två sista säsonger och jag, tillsammans med ett par andra delade på ansvaret. Det var självklart en enorm ära att få leda laget på det sättet men också ganska tufft. Man behöver fungera som en balansbräda mellan laget och tränaren för att alla ska dra åt samma håll och det uppfattade jag som extra svårt i vårt lag vilket gjorde utmaningen svårare och lärdomen större. Jag tror det är jätteviktigt att vara bra på att lyssna och framförallt som ledare involvera spelarna i gemensamma mål för att skapa ett bättre klimat där kravställningen därav kommer mer naturlig och genuin.

 

 Har du några personliga mål med säsongen och vad har du för målsättning med ditt hockeyspelande på lite längre sikt?

Definitivt har jag mål. Jag vill med tålamod konkurrera om en startplats i varje enskild match och försöka hjälpa laget så mycket det bara går. På längre sikt vill jag fortsätta utvecklas som jag känner att jag gör just nu och det var den stora anledningen till att det blev Väsby. De bedriver sin is men framförallt fysträning på ett modernt sätt som är väldigt stimulerande med bra rörlighet i grunden och mycket tävling.

 

 Till sist, är det något du vill hälsa till Väsbypubliken och vad kommer att känneteckna dig i Väsbytröjan säsongen 2018/2019?

I skrivande stund (18/6) går vi snart på sommarledighet. Jag tycker vi har tränat på med stor noggrannhet och entusiasm i vår och vi kommer definitivt vara väl förberedda i augusti när vi kliver på is. Alla grabbarna i laget jag träffat hittills är toppkillar så säsongen är verkligen att se fram emot.

Jag vill spela med stor passion och bara försöka hjälpa laget till framgång.

 

// Mikael Lengmo