Väsby Hockey förlorade streckmatchen hemma mot Nybro Vikings inför hela 768 åskådare i Vilundahallen med 3-6 efter att gästerna satt sista målet i öppen kasse. Matchen var jämn men Nybros större tyngd framför båda kassarna fällde till slut avgörandet.

 Positivt att många spelare kliver fram ikväll säger tränare Markus Odén. Tyvärr fick vi inte med oss mycket och tycker deras 1-3 mål är väldigt tveksamt. Vi kan fortfarande nå playoff och nu börjar förberedelserna inför Hudiksvall på onsdag.

 

Väsbys chans över att komma topp åtta i tabellen innebärande playoff spel mot Allsvenskan när Allettan är färdigspelad fick sig en rejäl törn i och med förlusten i streckmötet mot Nybro Vikings.

 

Sponsorer och välvilliga privatpersoner bjöd på entrén och det gav matchen en extra härlig ingrediens när Vilundahallen hade skapligt besatta läktarsektioner. 768 åskådare fick se en match med playoff nerv där Väsby inledde matchen bra och intensivt.

 

Första tio minuterna var till och med väldigt bra och Väsby satte tonen riktigt ordentligt och pressade ner Nybro som fick kämpa väl för att hålla nollan. I vanlig ordning skapade Väsby tillräckligt för målkänning men närmare än en innerstolpträff av comebackande Nicklas Sjölund kom aldrig Väsby.

 

Två snabba utvisningar på Väsbyspelare fick matchen att svänga. Gästerna visade skärpa och beslutsamhet när laget spelade fem mot tre där Nybros finska spelare Samuli Kivimäki smällde in 0-1 utan att Måns Johansson knappt hann reagera.

 

Matchen bytte därefter skepnad när ledningsmålet fick Nybro att agera mer tryggt och stabilt och där Väsby fick svårigheter att hitta tillbaka från spelet i början av matchen.

 

Nybro täppte till i mittzonen och fick komma fram i snabba omställningar och till slut satt även 0-2 efter att pucken för Väsbys del oturligt touchat en Väsbyskridsko med följd att pucken ändrade riktning och tog vägen mellan Måns benskydd.

 

Mittakten blev kämpig för Väsbys del. Passiva och stillaståendes Väsbyspelare hade svårt att hitta rytmen och Nybros ledning var stundtals i underkant men lyckligtvis hade gästerna även de tappat skärpan i avslutningslägena.

 

Men 0-3 målet kom ändå till slut men det blev ett mål som minst sagt blev omdiskuterat. Det kom till efter friläge där en hårt jagandes Rasmus Sörgardt störde den fria Nybrospelaren till den grad att han ramlade och sedan gled in i målvakt Måns Johansson. Det fick till följd att även Måns tappade balansen och i vevan efter även förlorade greppet om pucken som gled in i mål. Domaren som i matchen redan dömt bort två Nybromål vågade kanske inte döma bort även detta men nog såg det minst sagt tveksamt ut.

 

Väsby repade dock mod och Sebastian Cederbrant avslutade mindre än minuten efter ett vackert anfall med att från en snäv vinkel utifrån kanten sprätta in 1-3 i Nybros målvakts högra kryss.

 

Vilt jubel i Vilundahallen och det gav Väsby en väg in i matchen som man dock inte kunde glädjas mer än en minut över. Det eftersom Nybro därefter drog iväg igen i målprotokollet och målet kom minst sagt billigt till efter att Väsby förlorat kampen framför den egna kassen där två Väsbybackar på en retur blev alldeles för passiva och pucktittande och därmed tillät Nybros Johan Järlefeldt att hinna först och slå in returen.

 

En slående detalj från matchen där Väsby helt enkelt var för tunna och obeslutsamma framför det egna målet. Något som laget även fick erfara senare i matchen.

 

Men innan det hände skapade Väsby ånyo en väg in i matchen igen. När matchen såg ut att rinna ut kom ett aningen slumpartat mål där ett skott från Jacob Lundin hittade in i mål. Reduceringen till 2-4 satt i periodens näst sista minut och gav Väsby rikligt med energi inför avslutningen.

 

Målet gav helt enkelt blodad tand och perioden avslutades intensivt för Väsbys del. En intensitet som även togs med in i den sista perioden som Väsby inledde inspirerat.

 

Den beslutsamheten och farten personifierades av Pontus Karlsson och ledde även fram till ytterligare en reducering i den sista periodens fjärde minut. Det i ett anfall som startades av Martin Lundberg och där pucken senare hamnade hos Pontus. Han kom in med hög fart i Nybros zon men istället för att avsluta själv spelade han osjälviskt över pucken till Jacob Lundin som slog till direkt och satte 3-4 pucken.

 

Men flytet i anfallsspelet stoppades upp i och med en Väsbyutvisning några minuter efter reduceringen. Nybro gjorde visserligen inga mål men rytmen i Väsbys spel tappades.

 

En Nybroutvisning strax efter att Väsby blivit fulltaliga gjorde inte saken bättre. Det blev passivt och avvaktande och när sedan Nybro några minuter därefter återigen vann kampsituationen framför Väsbys mål och slog in 3-5 blev det spiken i kistan.

 

Nybro var därefter kompakta och rejäla och tillät aldrig Väsby få ett sista halmstrå in i matchen igen. Den sista kraftansträngningen med utplockad målvakt och extra utspelare på isen gav inte annan effekt än att Nybro snappade upp pucken och spikade slutresultatet med att sätta 3-6 i den tomma Väsbykassen.

 

Sammanfattningsvis så kan man väl summera matchen som en helt okej spelmässigt sådan från Väsbys sida men där Nybros tyngd och större beslutsamhet framför de båda kassarna blev avgörande. Väsby vägde helt enkelt återigen lite för lätt där och det var väl egentligen i stort sett det som skiljde lagen åt i afton.

 

Grisligan

 

Pontus Karlsson var kronan på verket i Väsbys lag idag. Kämpade och slet i vartenda byte och visade den beslutsamhet som fler hade behövt visa upp. Tre grisar till Pontus!

 

Två grisar tilldelas Andreas Maier som var pigg och initiativrik matchen igenom. Han bröt mönster och skapade många målchanser på egen hand tack vare det.

 

Sista grisen vill jag slutligen skänka till Jacob Lundin som trots ännu ett missat friläge kompenserade det genom att bli tvåmålsskytt i matchen.

 

I övrigt skänks pluspoäng till Linus Pellfolk, Joel Östman samt till Fredrik Falk som mot sina forna lagkamrater gjorde en del fina saker med pucken.

 

Foto: Arne Rundlöf