Väsby Hockey gjorde en väldigt bra insats när laget på bortaisen i Blekinge slog tillbaka hemmalaget KRIF med 3-4 efter avgörande på övertid. Det blev en extrapoäng som Väsby hade jobbat ihop till under ordinarie matchtid för även fast hemmalaget avslutade bäst så hade Väsby flest chanser sett över hela matchen till att ta hem segern.

– Efter att ha dödat sex minuter boxplay i början av matchen tar vi över mer och mer säger tränare Markus Odén. Jag och Viktor är nöjda över hur vi genomför matchen. Nu är det spelledigt till 31/1 då vi möter Huddinge borta.

 

Väsby Hockey finns annars en jobbig start i matchen efter en tung dag när sena sjukdomsbesked från spelare gjorde så att Väsby fick kalla in en egen junior för att överhuvudtaget få ihop till fyra kedjor. Bussresan verkade dessutom sitta i benen för KRIF tilläts dominera matchbilden till en början.

 

Väsby drog på sig inte mindre än tre raka utvisningar under matchens första tio minuter. En mardröm kunde tyckas men faktum var att när dessa utvisningar var avklarade så var Väsby i ledningen.

 

Ledningspucken satte Väsby direkt efter att laget klarat av sin andra utvisning när den utvisade Nicklas Lindholm-Schmidt fick pucken direkt efter att han kommit ut ur utvisningsbåset och som dessutom fick sällskap framåt av Pontus Karlsson. Nicklas hanterade pucken fint och passningen var perfekt över till Pontus som tog emot, väntade ut målvakten Isak Edman och sedan med en backhand vinklade in pucken och satte 0-1 på resultattavlan.

 

Effektivitet var något som Väsby var bra på i den första perioden och på lagets andra riktiga chans i matchen satt även 0-2 efter fint samspel av Christian Holmblad och Andreas Maier. Sistnämnda Maier bjöd på ett läckert individuellt nummer när han strax framför mål vände, vred och lurade först bort sin försvarare innan gjorde detsamma med målvakten och satte pucken mellan benen.

 

Hemmalaget fick dock närkontakt i slutskedet av perioden. Det skedde på ett något slumpmässigt sätt och något enkelt där en back långt utifrån Väsbys zon slog in pucken mot mål. Ett egentligen beskedligt avslut men då en KRIF-spelare samtidigt åkte förbi Måns Johansson så blev den störningen tillräcklig för att pucken senare skulle singla in över plockhandsken på Måns.

 

Mittakten inledde hemmalaget bäst. Väsby stod dock emot bra men målen kunde laget inte förhindra. Två dock väldigt onödigt insläppta mål sett från Väsbys synvinkel där kvitteringen föregicks av att en Väsbyrensning i egen zon olyckligt träffade hjälmen på egen spelare.  Därefter hamnade pucken precis framför hemmalagets finska nyförvärv Jusso Rajala som kliniskt med rapp handledare sköt in pucken i bortre hörnet strax ovanför Måns utsträckta benskydd.

 

Ledningsmålet till 3-2 satte KRIF i periodens tolfte minut när de efter klockrent vunnen tekning i Väsbys zon spelade över pucken till påfyllande back. Han valde dock inte att skjuta i det fina läget utan spelade istället in pucken diagonalt och där i kamp med två Väsbyspelare vann hemmalagets Johan Lundgren den duellen och stötte pucken in i en tom övergiven kasse.

 

Målet lyfte Väsby. Laget såg förargat ut över att ha tappat 0-2 ledning till underläge 3-2, knöt därefter näven och satte fart på spelet. Passningarna började hitta medspelarna mest hela tiden och det gjorde att laget kunde komma in samlat i anfallszonen och trycket blev allt mer intensifierat mot hemmamålvakten Isak Edman.

 

Till slut kunde han inte stå emot och det började med att Ludvig Wiita-Adamsson skickligt med pucken i behåll KRIF:s zon åkte förbi sin bevakare och sedan hittade han fram med pucken till en vid första stolpen framsmugen Daniel Thelin som slog till direkt och satte kvitteringen till 3-3.

 

Det resultatet höll sedan i sig perioden ut och faktiskt även ordinarie matchtid ut efter att båda lagen i den sista perioden satt säkerheten först. Men trots det skapade Väsby klart flest chanser i den sista perioden och var det något lag som skulle ha avgjort i den sista perioden så var det just Väsby.

 

Laget stod nämligen för några riktigt fina minuter mellan den åttonde och femtonde där öppna mål missades och där pucken vid två tillfällen dansade på mållinjen.

 

Men samtidigt så avslutade hemmalaget starkt och med mindre än minuten kvar av matchen kom laget fram i ett tre mot två läge där endast en räddning av Måns Johansson förhindrade en förmodad segerpuck från KRIF.

 

Men någon segerpuck blev det aldrig för hemmalaget. Laget inledde förvisso övertiden bäst men sedan satte Pontus Karlsson fart och fick tack vare det med sig en utvisning efter att en hemmaspelare inte hängde med i tempot.

 

Väsby fick då ett gyllene läge att avgöra matchen på och trots att spelet i numerärt överläge hostat och hackat matchen igenom så hittade laget till slut även där det vinnande spelet. Pucken gick snabbt mellan Väsbyspelarna och sedan sköt Robin Karlsson en dragare där Johan Sellerstrand nosade upp returen och på volley slog in segerpucken till 3-4 mellan benen på hemmamålvakten.

 

Sammanfattningsvis så får man väl även utan enögda Väsbyögon betrakta segern som rättvis för Väsbys del. Laget spelade upp sig efter alla utvisningar i början av matchen och matchade hemmalaget mer än väl och till slut blev ett mer idérikt anfallsspel från Väsbys sida det som föll avgörandet.

 

I och med matchen har nu Väsby spelat halva Allettan och segern gör att Väsby hoppade upp till en fin sjundeplats i tabellen. Nu väntar ett tio dagars långt speluppehåll där Väsby stärkta av segern kan jobba vidare och se fram emot omstarten som först blir onsdagen den 31 januari på bortaisen i Björkängshallen mot Huddinge Hockey.

 

Grisligan

 

Det var väldigt många Väsbyspelare som visade upp sig från sin bästa sida i afton. Det var en väldigt svår uppgift att plocka ut den trio som utmärkte sig mest men jag har slutligen valt dessa tre spelare.

 

Tre grisar vill jag ge till Andreas Maier som matchen igenom hade högt tempo och som i samma höga tempo behandlade pucken lika väl. Matchens prestation var också hans andra mål där han lurade såväl tröja som byxa av hemmaförsvaret.

 

Två grisar tilldelas Pontus Karlsson som av matchjuryn blev utvald till bästa Väsbyspelare och som i sina vana trogen på sistone var het värre och som dessutom fortsatte att ha högt tempot i sina aktioner.

 

Sista grisen ges slutligen till backresen Rasmus Sörgardt som kämpade frenetiskt matchen igenom och som tack vare sin styrka och fysik verkade orka hur mycket som helst.

 

Men det var som sagt som ett lag som Väsby tog dessa två vackra poäng där det inte fanns en enda som föll ur ramen.

 

Foto: Arne Rundlöf