Väsby dominerade med eftertryck borta mot Valbo HC och tog en säker seger med 1-4 efter att målmässigt ha dragit ifrån drog ordentligt i den andra perioden. Tack vare segern hoppar Väsby upp två placeringar i tabellen och ligger med sju matcher spelade ovanför strecket.

Vi gör en stark arbetsinsats säger tränare Markus Odén. Tävlingsnivån var hög hela matchen och vi vet vad som gör oss framgångsrika och vi fullföljer gameplan på ett nästan perfekt sätt. Styrkan ligger i att vi orkar spela vårt spel i 60 minuter den här matchen. Nu är det vila imorgon och träning på tisdag innan Kristianstad besöker Svinstian på onsdag.

 

Med sex spelade matcher på tio dagar fanns det farhågor om att Väsby inte skulle kunna orka mobilisera den kraft det krävs för att vinna i Allettan. Starten på matchen var också seg vilket gav fog för oron.

 

Valbo fick då ganska lätt ta sig fram och framförallt hitta lediga ytor mitt i Väsbys zon. Men närmare än ett stolpskott kom aldrig hemmalaget och när Väsby väl hade blivit varma i kläderna tog laget ett grepp om matchen som man därefter aldrig släppte.

 

Pucktempot höjdes och så blev det en helt annan fart i Väsbys spel. Valbo som fram till scenförändringen såg pigga och giftiga ut blev därefter trötta och orörliga och den enda anledningen till att matchen var mållös efter den första perioden var hemmalagets målvakt Tobias Forsgren.

 

Men inte ens han kunde stå i vägen när Väsby i den andra perioden fortsatte att skapa chanser. Ledningspucken stötte Linus Pellfolk in med skridskon efter att Andreas Maier strax där innan vänt in och ut på Valbos försvar och sedan rundat kassen och spelat in pucken diagonalt metern framför målet. Där dök Linus upp och fick sedan hårt trängd pucken på sin skridsko och in i mål.

 

Vid utökningen till 0-2 var det ett bra spel i numerärt överläge som var framgångsfaktorn. Pucken hamnade till slut hos Fredric ”Kotten” Korduner som med en kylig passning hittade in till Jacob Lundin. Direktvinklingen av Jacob räddades av målvakt Forsgren men returen kunde Pontus Karlsson påpassligt fånga in och sedan stötte han från nära håll in pucken.

 

Efter målet gjorde Väsby i princip vad de ville och upprullningen till 0-3 var ett riktigt läckert nummer där ett passivt Valbo inte alls hängde med och till slut hamnade pucken framför Martin Lundberg som med gott om tid kunde måtta, sikta och sedan rikta in pucken efter hårt slagskott längs med isen.

 

I den avslutande perioden kunde Väsby redan i ett tidigt skede i princip sätta punkt för tillställningen när Jacob Lundin slog in 0-4 i numerärt överläge. Målet föregicks av en hård forechecking av Pontus Karlsson och som gjorde att pucken hamnade hos Rasmus Sörgardt i backposition. Rasmus skottpassade för styrning men puckbanan bröts av en Valboförsvarare. Pontus Karlsson dök då upp igen, vände om och slog in pucken mot mål. Den togs vid bortre stolpen väl hand om Jacob Lundin som bara behövde vinkla in pucken.

 

Väsby försökte sedan bara i princip spela på resultatet för att inte bjuda in Valbo till något mer i matchen. Det gick väl ända fram till sjunde minuten då två Väsbyutvisningar gjorde att Valbo fick spel i fem mot tre. Ett sådant gyllene läge kunde till slut inte ens Valbo misslyckas att förvalta och ett snyggt anfall avslutades av Max Pålholm till en reducering till 4-1 som därmed blev enda hemmaspelare att överlista Måns Johansson.

 

Sammanfattningsvis så fick helgen sig en vacker avslutning där Väsbys spel under söndagseftermiddagen var en riktigt fin historia. Laget var klart bäst i Nick Back Arena och faktum är att Valbo stundtals räddades av sin målvakt som trots fyra insläppta mål var lagets klart bästa spelare. Det säger en del om tillställningen där Väsby bara malde på i byte efter byte.

 

Grisligan

 

Måns Johansson höll så när på att hålla nollan i matchen och var återigen en vägg längst bak. Han stod för några viktiga räddningar alldeles i början av matchen och även när Valbo stack fram vid några tillfällen och gav aldrig hemmalaget en möjlighet att få en väg in i matchen. Tre grisar därmed till Måns!

 

Två grisar ges till yrvädret Pontus Karlsson som förutom att ständigt vara energisk även bjöd på en poängmeny, 1 + 1 och han var en stor bidragande orsak till segern.

 

Sista grisen ges slutligen till Jacob Lundin som återigen skapade sig fina chanser matchen igenom och som äntligen i den sista perioden fick slit för mödan när han styrde in 0-4.

 

Med efter en lagseger som denna ska hela laget hyllas. Laget spelade formidabelt bra under stora delar av matchen och det tack vare fyra formationer som aldrig släppte på gasen.

 

Foto: Arne Rundlöf