Ett fenomenalt målvaktsspel, lite matjord i fickorna och viljan att aldrig ge upp gav Väsby en poäng nere i mörkaste Småland mot Nybro Vikings. Matchen slutade 2-2 efter att Nybro vänt 0-1 till 2-1 i den sista perioden men mot slutet styrde Jacob Lundin kvitteringen vilket gav poängen. I övertiden avgjorde till slut hemmalaget vilket rättvist gav dem extrapoängen.

– Vi tar med oss en poäng, det är bättre än ingen poäng men inte lika bra som tre poäng säger tränare Markus Odén. Nästa utmaning är Hudiksvall hemma på fredag.

 

Väsby hade den första chansen i matchen när Ludvig Wiita-Adamsson redan efter trettiosju spelade sekunder vek sig fri längs kanten och sånär gick runt målvakten i Nybro för att ta ledningen till Väsby.

 

Men annars handlade det mesta därefter om hemmalaget Nybro. De satte nämligen upp ett rejält tempo och Väsby hade fasligt svårt att svara upp de näst intill ideliga attackerna mot Väsbys mål. Som tur var hade Måns Johansson konserverat formen från i söndags och såg med bravur till att Väsby kunde hålla emot den stora pressen från Nybro.

 

Men mitt i hemmapressen var Jacob Lundin framme och störde ett Nybroanfall. Jacob lyckades inte ta pucken av den dribblandes Nybrospelaren men det gjorde istället Martin Lundberg som fick bröt passningen och i ensamt majestät skrinnade sig fri och ställdes ensam mot målvakt Hugo Fagerblom. Väl där var han iskall när han mitt i en dragning lade en isare mellan benen på Hugo vilket tog Väsby till ledningen i matchen.

 

Sett till matchbilden vid tillfället var ledningen knappast motiverad men målet fick därefter matchbilden att svänga ordentligt. Ett pressat Nybro blev aningen darriga och stillastående efter det insläppta målet vilket gjorde att Väsby kunde ta över händelserna ute på isen.

 

Närmast en utökning var Jacob Lundin men ribban räddade Nybro vid tillfället.

 

I andra perioden vände matchbilden igen. Nybro kom ut bäst och satte Väsby under stor press under periodens första halva.

 

Återigen var Måns Johansson tvungen att storspela för att hålla hemmalaget stången och när inte han var i vägen blev Väsby räddad av målramen. Två gånger träffade nämligen Nybro ribban och så nära var hemmalaget en kvittering i den andra perioden.

 

Framåt hade Väsby inte speciellt mycket att komma med i perioden men avslutningen blev i alla fall bättre och i sista minuten var faktiskt näst intill tre mot en men anfallet rann tyvärr ut i sanden efter att aningens schabbel.

 

I sista perioden höll Väsby akilleshäl – dåliga tekningar, på att straffa sig riktigt rejält. Väsby vann nämligen återigen inte speciellt många tekningar och det kostade nästan per omgående i den tredje perioden.

 

Redan femtiosex sekunder in i perioden var Väsbys ledning kvitterad och det skedde så klart efter en fast situation i Väsbys zon där pucken vanns bak till en hemmaback. Väsbys forward hann aldrig upp till backen och hans skott togs av Måns Johansson men returen hamnade perfekt fram till Nybrospelaren Patrik Fransson som slog till direkt och satte 1-1 bakom en chanslös Måns.

 

Drygt två minuter senare var Väsby riktigt på fallrepet efter att ett långt anfall från hemmalaget avslutades med ett backskott som tog så oturligt att den tog vägen via en Väsbyförsvarar och sedan in bakom Måns Johansson.

 

Matchen såg ut att vara förlorad för Väsby som kort därefter drog på sig en utvisning och sedan var oturen framme igen när Pontus Karlsson fick en rensning rakt på sin kind vilket gjorde att han fick lämna matchen med direktfärd till sjukhuset.

 

Nybro kontrollerade matchen även fast Väsby försökte göra sitt bästa för att jämna ut spelet via hög forechecking. Men det var fortsatt Nybro som skapade det mesta och bästa i chansväg och i den fjortonde minuten var hemmalaget endast en idioträddning ifrån Måns Johansson att avgöra tillställningen.

 

Men från nästan ingenstans skulle ändå Väsby få det sista ordet under ordinarie tid. Ett förtjänstfullt hårt arbete av Christian Holmblad och Jacob Lundin i offensiv zon gjorde så att Jacob fick tag i pucken och speladen den snett inåt bakåt och pucken hamnade till slut hos Robin Karlsson. Robin drog till direkt och med en blandning av skott och passning så hamnade pucken återigen framför Jacob Lundin som i en position framför mål kunde styra in pucken till 2-2.

 

Matchen gick till övertid och det blev en jämn övertid där Väsby tack vare sin kvittering fick nyvunnen energi. Men trots det var det ändå hemmalaget som knep bonuspoängen när laget i övertidens sista minut tog tillvara på en retur och tryckte in 3-2 bakom en maktlös Måns Johansson.

 

Sammanfattningsvis så får Väsby vara klart nöjda med poängen från den tuffa bortamatchen även fast laget långt in i matchen hade en ledning. Men sett till hur Nybro kunde ta över matchen i den sista perioden så är det ändå riktigt starkt att Väsby till slut kunde mobilisera tillräckligt med kraft för att ta matchen till en förlängning. Det är helt enkelt en vunnen poäng som kan vara guld värd när serien i slutet av februari ska summeras.

 

Grisligan

 

Vem som skulle bli matchens lirare i Väsby var kvällens enklaste utnämning. Måns Johansson var nämligen utan konkurrens den vassaste spelare på isen och tar hem tre rejält feta grisar efter en fenomenalt bra insats.

 

Två grisar ges till kapten Martin Lundberg som arbetade stenhårt och som därtill visade såväl kyla som ackuratess när han tog Väsby till en ledning som laget kunde hålla i lite mer än två perioder.

 

Sista grisen ges slutligen till Jacob Lundin som låg bakom Väsby bästa chanser i matchen och därför var det klart välförtjänt att det var just ”Jacke” som satte kvitteringen till 2-2 vilket gav poängen från matchen.

 

Särskilda omnämnanden vill jag även skänka till Joel Östman, Robin Karlsson samt Rasmus Sörgardt som fick slita extra hårt i de bakre leden. Ludvig Wiita-Adamsson gjorde även en bra insats i det defensiva och har växt fram till en riktigt bra tvåvägscenter som gör stor nytta i det fördolda.

 

Nu väntar en dags vila innan ännu en tuff helg tar vid där Hudiksvalls HC fredag kväll gästar Vilundahallen innan Väsby på söndag sätter sig på bussen igen för att ta sig an Valbo HC.

 

Foto: Arne Rundlöf