Onsdag kväll väntar ett klassiskt lag för Väsby Hockey. Nybro Vikings tar då nämligen emot på sin egen hemmais och det blir då på en mark med ytterst fina anor. Ishallen är Sveriges fjärde äldsta och Nybro Vikings har i denna hall varit med och spelat två säsonger i högsta ligan samt även att de spelat i Allsvenskan Södra mellan åren 2002-2009. Därefter fick föreningen problem med sin ekonomi och förde under några säsonger en något tynande tillvaro i Hockeyettan Södra.

 

Men under fjolåret hände något. Laget började vinna och tog sig till Allettan. Där fortsatte det att gå bra och laget tog sig sedan till playoff 2 där Kristianstad till slut blev laget övermäktiga.

 

När man läser allt detta ser man faktiskt vissa likheter med Väsby Hockey. Väsby som ju precis som Nybro spelat i högsta serien, hade en del år med kräftgång men där fjolårssäsongen blev en stor succé och där laget precis som Nybro, åkte ur i playoff 2.

 

Så att detta är ett rent streckmöte och där båda lagen inför matchen ståtar med lika många inspelade poäng känns ju inte helt ologiskt utifrån ovanstående resonemang. Poängen är oerhört viktig för båda och utifrån det känns det på förhand som att matchen kan bli rätt jämn samt tillknäppt.

 

Nybro är en ny bekantskap för Väsby för laget har inte spelat mot dem alltsedan träningsmatchen inför säsongen 2004/2005. Då vann Väsby mot ett dåvarande Allsvenskt lag och förhoppningen är att det ska gå lika bra på onsdag som det gick då.

 

För en spelare i Väsbys lag betyder denna match mer än andra. Jag talar då givetvis om vår back Fredrik Falk som ju alla vet startade upp säsongen i just Nybro men som efter drygt den halva grundserien vände hem och därefter hoppade på Väsbytåget igen. Han om någon vet vad som väntar i Liljas Arena och hans tankar inför matchen är enligt följande.

 

Hej Fredrik! Vilken vändning det blev mot HC Dalen i söndags. Berätta, vad var det som gjorde att vi kunde vända 0-3 till 5-3?

-Hej Krister! Efter en dålig första period gick vi nog alla till oss själva och försöka steppa upp redan i andra och det gjorde vi och jobbade därifrån.

 

Vad sade ni till varandra under matchens gång som gjorde att ni aldrig gav upp?

-Som sagt, vi behövde komma upp spelmässigt och ha tålamod med våran gameplan och det lönade sig.

 

Till det negativa var att vi återigen bjöd en hel del vilket straffade sig rejält. Varför är vi inte tillräckligt noggranna i den egna zonen anser du?

– Tycker vi måste ligga närmare motståndarna och vara mer fysiska i defensiv zon, samt gäller det att vara ännu mer noggranna och minimera alla misstag.

 

Vad kan vi göra bättre så att det inte upprepar sig framöver?

– Det jag var inne på ovan.

 

På onsdag väntar en minst sagt välbekant stad och arena för dig när vi möter Nybro Vikings. Efter din tid där, vad tror du väntar oss då?

– Jag tror att det kommer bli en tuff match, så det gäller att vara med från start, följa våran gameplan och ha tålamod.

 

Hur tror du det kommer att kännas att vara tillbaka där igen?

– Det kommer ju såklart bli väldigt roligt, det är denna match jag har sett mest framemot i allettan.

 

Vad i Nybros spel måste vi framförallt vara vaksamma över enligt dig?

-Vi kör på vårat spel och följer våran gameplan och ser till att tänka på vad vi ska göra och inte påverkas av vad dom gör.

 

Vilka nycklar i vårt spel ser du som viktigast för oss att plocka fram för att segra på onsdag?

– Vi måste komma upp i farten vi kan, samt vara mer noggranna i våra beslut på isen. Sen gäller det att tävla hårdare en Nybro.

 

Slutligen Fredrik, hur går det på onsdag och hur kommer du att vara bidragande till det?

-Vi vinner med 4-2, jag kommer bidra med ett stabil backspel.

 

// # 5 – Fredrik Falk

 

Fredrik och hans backkollegor kommer att få jobba hårt för att Väsby ska kunna gå segrande ur striden. En av många duktiga hemmaspelare som de kommer att få kämpa mot är Johan Järlefelt. Han känner vi väl till efter hans succé i Haninge Anchors den gångna säsongen. Jag har tagit några ord med Johan inför matchen och dessa lyder enligt följande.

 

Hej Johan! Vi möts igen. Förra säsongen spelade du med Haninge och nu är det Nybro som gäller. Vad gjorde så att du hamnade där?

Det som gjorde att jag hamnade här var att Haninge inte beviljades elitlicens vilket gjorde att dom sparkades ut ur hockeyettan, annars hade jag spelat där. Nybro tog kontakt med mig snabbt efter detta beslut kom och lade upp ett bra upplägg för mig som lät intressant och gjorde att jag tog beslutet att flytta ner till Småland!

 

Nybro nämndes med stor respekt inför Allettan men de förväntningarna har väl åtminstone inte hitintills infriats. Endast tre poäng på fem matcher. Vad säger du om er inledning?

Vi är inte alls nöjda av vår inledning, ingen i hela föreningen är detta. Vi är besvikna på oss själva men det gäller bara att kriga på så ska vi göra resten av Allettan bättre!

 

Vad är det som inte riktigt klickat i för er del?

Framför allt har vi haft svårt att göra mål och att vi inte gjort grovjobbet tillräckligt bra!

 

Senast åkte ni på en förlust uppe i Hudiksvall där HHC blev er övermäktiga med 4-1. Vad har du för summering att lämna från den matchen?

Inte så speciellt så mycket utan att vi inte gjorde en tillräckligt bra match samt hade många skador.

 

Hur skulle du vilja beskriva Nybro som lag betraktat och vad tycker du kännetecknar er?

Det som kännetecknar oss är att vi har ett försvarspel med stor tålamod samt ett kreativt anfallsspel med många spelare som är skickliga!

 

Med relativt färskt minne från din säsong i Haninge. Hur skulle du vilja jämföra Nybro mot dem och hur skulle du även vilja jämföra med östra serien mot den södra?

Stora skillnader med Nybro och Haninge, Nybro är ett lag med större ambitioner än vad vi hade i Haninge. Mycket större intresse runt föreningen och matcher, 1000+ i publiken på varje hemmamatch talar sitt egna språk. Inget ont om oss i Haninge förra men Nybro är ett bättre lag med större bredd å spetskompetens. Måste säga att östra serien är något mer ojämnare än södra, höga dalar i östra serien där Huddinge som vanligt lyser starkast. I södra skulle jag säga att finns de fler lag som håller likvärdig och högre nivå.

 

Är du själv nöjd din säsong i Nybro så här långt?

Hittills denna är jag relativt nöjd med min säsong fram till jul! Men starten av Allettan är jag inte alls nöjd över.

 

Du mötte ju Väsby ett antal gånger under fjolårssäsongen. Vad för information kommer du att lämna till er lagledning om vårt lag om du skulle få frågan?

Jag måste erkänna att jag har dålig koll på Väsby i år men som vanligt är ni ett hårt jobbande lag med många skickliga spelare.

 

Vad vet du om årets Väsby annars?

Många sköna och roliga lirare i laget, flera jag även spelat med! Ni har fått tillbaka Fredrik Falk från oss i Nybro som är en god vän till mig.

 

Om du skulle vilja ta fram tre spelare i ert lag som imponerat mest på dig inledningsvis. Vilka skulle det vara?

Fabian Ilestedt, Andreas Anarp och Alex Ek

 

Slutligen Johan, vad är ditt tips inför onsdag och varför tror du det?

Hoppas ju självklart på en vinst för oss, men tror på en tight match där vi drar längsta strået. 4-2 kan vara ett bra tips! Tror och hoppas vi kommer tillbaka till vårt spel och gör vi det är vi ett riktigt bra hockeylag.

 

// # 10 – Johan Järlefelt – Nybro Vikings

 

Matchen direktsänds och länken till sändningen finner ni här:

https://play.staylive.se/nybrovikings/l/5198

 

Nu kör vi igen Vilda Väsby!!