Väsby Hockey stod för en fenomenal vändning när laget hämtade upp 0-3 underläge till seger med 5-3 hemma mot HC Dalen. Ett inledningsvis slarvigt Väsby gav gästerna i princip tre mål men sedan startade upphämtningen där viljan och krigarandan hamnade i centrum och i sista perioden gav det framförallt resultat då Väsby gjorde tre mål och tog sin första seger i Allettan.

– Laget gjorde en stark arbetsinsats idag säger tränare Markus Odén. Jag och Viktor är nöjda med hur hårt vi arbetade i de sista fyrtio minuterna och hur vi lyckades ta oss in i Dalens femtio procentiga område. Efter första perioden hittar vi vårt spel med rätt desperation och lyckas hålla uppe energin resten av matchen. Vi tror på det vi gör och laddar om inför Nybro på onsdag.

 

Efter tre bjudningar med lika många mål till följd såg gästerna från Norrahammar i form av HC Dalen ut att defilera sig fram till ännu trepoängare i Allettan Södra. Trettionio minuter senare fick samma spelare molokna sätta sig i bussen för att åka de dryga fyra timmarna söderut på E4:an för att begrunda sitt stora tapp.

 

Väsby fortsatte tyvärr på det frikostiga spåret vilket gav en förlust i Vimmerby i fredags och det var på vippen att bli en repris på det även idag. Redan i matchens andra minut var gästerna i ledningen efter att Linus Ryttar släppt en onödig retur på ett inte alltför märkvärdigt skott från kanten och där en framstormande Gustav Carlsson med en backhand hittade vägen in till målet.

 

Eländet fortsatte och innan ens fem minuter var spelade skänkte Väsby bort pucken i egen zon i numerärt överläge där överrumplaren Erik Glimberg avslutade kliniskt och trädde in 0-2 fasligt nära krysset bakom Linus Ryttar.

 

Offensivt sett växte Väsby in i matchen men med tanke på bjudningarna var det fortfarande inte mycket som talade för poäng för Väsby efter den första perioden.

 

Inte blev det bättre av att utökningen till 0-3 satt innan ens minuten var spelad av den andra perioden. En chanspassning av en Väsbyback från egen zon bröts skickligt av en Dalen spelare och sedan sköt Victor Romfors distinkt in 0-3 bakom Ryttar som därefter fick lämna kassen till förmån för Måns Johansson.

 

Ridån kunde här och då varit nerdragen men Vilda Väsby är ett gäng som inte brukar ge upp och söndagseftermiddagen i Vilundahallen blev lyckligtvis inget undantag från regeln.

 

Väsby fick in en snabb reducering vilket säkerligen gjorde sitt till för att modet inte skulle sina. För målet stod Christian Holmblad som distinkt sköt in pucken efter att Ludvig Wiita-Adamsson endast sekunder innan precis hade få se sitt avslut gå vägen stolpe-stolpe ut.

 

Målet gav vittring och sedan var det ett helt annat Väsby ute på isen som fick upp tempot och därtill hittade vägar genom Dalens försvar.

 

I den sjunde minuten låg Väsbys så glödande heta backduo Robin Karlsson samt Rasmus Sörgardt bakom reduceringen till 2-3. Robin startade det hela när han med snabba skär tog sig upp mot egen blå. Därefter spelade han över pucken till Rasmus som på vänsterkanten med hög fart tog sig förbi sin bevakare och därefter rakaste vägen in mot mål. Avslutet var inte kliniskt men pucken hittade ändå vägen förbi målvakten David Elmgren som fick konstatera att Dalens ledning balanserade på slak lina.

 

Sista perioden blev böljande med massor av skott mot respektive målbur. Dalen sköt mest och var därtill duktiga på att ha mycket trafik mot målet. Måns Johansson fick strida tappet men gjorde det fenomenalt bra och såg till att vara tät när skotten stundtals ven omkring honom.

 

Väsby var inte mycket sämre men det krävdes ett viljemål signerat Ludvig Wiita-Adamsson för att hjulen skulle börja snurra riktigt smort.

 

Pucken skulle bara in i målet och Wiita-Adamsson gjorde skitjobbet som behövs för att vinna matcher i Allettan. Såväl puck som målvakt skyfflades in och det gav Väsby den sista lilla energin som krävdes för att slutligen vända på tillställningen.

 

Ett mästerverk av Christian Holmblad och Martin Lundberg blev sedan kuttersmycket på föreställningen. I matchens andra numerära överläge för Väsby gavs tid i offensiv zon och puckade hamnade till sist hos Christian Holmblad som med en precis passning skar ett diagonalt hål i Dalens försvar och vid den bortre stolpen stod kapten Martin Lundberg som tog emot och sedan sköt in 4-3 med mindre än fem minuter kvar av matchen.

 

Målet blev avgörande och trots en stundtals tuff Dalen anstormning mot slutet kunde Väsby hålla undan och med nitton sekunder kvar av matchen gled pucken fram till Robin Karlsson som i tomt mål efter att Dalen plockat ut sin målvakt, kunde slå in 5-3 och samtidigt spika slutresultatet.

 

Sammanfattningsvis så visar Väsby prov på stor moral när laget vänder ett tremålsunderläge till seger. Laget tar en otroligt viktig seger och spräcker därmed även poängnollan och skuttar upp i tabellen till en åttonde plats, precis ovanför strecket för en playoff plats.

 

Vändningen kunde göras tack vare att Väsby lyckades höja på tempot samt att laget efter 0-3 målet slutade att stressa fram passningar i egen zon. Säkerheten måste gå först när passningar ska slås ur den egna zonen och den vetskapen måste laget ta med sig på den fortsatta resan i Allettan Södra.

 

Grisligan

 

I afton leddes Väsby av formationen med Martin Lundberg, Jacob Lundin samt Christian Holmblad och denna trio tar även hem samtliga grisar.

 

Tre grisar ges till kapten Martin Lundberg som ledde skutan och som med eftertryck visade varför han är lagets kapten.

 

Två grisar tilldelas Jacob Lundin som jobbade och slet och som nästan var överallt på isen vilket gjorde det jobbigt för Dalenspelarna.

 

Sista grisen ges slutligen till Christian Holmblad som var hjärnan i gänget och som klart och tydligt börjar hitta tillbaka till storformen igen.

 

Särskilt speciellt omnämnande vill jag även skänka till Måns Johansson som höll nollan och som spelade en stor roll för att segern kunde bärgas. Den nya kedjekonstellationen med Ludvig Wiita-Adamsson, Pontus Karlsson samt Johan Sellerstrand såg även de väldigt intressanta ut och ska bli spännande att följa i fortsättningen. Sist men inte minst måste Robin Karlsson samt Rasmus Sörgardt nämnas. De är en minst sagt en briljant duo som betyder oerhört mycket för såväl Väsbys defensiv som offensiv.

 

Foto: Arne Rundlöf