Väsby har fått en minst sagt tuff öppning av Allettan Södra. Tre matcher har inneburit lika många förluster och det är klart att det är ett jobbigt läge inför söndagens hemmamatch. Men det går ju inte att gräva ner sig för det och sett till spelschemat och motståndet så har ju alla tre spelade matcher varit mot lag som förväntats ligga högt upp i tabellen. Vimmerby ligger etta i tabellen, Huddinge tvåa och Visby-Roma vet vi ju alla är ett riktigt bra lag på sin egen hemmais.

 

Men där Väsby i matcherna mot Visby-Roma och Huddinge varit nära poäng så var det längre ifrån i fredags nere i Småland. Framförallt var försvarsspelet och detaljer i det allt annat än framgångsrikt under mittens tjugo minuter vilket straffade sig rejält. Om Väsby nu ska försöka vända trenden måste försvarsarbetet upp i nivå. Chansspelandet i egen zon måste bort och det måste helt enkelt bli mer rejält. Varje misstag straffas mot alla bra lag som finns i Allettan och det borde om inte annat fredagskvällens match vara ett bra bevis på.

 

Söndag eftermiddag kommer Väsby för andra matchen i rad att få stifta en ny bekantskap. HC Dalen, en av säsongens största överraskningslag kommer då nämligen på besök till Vilundahallen. Ett överraskningslag främst beroende på att inte speciellt många tips inför serien lades på Jönköpingslaget eller Norrahammarsgänget, där laget har sin egentliga bas.

 

Men laget har en ramstark defensiv och har en tydlig HV71 prägel. Det eftersom tränaren är den gamle storbacken Per Gustafsson och dessutom finns det antal spelare i truppen som passerat genom SHL-klubbens juniorlag under årens lopp.

 

HC Dalen har inlett Allettan väldigt bra. Två segrar av tre möjliga är facit och eftersom segrarna togs på bortais mot Huddinge respektive Nybro så står det helt klart att detta blir något att bita i för Väsbys del.

 

Väsby behöver dock bita tillbaka riktigt rejält och söndag eftermiddag vill jag se ett hungrigt och revanschsuget lag ute på isen. Jag har tagit några ord med backklippan Joel Östman inför matchen och hans tankar inför den är enligt följande.

 

Hej Joel! Det blev ingen rolig fredagskväll nere i Småland för vår del. Det började ju bra men vad hände egentligen i den andra perioden?

Hej Krister! Som du säger gör vi en hyfsad första. I andra blir det alldeles för mycket slarv vilket de förvaltar.

 

Hur skulle du annars vilja summera vår insats och varför förlorar vi enligt din mening matchen?

Den är inte godkänd. Ska vi vinna matcher måste vi vara mycket noggrannare.

 

Vi har nu spelat tre matcher och har lika många förluster på kontot. En tung inledning givetvis men vad ska vi göra för att vända på detta anser du?

Vi kan bara blicka framåt. Vi vet att vi kan bättre och det ska vi bevisa.

 

På söndag väntar en ny möjlighet för oss när pigga HC Dalen gästar Vilundahallen. Varför kommer vi att revanschera oss från fredagskvällen?

Vi måste börja vinna matcher och vi är extremt revansch sugna.

 

Vad vet du egentligen om motståndet och vad tror du vi kan förvänta oss för typ av matchbild?

Har ingen koll alls på dem. Men vi ska försöka driva upp tempot och diktera matchbilden.

 

Med nitton insläppta mål på tre matcher för vår del står det utom tvivel klart att vi måste försöka se till att förbättra vårt försvarsspel. På vilket sätt ska vi kunna klara av det anser du?

Det handlar om att vi måste vara mycket noggrannare och jobba klart situationer. Många av de mål vi släppt kommer mer från slarv än att motståndarna gjort det bra.

 

Vilka nycklar i vårt spel ser du som viktigast för oss att plocka fram för att segra på söndag?

Vi måste lita på vad vi gör och spela med en hög fart hela 60 minuter.

 

Slutligen Joel, varför vinner vi på söndag och hur kommer du att vara bidragande till det?

Vi vinner med 4-1 och jag ska stå för ett stabilt spel. Tror även att # 23 petar in en puck igen. 🙂

 

// # 6 – Joel Östman

 

Joel och hans backkollegor kommer att få jobba hårt framöver för att vända på trenden och söndag eftermiddag är det nog främst spelvändningar som Väsby behöver se upp för. Även fast Dalen som lag betraktat är okända så finns det en spelare i laget som vi i Väsby känner till väl. Jag pratar då om forwarden Dennis Santesson som vi stött på vid många tillfällen efter hans sejourer i Hammarby, Värmdö samt Wings. Jag har tagit några ord med Dennis inför matchen och hans tankar inför hemkomsten till Stockholm är så här.

 

Hej Dennis! Vi möts igen. Det var ett tag sedan nu men på söndag är det dags igen. Och av alla lag så spelar du nu i HC Dalen. Berätta, hur kommer det sig att du hamnade där?

Hallå du! Jag flyttade ner redan förra säsongen till den södra serien för spel med Tyringe och sedan vart jag kvar här när Pelle hörde av sig under förra våren.

 

HC Dalen överraskade ju med att ta sig till Allettan främst i hård konkurrens med Tranås. Vad var det framförallt under grundserien som kuggade i för er?

Tycker vi har satt ett grundspel som vi kan falla tillbaka på, det är en väldigt trygghet. Sen har vi en bra stämning och go i gruppen. Men om man ska peka på något som stämde redan från start så får det nog bli försvarsspelet.

 

Men det framgångsrika spelet har minst sagt även fortsatt i Allettan. Ni nollade Huddinge och slog sedan Nybro på bortais med 1-3. Hur skulle du vilja summera dessa två segrar?

Huddinge hade vi på kroken redan i första matchen, där jag tycker att vi borde kunnat ta en trea. Men uppe i Björkängshallen gör vi en solid insats och har bra koll på dem. Nybro matchen senast tycker jag att vi gör en bedrövlig första halva av matchen men kommer upp något resterande del och lyckas knipa tre pinnar.

 

Det känns som att det varit målvaktsspelet och ett ramstarkt försvarsspel som varit stor framgångsfaktor för er denna säsong. Håller du med och hur skulle du vilja beskriva HC Dalen som lag betraktat?

Det håller jag absolut med om, det är en väldig trygghet vi har i vårt försvarspel och med två bra målvakter där bak som ger oss chansen att vinna varje match. Vi är en lagmaskin, där alla offrar sig för varandra.

 

Du har ju nu spelat två säsonger i den södra serien och du kan ju jämföra med östra serien efter alla dina år där. Vad tycker du framförallt skiljer serierna åt?

Intresset för serien är den överlägset största skillnaden, det är mycket mer drag och intresse kring den södra serien. Fler lag från lite mindre orter och städer där man ofta är “stadens lag”. I Stockholm är det lite annorlunda där finns det bara AIK/DIF.

 

Hur är styrkeförhållandena mellan serierna anser du?

Av de lagen som spelar Allettan är det ingen större skillnad. De andra lagen kan jag inte riktigt uttala mig om då det som sagt var ett tag sedan jag spelade hemma i Stockholm. Men skulle dock tro att södra serien är något vassare just nu om man måste säga någonting.

 

Är du själv nöjd din säsong i HC Dalen så här långt?

Nej långt ifrån nöjd, har inte alls kommit upp i den nivån som jag vill vara på. Men hoppas ändra på det här nu i Allettan!

 

Du har ju mött Väsby ett antal gånger under årens lopp. Vad för information kommer du att lämna till er lagledning om vårt lag om du skulle få frågan?

Pelle är väldigt noggrann och har redan gått igenom Väsby så han har förmodligen bättre koll på Väsby än vad jag har just nu så vi får väl se vad han säger när vi går igenom dem senare i veckan.

 

Vad vet du om årets Väsby annars?

Inte mycket faktiskt, känner till många av killarna i laget men inte hur man spelar eller så. Men klart att man har koll på styrkor och svagheter hos spelare man spelat med tidigare.

 

Om du skulle vilja ta fram tre spelare i ert lag som imponerat mest på dig inledningsvis. Vilka skulle det vara?

Anton Svensson, Marcus Lundberg och Kalle Hult får det bli då.

 

Slutligen Dennis, vad är ditt tips inför söndag och varför tror du det?

Vi tar med oss tre poäng hem till Jönköping och vårt powerplay blir det som fäller avgörandet i matchen!

 

// # 12 – Dennis Santesson – HC Dalen

 

För er som inte kan se matchen på plats finns alltid en möjlighet att se matchen live på nätet. Länken till sändningen finner ni här:

https://live.hockeyettan.se/live/5118

 

Varmt välkomna till Vilundahallen!!