Väsby Hockey gjorde snudd på en usel försvarsinsats under mellanakten nere i Vimmerby. Under dessa tjugo minuter vände Vimmerby 0-1 underläge till ledning 5-2 efter att samtliga mål bar frukten av Väsbymisstag och ett tänt hemmalag tackade och tog emot och såg där och då till att avgöra matchen som till slut slutade 7-3.

– kväll blev vi utarbetade säger tränare Markus Odén. Det är den korta förklaringen. Nivån är högre i en Alletta och för att kunna ta poäng måste vi höja nivån i allt vi gör. Det betyder täcka fler skott, vara mer fysisk över hela banan och åka mer skridskor. Man måste alltså tävla hårdare. Vi kan ta med oss första perioden där vi tävlar bra.

 

Det blev alltså en svag, ytterst svag mellanakt från Väsbys som i stort avgjorde mötet mellan Vimmerby och Väsby. Den var svag främst beroende på att samtliga fem mål som Vimmerby gjorde i perioden berodde på att Väsby inte var tillräckligt rejäla eller ens tillräckligt på alerten när Vimmerby kom farandes.

 

Men under första perioden var det ett helt annat Väsby som visade upp sig. Då var det ett lag som arbetade för varandra, låg tätt i försvarsarbetet och som påfallande ofta var i skottlinjen när Vimmerby försökte skjuta sig fram mot Måns Johansson som inledde i Väsbys mål.

 

Redan i den andra minuten kunde Väsby ha tagit ledningen i matchen när Christoffer Gozzi frispelades och där Jacob Lundin därefter på returen missade nästan helt öppet mål där han osannolikt nog sköt över istället för i.

 

Men Väsby skulle ändå ta ledningen i matchen och det var tack vare en snabb spelvändning där Linus Pellfolk och Andreas Maier kom framstormandes. Pucken hamnade ute hos Maier som väntade ut sin back innan han spelade in pucken mot mål där Pellfolk var stark nog och höll undan sin bevakning innan han tryckte in ledningspucken till 0-1.

 

Mot slutet av perioden tog hemmalaget över något av spelet men det berodde främst på att Väsby drog på sig utvisningar vilket gjorde att Vimmerby kunde kombinera sig fram vid några tillfällen.

 

Andra perioden inledde hemmalaget som de avslutade den första perioden och de såg dessutom till att skruva upp tempot som inte var speciellt påvridet i den första perioden.

 

I den fjärde minuten kvitterade laget Väsbys ledning när hemmalagets kanske vassaste forward för dagen, Sebastian Åkesson alldeles för enkelt vrickade sig förbi en Väsbyförsvarare vid Väsbys blålinje innan han hittade en lucka vid sidan om Måns Johansson.

 

Redan minuten senare var även hemmalaget i ledningen efter en liten tavla av Måns Johansson som inte lyckades hålla undan för ett inte alltför märkvärdigt skott av Jesper Kokkonen, den stora målkungen i Vimmerby.

 

Väsby svarade upp direkt och visade upp en härlig glöd under några minuter vilket till slut gav resultat när Martin Lundberg tryckte in kvitteringen till 2-2 efter att han strax där innan missade ett friläge.

 

Efter kvitteringen var spelet relativt jämnt ute på isen men det var då som Väsbys försvarsspel på riktigt allvar havererade. Noggrannhet och koncentration är A och O men den bokstavskombinationen verkade Väsby helt ha glömt bort och i den tionde minuten schabblade Väsby i den egna zonen med pucken i behåll till den grad att pucken till slut hamnade framför Pontus Johansson i Vimmerby som nära mål tryckte upp pucken i krysset bakom Måns Johansson.

 

Rent bedrövligt slarv och det sådant går det absolut inte att hålla på med om man vill försöka vinna en tuff bortamatch mot ett lag som inte förlorat en ynka match på sin hemmais under den gångna säsongen.

 

När Vimmerby i den fjortonde minuten utökade ledningen till 4-2 var det istället markeringsarbetet som fallerade och där en framför mål ståendes hemmaspelare helt glömdes bort och när han sedan fick pucken till sig spelad var det en enkel sak för honom att slå in pucken bakom Måns.

 

Väsby avslutade sedan perioden med att göra ett allvarligt försök till att närma sig i målprotokollet igen och närmast med en reducering var Pontus Karlsson som ensam framför mål dock inte lyckades förvalta den fina passning som Christian Holmblad hade försett honom med.

 

Med mindre än två minuter kvar av perioden fick Väsby ett sista gyllene läge till att närma sig igen när Vimmerby drog på sig sin andra utvisning i matchen. Men även här visade det sig att koncentrationen i passningsspelet inte var på topp och till slut schabblades det till den milda grad att Vimmerbys Mattias Wigley kunde sno åt sig pucken och trycka in pucken till 5-2. Taffligt är en mild beskrivning över Väsbys agerande vid tillfället.

 

Det blev också ett minst sagt matchavgörande mål för från den kallduschen kunde Väsby inte resa sig från.

 

Sista perioden blev sedan en böljande historia där lagen turades om att göra två mål vardera. Först utökade Vimmerby ledningen till 6-2 efter en spelvändning och där en ensam hemmaspelare tillspelades i princip öppet mål och sköt pucken förbi en till perioden inbytt Linus Ryttar.

 

Väsby svarade upp och satte reduceringen till 6-3 efter att Pontus Karlsson nosat upp en retur och sköt in pucken.

 

Vimmerby sköt sedan 7-3 via en snygg individuell aktion av Sebastian Åkesson som på en egen hand tog upp pucken via vänsterkanten, vek inåt och pricksköt in pucken via Ryttars vänstra kryss.

 

Sista ordet i matchen fick till sist Väsby när laget i numerärt underläge reducerade till 7-4 efter att Ludvig Wiita-Adamsson påpassligt utnyttjade ett misstag från hemmamålvakten Johan Kallio och där Wiita-Adamsson liggandes slog fram pucken till Albin Karlsson som kunde trycka in pucken i en övergiven kasse.

 

Sammanfattningsvis så går det inte att undgå att prata om den andra perioden när man ska försöka summera insatsen från Väsbys sida. Det slarvet som Väsby visade upp straffade sig rejält och lade egentligen den stora grunden för förlusten. För om man bortser från den så står Väsby faktiskt för två godkända perioder men ishockey spelas som bekant i tre perioder och om Väsby ska vända trenden måste attityden och viljan att ständigt kriga upp några snäpp.

 

Grisligan

 

Andreas Maier tycker jag var främsta Väsbyspelare ikväll tack vare sin ständiga speed och sitt luriga spel med pucken. Låg bakom hälften av Väsbys mål och får tre grisar från insatsen.

 

Två grisar tilldelas Pontus Karlsson som krigade hårt matchen igenom och som gick i bräschen rent fysiskt. Fler spelare måste ge sitt yttersta likt Pontus för att Väsby ska kunna vända den negativa trenden.

 

Sista grisen ges slutligen återigen till Robin Karlsson som ånyo var bästa defensiva spelaren i Väsby och som även fyllde på och skapade chanser framåt.

 

Särskilda omnämnanden vill jag slutligen skänka till Martin Lundberg och Christian Holmblad som stundtals hade fint samspel och slutligen krigade backparet Daniel Thelin och Sebastian Cederbrant på duktigt med intensivt backspel.

 

Foto: Arne Rundlöf