I en historisk match tog Väsby Hockey tog en historisk seger och dessutom en riktigt fin skalp när laget slog tillbaka Lettiska A-landslaget med uddamålet 3-2 i en högintensiv match. Väsby hade det tufft till en början men jobbade sig ikapp och vann till slut rättvist efter en imponerande insats.

 

Det var en historisk match som utspelade sig i Vilundahallen. För första gången i historien fick Väsby Hockey spela mot ett seniorlandslag. Lettland kom till spel med spelare från den inhemska ligan i Lettland och syftet med matchen, förutom att Väsby skulle få sig en fin genomkörare inför stundande spelet i Allettan, är ett tänkt samarbete mellan de Baltiska länderna Estland, Lettland, Litauen och Ligaorganisationen Hockeyettan.

 

Lettland startade matchen i ett högt tempo. Laget bestod av många väldigt skickliga skridskoåkare och det visade laget med eftertryck under den första perioden genom en del fina omställningar och genomåkningar.

 

Det fick Väsby erfara redan innan ens en minut hade spelats när Kristaps Millers smet emellan två Väsbybackar innan han avslutade med klass och ackuratess och vispade upp en backhand i krysset bakom en chanslös Måns Johansson.

 

Måns Johansson var annars första periodens stora spelare och stod för några riktigt härliga räddningar där det främsta minnet var när han ”rånade” ett KHL-proffs på ett till synes givet mål, efter kanske årets plockhandsräddning. (se bilden ovan)

 

Väsby jobbade sig in i matchen efter tuffa minuter till en början och när Felix Fjällkeborn tillspelades ett friläge från Jacob Lundin var han klinisk i avslutet som satte högt upp och dessutom stolpe-ribba och in.

 

I mellanakten var respekten för Letterna som bortblåst för Väsbys del och under de femton första minuterna spelade laget bländande anfallshockey genom ständiga platsbyten och fina passningar mellan varandra.

 

Ledningen sköt Jacob Lundin in redan i periodens andra minut via ett riktigt distinkt skott som satt som borrat upp i krysset bakom en chanslös målvakt i Lettland.

 

Strax innan Måns Johansson bytte plats med Linus Ryttar efter halva andra perioden, vilket var bestämt redan innan matchen, fick han tyvärr vittja nätet för andra gången under kvällen när tidigare Väsbyspelaren, Lauris Rancevs i numerärt överläge, helt ensam ståendes framför Måns, kunde virka in kvitteringen till 2-2.

 

Sista perioden blev sedan likt i princip hela matchen var, väldigt böljande. Väsby hade dock det bästa greppet om matchen och därför var det inte helt ologiskt när Linus Pellfolk efter en fin passning från Jacob Lundin, vräkte in 3-2 från nära håll.

 

Linus som var tillbaka i matchspel efter drygt en månad från sidan, visade med eftertryck att formen och målsinnet var konserverad.

 

Målet blev också matchens sista även fast Väsby egentligen hade ett mål till innanför Lettlands mållinje men det missade domartrion men ingen skugga ska falla på dem, som i övrigt, likt hela Väsbys lag, gjorde en prickfri insats.

 

Sammanfattningsvis så fick Väsby Hockey sig en riktigt fin genomkörare inför Allettan. Tempot i matchen var högt uppskruvat och eftersom de flesta matcherna i Allettan Södra lär bli detsamma, så blev detta ett kvitto på att Väsby är väl rustat inför vad som komma skall.

 

Det var många i Väsbys lag som visade upp sig från bästa sidor men mest av allt imponerade Jacob Lundin som var på ett särdeles fint hockeyhumör och som var inblandad i Väsbys samtliga tre mål i matchen.

 

Med det önskar Väsby Hockey en riktigt God Jul och nu är det bara att börja ladda inför Allettan som startar med en bortamatch mot Visby-Roma fredagen den 29 december.

 

Foto: Bror Rosenback