I en öppen, chansrik och festlig tillställning säkrade Väsby Hockey avancemanget till Allettan genom en seger i Nyköping med 6-8. Det var en match med öppna spjäll och där anfallsspelet sattes i fokus men där försvarsarbetet lämnade en del i övrigt att önska.

Idag är det något oorganiserat men vi lyckas ta de otroligt viktiga poängen genom hårt tävlande och bra offensiv säger tränare Markus Odén. Nyköping gör det svårt för oss och det är en jämn tävling till Jacobs sista mål. Kul att vi för andra året i rad kvalificerar oss för spel i Allettan. Imorgon börjar förberedelser inför sista grundseriematchen. mot Visby på onsdag. Ses i svinstian då!!

 

Man hade på känn att få se en öppen match i Rosvalla när hemmalaget Nyköping Gripen var tvungna att kliva framåt i matchen eftersom de i princip var piskade att vinna över Väsby för att ta sista halmstrået till Allettan.

 

Men att matchen skulle bli så öppen och målrik som den blev, det hade nog få räknat med. Ett avslappnat spelandes Väsby satte hög press på hemmalaget redan från start och backarna i Nyköping Gripen hade matchen igenom väldigt svårt att hantera den pressen.

 

Puckarna spreds likt snöflingor en kulen dag och Väsby tackade och tog emot och såg till att skapa mängder med chanser mot Rasmus Hedström i hemmaburen.

 

Ledningen tog Väsby i matchens åttonde minut när Pontus Karlsson snappade upp just en felpassning i hemmalagets zon och sedan placerade han med ett rappt handledsskott in 0-1 strax invid stolpen. Det var Pontus första mål i Väsbytröjan och till det säger vi ett stort grattis!

 

Nyköping Gripen svarade dock upp tämligen omgående via ett ”tyst” skott från blå där Linus Ryttar var skymd och endast kunde konstatera att skottet borrade sig in högt upp i hans vänstra kryss.

 

Väsby tog därefter åter tag i taktpinnen och stundtals var det spel mot ett mål. Men mitt i den pressen drev hemmalagets så giftiga förstaformation upp ett anfall och några sekunder sedan blev John Moberg frispelad när Väsby missade i markeringsarbetet bakom eget mål och ensam med Linus Ryttar drog han över pucken till sin backhand innan han tryckte upp 2-1 högt upp i nättaket.

 

Med ledning i ryggen och vittring på segern lyfte hemmalaget upp spelet och satte Väsby under några minuter under lite press. Framförallt var det förstaformationen i hemmalaget som påfallande ofta såg till att ställa till det för Väsby när de var inne på isen.

 

Andra perioden fortsatte det böljande spelet där det offensiva spelet från båda lagen firade triumfer. Väsby inledde elegant och kvitteringen satt i den fjärde minuten när Nicklas Sjölund och Andreas Maier hade fint samarbete och där Andreas bjöds på öppet mål av Nicklas.

 

Men precis som i den första perioden svarade hemmalaget upp med ett mål strax efter Väsbys. Återigen var målet frukten av miss i försvarsarbetet från Väsbys sida där en hemmaspelare frispelades strax framför Linus Ryttar och där han endast lade klubben till och styrde in 3-2 högt upp i krysset.

 

Några minuter senare drog Väsby på sig sin första utvisning för matchen och då tog det inte lång tid innan storskytten Philip Larsson slog. Vid den bortre stolpen fick han en passning och slog till direkt och sköt in 4-2 bakom Ryttar som inte hann täcka till mellan sig och stolpen.

 

Efter målet gjorde Väsby ett målvaktsbyte. Ut med Linus Ryttar och in med Måns Johansson. En taktikförändring mer än att lasta Linus Ryttar för de fyra insläppta målen. Nyköping Gripen var helt enkelt effektiva och tog tillvara på de möjligheter som gavs vilket Väsby fram till då inte hade varit i samma utsträckning.

 

Men det skulle det därefter bli ändring på. Inom loppet av tre minuter visade Väsby därefter var skåpet skulle stå och det började med att Christian Holmblad nästan direkt efter tekning pricksköt in reduceringen till 3-4 med ett hårt och välriktat vinkelskott.

 

Därefter var det dags för Robin Karlsson att i numerärt överläge bjuda på ett konstnummer av den högre skolan. Han tog nämligen pucken från egen zon, bakom eget mål och satte sedan fart. Drog två hemmaspelare på vägen fram innan han hittade en lucka mellan benen på Rasmus Hedström och tog Väsby till en kvittering.

 

Fyrtiotvå sekunder senare var vändningen fullbordad. Andreas Maier styrde in ett skott från Joel Östman och satte Väsby i förarsätet inför den tredje perioden.

 

En period som man inledde som man avslutade den andra. Genom press och stress jagades pucken fram och sedan dök Andreas Maier fram och fullbordade sitt hattrick och tog samtidigt Väsby till en tvåmålsledning till 4-6.

 

Fyra minuter senare trodde nog de flesta av de dryga sjuhundra på läktarna att Väsby slog in spiken i kistan när Johan Sellerstrand i numerärt överläge tryckte in 4-7 vid sidan om Rasmus Hedström.

 

Matchen kändes punkterad och det är möjligt att Väsby därefter slappnade av aningen och trodde att matchen redan var vunnen. Ett snyggt avslut i ett numerärt överläge för hemmalagets del gav dock 5-7 och Nyköping Gripen en strimma av hopp tillbaka

 

Ett passivt Väsbyförsvar mot mitten av perioden gav matchen åter dramatik när Nyköping utnyttjade det faktumet och slog in 6-7.

 

Men närmare än så kom man aldrig. Väsby höll ut och med sekunden kvar av matchen kunde Jacob Lundin sätta 6-8 i tom kasse vilket innebar att laget fick fira såväl segern som att platsen till Allettan var säkrad.

 

Sammanfattningsvis så får man säga att Väsby vassare anfallsspel och finurlighet och rörlighet i offensiv zon vann matchen mot Nyköping Gripen. Att det blev på bekostnad av försvarsarbetet må så vara när laget ändå gjorde åtta mål framåt.

 

Grisligan

 

Tre grisar ges till Andreas Maier efter sitt hattrick och därutöver piggt och idérikt spel.

 

Två grisar tilldelas Christian Holmblad som spred sitt trollspö över isen och som matchen igenom serverade sina lagkamrater gott om lägen. Men förutom detta stod han även för ett fint mål när han från dålig vinkel hittade en liten lucka mellan målvaktens axel och ribban.

 

Sista grisen ges till Robin Karlsson som återigen spelade ett backspel med ackuratess och hans kvitteringspuck till 4-4 genom sitt solonummer var värd en gris bara den.

 

I övrigt vill berömma anfallsspelet och de fyra formationer som tämligen jämt och ständigt firade stora triumfer i den offensiva zonen. Att det sedan fanns lite skönhetsfläckar i markeringsarbetet må så vara. Väsby Hockey är klara för Allettan och nu ska det bli riktigt roligt att återigen för andra säsongen i rad, få dansa med de stora elefanterna i Hockeyettan.

 

Stort grattis till LAGET Vilda Väsby samt till hela ledarstaben där runtomkring!!

 

Foto: Christer Ahlm