I säsongens hitintills viktigaste match spelade Väsby säsongens kanske bästa ishockey och imponerade stort när laget slog tillbaka toppkollegan Valbo HC med 5-1.

– En väl genomförd match rakt igenom säger tränare Markus Odén. Allettan är nära men vi är inte riktigt där än. Imorgon börjar förberedelserna inför Nyköping borta.

 

Det är inte riktigt klart än men visst är Väsby Hockey jättenära spel i Allettan efter seger i den så viktiga matchen mot tidigare seriefyran Valbo HC i Vilundahallen. Det skiljer med två omgångar kvar av grundserien sex poäng och sjutton mål mellan Väsby och Nyköping Gripen Hockey och nog ska det till enormt mycket för att Väsby ska tappa detta stora grepp man nu har om platsen till Allettan.

 

Och det greppet skapade laget sig efter den rakt igenom imponerande insatsen mot gästrikarna. Väsby kom ut oerhört laddade till matchen och redan efter tjugotre sekunder spräcktes målnollan när Lubomir Fetkovic styrde in Rasmus Sörgardt stenhårda skott strax innanför offensiva blå.

 

Även fast Valbo HC kvitterade den tidiga ledningen via ett riktigt snyggt anfall som avslutades med att Thomas Johnsen kunde slå in 1-1 i princip tom kasse så var det här Väsbys match från i princip början till slut.

 

Energin flödade i Väsbys lag som kvällen till ära ställde upp med fyra formationer som alla hade förmågan att skapa långa anfall men där samtliga även hade samma kunnande att tidigt störa gästernas försök till anfall.

 

Ledningspucken sköt Johannes Sandberg in efter att han snappat upp en retur och med snabbt skott sköt in 2-1 vid den bortre stolpen.

 

Ledningen efter den första perioden var helt i sin ordning även fast Valbo avslutade perioden bäst där laget sånär fick in ännu en kvittering via ett friläge i periodens näst sista minut.

 

Andra perioden intensifierades Väsbys tryck och Valbo fick allt svårare att hänga med vilket innebar att laget drog på sig utvisning efter utvisning. Hela fyra stycken tvåor drog laget på sig och det straffade sig givetvis mot ett Väsby som verkligen hittat spelet i numerära överlägen.

 

Dock var utökningen i målprotokollet inte frukten av spel i numerärt överläge men väl strax efter att Valbo blivit fulltaliga. Ett helt desorienterat Valbo kunde inte sortera rätt i försvarsspelet när Väsby ångade fram från alla håll och kanter och trots hårresande missar i rena lägen för Väsbys del hamnade till slut pucken strax framför målet där Fredrik Falk dök upp och sköt in 3-1 i princip tom kasse.

 

Men när Väsby slog in 4-1 var det spelet i numerärt överläge som gav resultatet och det tack vare Christian Holmblads fina passning till Robin Karlsson som slog till direkt och satte pucken via stolpen och in och bakom en skymd Otto Bäcklin i Valbos mål.

 

Ledningen kunde och borde ha varit fler än tre mål inför den sista perioden eftersom Väsby perioden igenom åkte sig till många fina lägen där endast sista pricken över i:et saknades i de absolut sista lägena.

 

Sista perioden gjorde Valbo ett sista försök att komma ikapp och när Väsby alldeles i inledningen drog på sig sin första utvisning i matchen såg Valbo chansen att krypa närmare.

 

Det hoppet släcktes dock ganska snart när Väsby speciella boxplay specialist Albin Karlsson åkte sig fri och med en kall avslutning sprätte in 5-1.

 

Spänningen i matchen var över och Väsby spelade därefter moget och gav aldrig Valbo någon möjlighet att komma ikapp.

 

Snarare var Väsby närmare ytterligare påökningar än vad Valbo var av en reducering och således blev sista perioden i princip en enda lång väntan, om än en vacker sådan, på slutsignalen.

 

Enda smolken för kvällen var att Nyköping Gripen gick och slog Wings vilket innebär att laget rent matematiskt fortfarande har en chans att komma ikapp Väsby. Men den kampen kan redan vara över på söndag då Väsby tar resan ner till Sörmland för att möta just Nyköping Gripen.

 

Sammanfattningsvis så är dock läget inför avslutningen näst intill perfekt. Det ska till en smärre katastrof om Väsby ska slarva bort detta gyllene läge som laget nu skapat sig och med tanke på vilket härligt spel som laget dessutom visade upp ikväll så finns det ingenting, absolut ingenting som talar för att laget ska tappa det här försprånget.

 

Grisligan

 

Tre grisar ges till Robin Karlsson efter en prickfri insats vilken även kryddades med ett väl avvägt skott som innebar 4-1 och i princip matchpunktering.

 

Två grisar tilldelas hans backkollega Rasmus Sörgardt som spelar så oerhört bestämt för närvarande och som verkligen går från klarhet till klarhet från sin backposition.

 

Sista grisen ges till Pontus Karlsson som mer och mer kommer till sin rätt och som låg bakom ett flertal vassa chanser och där han med lite bättre skärpa i avslutningarna mycket väl hade kunnat göra ett hattrick.

 

I övrigt vill jag dock inte höja någon mer än någon annan i laget. Det var helt enkelt en utomordentligt väl utförd insats från första till sista man i laget och det känns ju helt fantastiskt att laget kunde komma samman och genomföra en sådan insats när det gällde som mest. Det bådar sannerligen gott inför framtiden.

 

Foto: Arne Rundlöf