Väsby Hockey hade arton olyckliga sekunder emot sig i onsdags men idag i derbyt mot Sollentuna hade laget femton lyckliga sekunder med sig då laget smällde in två mål vilket tog Väsby från likaläge 1-1, till 3-1. Det var mål som i princip avgjorde derbytillställningen som slutade med Väsbyseger 4-3 och som blev onödigt tät inpå sluttampen.

– Tre viktiga poäng i jakten på Allettanplatsen säger tränare Markus Odén. Vi gör ett jättebra jobb i special teams (powerplay och boxplay) idag. Tycker det är starkt att vi lyckas vinna även fast vi inte kommer upp i nivå. Imorgon börjar förberedelserna inför Valbo hemma.

 

Det blev alltså tre nya poäng för Vilda Väsby och att de dessutom togs i ett derby och mot Sollentuna HC, gör saken knappast sämre. Poängen satt även extra skönt då dessutom värsta konkurrenten om en plats till Allettan, Nyköping Gripen, samtidigt förlorade vilket innebär att glappet med tre matcher kvar av grundserien, är hela sex poäng.

 

Spel i Allettan närmar sig med andra ord för Väsby men idag i derbyt mot Sollentuna HC fick Väsby verkligen kämpa för poängen, åtminstone fram till drygt halva matchen spelad.

 

De formstarka gästerna från Sollentuna började matchen inspirerat och redan efter en halv minut hade den stora, starke kanadensaren Zane Jones presenterat sig för första gången i matchen när han tog sig runt på högerkanten och sånär tog laget till ledningen.

 

Något som istället Väsby gjorde halvminuten senare genom Johan Sellerstrand som utnyttjade slarv hos gästerna vilket gjorde att han fick komma fri och med en snärtig handledare satte 1-0 mellan benen på Ben Johansson i Sollentunas mål.

 

Första perioden blev annars jämn där Väsby hadedet mesta av puckinnehavet men där Sollentuna konstant var farliga i omställningslägen. Två duktiga målvakter i form av Måns Johansson i Väsby och hans namne i Sollentuna, Ben Johansson, såg dock till att resultatet stod sig perioden ut.

 

Andra perioden inledde Sollentuna bäst och satte hård press på Väsbys backar genom hård forechecking. De stora och tunga Sollentunaiterna vann även många andrapuckar och gjorde att Väsby hade fasligt svårt med att hitta vinnande vägar ur egen zon.

 

En kvitteringspuck hängde i luften och när Väsby drog på sig en utvisning i den nionde minuten tog det inte många sekunder innan kvitteringen till 1-1 var ett faktum. Klockan hann närmare bestämt ticka fem sekunder innan pucken hamnade hos Emil Broed som med ett hårt skott hittade vägen förbi Måns.

 

Målet gav Sollentuna än mer vilja och minuten senare var Måns Johansson tvungen att briljera med en fin plockhandsräddning när en styrning sånär hittade vägen in bakom honom.

 

Men efter en fin första halva av andra perioden från Sollentunas sida blev det en viss scenförändring i den andra halvan. Väsby stack först upp i några fina omställningar och när sedan gästerna i den tolfte minuten drog på sig sin första utvisning för matchen, kunde Väsby greppa tag i handlingarna. Att forna Väsbybacken, Joel Norén minuten in på underläget dessutom skottade ut pucken på läktaren, innebärande att Väsby fick spela i fem mot tre, gjorde saken inte direkt svårare.

 

Nu kom istället lyckosekunderna och där gästerna sköts i sank. Först var det Nicklas Sjölund som med ett hårt direktskott efter en passning från Martin Lundberg sköt Väsby till ledningen. Femton sekunder var det sedan dags för hemvändaren, Lubo Fetkovic att presentera sig för hemmapubliken. Med ett stenhårt slagskott sköt han in 3-1 högt upp bakom Ben Johansson som inte ens hann reagera på avslutet.

 

Målen var matchavgörande. Sollentuna som där innan hade gjort det bra, blev därefter betydligt beskedligare att ha att göra med samtidigt som Väsby givetvis fick vind i seglen efter bombardemanget.

 

Sista perioden såg Sollentuna trötta ut. Laget hade svårt att skapa lägen samtidigt som Väsby påfallande ofta kom ur den egna zonen med fart och skapade långa anfall.

 

När Martin Lundberg ur snäv vinkel sköt in 4-1 kändes matchen avgjord. Väsby låg på för mer och ett femte mål hängde i luften.

 

Men istället för Väsbymål och totalt punkterad match fick Sollentuna tillbaka lite av syre till lungorna efter att Väsby ställt till det för sig själva vilket gav en reducering till 4-2 i den femtonde minuten.

 

Att Väsby därefter drog på sig två raka utvisningar gjorde saken knappast bättre. Sollentuna fick en gratisväg att komma tillbaka in i matchen på och även fast laget fortsatt kändes trötta och något uddlösa fick de, tack vare numerära överlägena, ändå möjligheten.

 

En möjlighet som de till slut tog tillvara på när Felix Såsser sköt in 4-3 dryga minuten före slutet.

 

Sista minuten blev sedan nervig. Sollentuna plockade ut målvakten och trots att Väsby hade pucken till synes under kontroll fick Sollentuna ändå en sista möjlighet och med en sekund kvar hamnade pucken framför Väsbymålet och där avslutet till slut träffade stolpen.

 

Så små blev marginalerna i slutändan och Väsbys slarviga avslutning kunde sånär ha kostat riktigt ordentligt.

 

Sammanfattningsvis så känns dock segern i sin ordning även fast Sollentuna hade tio fina minuter i den andra perioden då laget var bättre än Väsby. Väsby var dock sett över sextio minuter starkare och hade laget inte dragit på sig så många utvisningar i den sista perioden där de flesta även var av slaget onödiga, hade matchen nog i slutändan inte blivit så spännande som den nu blev.

 

Men en seger är alltid en seger och poängen betyder mer än fint spel i dessa dagar. Tre matcher återstår och Väsby har nu ett gyllene läge att ta en plats till Allettan vilken faktiskt kan säkras redan på onsdag hemma mot seriefyran Valbo HC.

 

Grisligan

 

Tre grisar ges till Felix Fjällkeborn som fortsätter att imponera med sitt kraftfulla spel och som tillsammans med sina kedjekollegor Maier och Gozzi är Väsbys främsta offensiva hot för närvarande.

 

Två grisar tilldelas Måns Johansson som efter många matcher vid sidan av nu fick chansen och som verkligen tog den. Måns var lugn och säker och kan inte alls lastas för någon av de tre han till slut släppte in.

 

Sista grisen ges till Sebastian Cederbrant som nog gjorde sin bästa match för säsongen och som vann mängder med dueller tack vare sin kraftfulla spelstil.

 

I övrigt vill jag plussa för trion Sellerstrand, Karlsson och Wiita-Adamsson där de två sistnämnda krigade extra förtjänstfullt i Väsbys många numerära underlägen. Slutligen vill jag ge beröm till backarna Sjölund och Sörgardt som gick i bräschen med kraft och fart.

 

Foto: Arne Rundlöf