Efter tre raka bortamatcher väntar nu åter en hemmamatch i trygga borgen Vilundahallen. Faktum är att vi kommer att spela tre av de fyra sista matcherna på hemmaisen och det är klart att det är en fördel när allt nu ska avgöras. Nyköping Gripen skuggar bakom oss med endast tre poäng mindre i poängkolumnen och med tanke på att vi ska mötas i näst sista matchen och det dessutom på bortais, så känns viktigt för Väsby att högprestera nu i avslutningen av grundserien.

 

Först ut på söndag är derbymotståndaren Sollentuna HC. Detta är årets sista derby och om allt vill sig väl, faktiskt säsongens sista. Då vore det väl själva katten om inte Väsby ska kunna prestera lika väl som laget gjort nu i de två senaste matcherna mot såväl Hammarby som Huddinge. Men trots två fina insatser har dessa endast genererat tre poäng och det är klart att det gör att hotet underifrån helt klart känns och bränns.

 

Söndagens motståndare Sollentuna HC är annars ett stort hot i sig. Efter en bedrövligt inledd grundserie har de nu verkligen hittat något i sitt spel. De har faktiskt inför derbyt sex raka utan förlust varav fyra segrar. Imponerande och det gör att våra grannar faktiskt är ett av seriens mest formstarka lag för närvarande.

 

För Väsbys del handlar det mesta om att bibehålla farten och desperationen i spelet. De två senaste motståndarna Hammarby och Huddinge har bägge två velat spela en liknande ishockey som Väsby och det har gjort att matcherna blivit öppna och svängiga vilket har varit något som passat oss. På söndag kommer det med all säkerhet att bli ett helt annat spel. Vi kommer att möta ett lag som mer än gärna vill dra ner tempot på Väsbys spel genom att stänga mittzon och gärna se Väsbys backar driva upp pucken och därigenom få forwardsspelarna stillastående. Nyckeln mot det är att sätta förstapassningen snabbt och sedan verkligen utnyttja varandra genom högt pucktempo. När vi spelar ett sådant spel har de flesta lagen svårt att värja sig och det visade om inte annat onsdagens insats i Björkängshallen som definitivt var värt ett bättre öde än en uddamålsförlust.

 

En spelare i Väsby gör comeback i Vilundahallen och det är vår kära hemvändare i form av Lubo Fetkovic. Det blir ett kärt återseende och förhoppningsvis kommer han vara med och i högsta grad driva upp tempot på isen. Hans tankar om att vara tillbaka i Väsby igen och hans funderingar inför derbyt är enligt följande.

 

Hi Lubomir! And welcome back to Vilda Väsby! How does it feel to be back?

Hi Krister! Thank you! It feels really good and I am excited to be back!

 

And your first game was against Huddinge. What did you think about that game and how did you feel playing?

Huddinge had more shots on net but I think we were the better team… We lost the game in twenty seconds. We have to play all sixty minutes against teams like Huddinge.

I did not play a game for three weeks so it felt little bit up and down.

 

If compare Lubo today with Lubo from Allettan 2017. What is the difference between them and what have you learned from playing with Asplöven?

I don´t think there is any difference… did not learn much on the hockey side.

 

If you compare our game against Huddinge with the ones you played last season. How do you feel our standard is this season compare to the last one?

Well I only had three practices with the team and one game so cannot say much about comparing the team from the last season team. But I can say for sure that we have some young hungry fast and talented players and I can see that everyone works hard.

 

On Sunday there is another derby when Sollentuna HC host Vilundahallen. Whats is your thoughts about that game?

After tough lost against Huddinge we have to put ourselves together and work hard all sixty minutes. It is not going to be a easy game so we need everyone.

 

What do you think the keys are to win the game against Sollentuna?

I think have a good backcheck and not many turnovers.

 

Finally Lubomir, what will be the resultat on Sunday and why do you think so?

I think we will win 5-2! We have a good speed in our team and we can use it to create some chances.

 

// # 22 – Lubomir Fetkovic

 

Sollentuna HC har en del formstarka spelare och framförallt en ungtupp i form av Elias Lindskog som likt hela laget hade en trög säsongsupptakt men som nu verkligen personifierar det nytända Sollentuna. Hans tankar inför matchen är så här.

 

Hej Elias! Efter en blytung första halva av grundserien verkar det mesta ha lossnat för er nu. Sex raka matcher utan förlust under ordinarie tid är ju verkligen som natt och dag mot tidigare. Berätta, vad är det som har hänt egentligen?

Hej! Det som har hänt är att vi har kommit ihop som ett lag och jobbar för varandra istället för oss själva. Jag tycker att vi har börjat göra dem enkla besluten framförallt i försvarszon och sedan skapat lägen i anfallszon därefter.

 

Har ni ändrat mycket i ert spelsätt eller är det bara som så att rollerna har satt sig för alla?

Vi har gjort några ändringar i vårt spel men framförallt så tror jag att vi börjar inse våra roller inom laget. Eftersom vi har ett otroligt ungt lag så tog det en stund för oss att hitta rollerna och börja göra rätt grejer ute på isen.

 

Senast chockade ni Nacka och ledde redan per omgående med 4-0. Men sedan kom de nästan ikapp mot slutet. Hur summerar du den matchen?

De första 8-10 minuterna mot Nacka spelade vi den bästa hockeyn vi har gjort på väldigt länge och fick resultat därefter. Men sedan så kändes det som vi gick ifrån vårt spel och började tro att det skulle bli en enkel match. Nacka fick energi efter sitt första mål (1-4) och vi tappade huvudena lite om man kan säga så. Det är något vi inte har råd med på söndag.

 

För din egen del verkar det också som att det lossnat riktigt på allvar. Du spelar i förstalinan och sprutar in mål och poäng. Berätta lite om din utveckling så här som förstaårs senior?

För min egen del har det lossnat rejält på slutet vilket alltid är skönt. I början av säsongen gick det väldigt trögt och det kändes som att jag inte riktigt vågade ta för mig därute. Mindre speltid gav dåligt självförtroende och därmed blev det en tung start på de första 8-10 matcherna för min egen del. Men som förstaårs- junior gäller det att ta chansen när den väl kommer och det kändes som att jag gjorde det när chansen kom. Därefter har det bara gått framåt och den största anledningen till det är att våra äldre spelare i laget som har börjat att leda med exempel och gjort det lätt för oss yngre att ta rygg på dem. Känns också som vår kedja har börjat hitta varandra på ett väldigt bra sätt på sistone och det har gett resultat.

 

På söndag väntar ett härligt derby när ni kommer till Vilundahallen. Vad har du för förväntningar på den matchen?

Jag förväntar mig en riktigt bra match på söndag då vi möter ett väldigt duktigt lag med många spelskickliga spelare. Ser fram emot ett tufft söndagsderby.

 

Senast vi möttes vann vi borta hos er i en till början tät match men där vi i slutändan ändå höll undan. Vad kommer du ihåg från den matchen?

Matchen mot Väsby sist har jag för mig var en jämn tillställning där det avgjordes framför vårt egna mål där vi inte riktigt kunde boxa ut Väsby spelarna. Där måste vi vara väldigt uppmärksamma på söndag och inte ge dem tid och yta för det kommer att kosta oss.

 

Vilka i ert lag tycker du att vi på läktaren ska kika in lite extra på?

Jag tycker att ni ska hålla ett extra öga på nr 52 (Zane Jones) som är en speciell spelare som har varit het på slutet. Sen också vår Kapten nr 26 som alltid sätter laget före jaget.

 

Slutligen Elias, hur går det på söndag och vad tror du fäller avgörandet?

Det blir ett hungrigt Sollentuna som tar hem segern på söndag. Jag tror att det avgörs framför kassen där det gäller att vara det hungrigare laget.

 

// # 18 – Elias Lindskog – Sollentuna HC

 

Så där, då kan vi runda av uppsnacket inför ett förmodat härligt derby. Jag förväntar mig två väldigt laddade gäng där laget med mest vilja kommer att gå segrande ur striden.

 

Varmt välkomna till Vilundahallen!!