I en nervslitande match mot Hammarby Hockey gick Väsby segrande ur en strid efter sent avgörande. Väsby var det spelförande laget i princip hela matchen och skapade mängder med lägen men en kavalkad av målsumpningar gav ändå ett likaläge men där Väsby efter oförtrutet slit med tjugofem sekunder till slut ändå fick in segerpucken.

– Vi tog tre välförtjänta poäng ikväll säger tränare Markus Odén. Jag är imponerad över hur vi tävlar in i det sista och verkligen tar våra tre poäng. Vi skapar bra chanser genom våra snabba spelvändningar och visar styrka framför Hammarbys mål, det är skillnaden ikväll. Nu börjar vi förbereda oss inför Huddinge borta på onsdag.

 

Det sägs att det svänger om Bajen och det var lördagsaftonens match i SDC-Hallen i Sätra sannerligen ett bra bevis på. Laget har det tunt på backsidan och tvingades ställa två forwards i de bakre leden och det gav säkert sitt till över hur spelet såg ut på isen. Hammarbys forward Johannes Yucel hade inför matchen sagt att laget sätter full fart framåt och håller tätt bakåt. Något som i matchen stämde till åtminstone hälften eftersom laget ständigt var farliga offensivt sett men som däremot hade stora problem i den egna zonen under stora delar av matchen.

 

Väsby Hockey kom rejält revanschsugna efter plumpen i Märsta i söndags och det visade man med eftertryck i matchens inledning. Johan Sellerstrand satte tonen när han efter tjugonio sekunder vände ut och in på en Hammarbyförsvarare innan han testade målvakt Olle Wallberg. Det testet klarade Olle men minuten senare gick han bet när Fredrik Falk med en snygg skottpassning hittade Felix Fjällkeborn som placerad framför mål bara vinklade passningen med sin klubba och tog Väsby till ledningen.

 

Utökningen till 0-2 satte Ludvig Wiita-Adamsson distinkt via ribban lite mindre än två minuter senare efter att han fått sig en fin passning från Johannes Sandberg i ett flygande anfall.

 

Just flygande var Väsbys spel i inledningen av matchen där laget ofta hittade snabba vägar via mittzon. Men en miss i ett byte vilket skapade sex Väsbyspelare på isen och därmed matchens första utvisning, gav Hammarby en väg in i matchen.

 

Hammarby visade då upp fina färdigheter i den offensiva zonen och skapade sig en del fina lägen. Något mål blev det dock inte då men däremot strax efter att Väsby blivit fulltaliga när laget gick bort sig i ett anfall. Hammarby vände snabbt och hittade med en fin passning in till en omarkerad Hammarbyit i form av forna Väsbyspelaren, Magnus Kullerback som sköt in reduceringen till 1-2 vid sidan om Linus Ryttar.

 

Målet gav matchen en vändning och där Hammarby kom väl in i spelet efter det och därefter blev perioden böljande där bägge lagen nästan bytte chanser med varandra.

 

Andra perioden fick Hammarby inleda i spel i numerärt överläge. Men deras fina spel från den första perioden i det momentet upprepades inte utan Väsby kunde ganska enkelt hålla hemmalaget utan chanser.

 

Men annars skulle perioden karaktäriseras av just chanser. Mängder av dessa skapades och det mycket tack vare att Hammarbys spel mest gick ut på att spela just på chans.

 

Laget låg ständigt på rulle och har en del vassa skridskoåkare i sitt lag som när de fick möjlighet, ofta såg till att ta tillvara på lägena.

 

Något som skedde i den sjätte minuten när laget efter att Väsby där innan skapat sig två jättelägen till utökningar, tog sig fram längs kanten via Anton Molnar och skrinnade sig fram till ett friläge. Ett läge som Linus Ryttar först klarade av men däremot dök Johannes Yucel snabbt upp på returen och skickade in kvitteringen till 2-2 innan Väsbys backar hann rensa undan.

 

Två raka utvisningar på hemmaspelare gav dock Väsby möjligheten att dra iväg igen i målprotokollet. Två identiska lägen dök upp och inom loppet av mindre än två minuter hade Rasmus Sörgardt skjutit Väsby från 2-2 till 2-4 efter hårda och välriktade skott från offensiva blå.

 

Hammarby svarade dock ännu en gång när laget direkt efter tekning reducerade till 3-4 efter ett skott som tog en snygg väg via krysset.

 

Men Väsby fick sista ordet i perioden efter ett fint anfall som startade i den egna zonen och som avslutades med att Christoffer Gozzi sköt in 3-5 vid sidan om en nyinbytt Sebastian Andersson som fick hoppa in efter att Olle Wallberg klev av efter Sörgardts dubbla projektiler.

 

Sista perioden inleddes som den andra perioden till stora delar var, nämligen böljande och där fina prestationer och hårresande missar avlöste varandra.

 

Hammarby inledde bäst och fick även ytterligare syre till lungorna via en snabb reducering till 4-5. Målet skapades via Väsbyslarv i egen zon där en tänkt lyftning ut ur zon hamnade hos en Hammarbyback och som därefter med en fin passning hittade fram till en vid bortre stolpen ståendes Johannes Yucel som smällde in pucken utan chans för Linus Ryttar.

 

Än värre blev det för Väsby dryga två minuter senare när även kvitteringen satt till 5-5. Målet föregicks förvisso av en felaktigt dömd icing där innan och kändes då extra sur med tanke på vad spelet direkt efter tekning därefter fick till följd.

 

Men istället för att återgå till synderna från tidigare bortamatcher med att åka och gömma sig och spela krångligt och omständligt, knöt istället Väsbyspelarna näven och visade med bestämdhet att denna match bara skulle vinnas.

 

Laget arbetade metodiskt och radade upp lägen men trots öppen kasse, friläge och puckar som gled längs mållinjen eller strax utanför så kändes det nästan som förgjort.

 

Men så till slut, med tjugofem sekunder kvar av tillställningen kom till slut målet som alla Väsbyiter stått, hoppats, slitit och väntat på. Joel Östman skickade in en puck från offensiva blå. Pucken stannade upp framför målvakten och där stod Christian Holmblad och spelade sedan med en backhand pucken vidare till Johan Sellerstrand som metern framför mål bara stötte till och slog in 5-6.

 

Vild glädje såväl på isen som på läktaren från den delen som inte höll på hemmalaget. Väsby hade kämpat så hårt och så länge efter det målet och sett till antalet chanser i matchen kan man inte säga annat än att segern till slut var klart välförtjänt om än dock för hemmalaget, snöpligt sent.

 

Sammanfattningsvis så kan man väl från denna match säga att trägen till slut vinner. Väsby hade gett sig katten på att vinna och laget slutade aldrig trots Hammarbys ideliga reduceringar och kvitteringar, att föra matchen. Något som till slut gav det resultat som så många hade önskat inför matchen. Förlustsviten är bruten och Väsby skapade sig, förvisso med en mer match spelad än Nyköping, lite mer andrum i tabellen. Men poängen var grymt viktiga och kan bli guld värd när serien senare i december ska summeras.

 

Grisligan

 

Tre grisar ges till Rasmus Sörgardt som med sina två första mål för säsongen, i ett läge när Hammarby spelmässigt var nära Väsby, tog laget från 2-2 till 2-4. Två viktiga mål men även defensivt var Rasmus stark och solid.

 

Två grisar tilldelas Johan Sellerstrand som i en ny kedjemiljö hittade en nytändning. Att han sedan var på rätt ställe och slog in det matchavgörande 5-6 målet gör så klart sitt till för betygsättandet.

 

Sista grisen ges till Felix Fjällkeborn som även han i en ny omgivning såg ut som en ny spelare. Spelglädjen lyste starkt hos ”Fjällkis” som med lite mer flyt i avslutningarna hade kunnat bli tremålsskytt.

 

Men idag var hela laget bra. Samtliga formationer rörde på fötterna och var snabba i tankarna och trots fem insläppta mål så ska inte försvarsspelet kritiseras. Hammarby var giftiga i sina omställningar och var på så sätt svårspelade men om bara omsättandet av alla chanser varit av lite högre grad från Väsbys sida skulle matchen inte resultatmässigt blivit så jämn som den nu i slutändan blev.

 

Foto: Arne Rundlöf