Returmötet mot Hudiksvalls HC blev ikväll rent resultatmässigt en repris från tidigare. Hemma vann hälsingarna med 4-2 efter mål i öppen kasse och idag förlorade Väsby ånyo matchen med 2-4 efter att sista målet även här spelades in i motsvarande tom kasse. Resultatmässigt en besvikelse för Väsby men rent spelmässigt gjorde laget en bra insats och det var endast små marginalerna som skiljde lagen åt i Vilundahallen.

När vi möter topplag och matchar deras tävlingsnivå blir det oftast tillfälligheter som avgör. Ikväll är det tillfälligheter som avgör och Hudiksvall får med sig tre poäng. Det är en bit kvar till nivån vi vill vara på men vi är på rätt väg. Vi tror på processen. Imorgon börjar förberedelserna inför Wings borta.

 

Väsby rivstartade annars mötet med hitintills obesegrade Hudiksvalls HC i Vilundahallen. Aggressiviteten gav resultat nästan per omgående när Nicklas Lindholm-Schmidt fick äran att göra sitt första mål i Väsbytröjan i seriespel. Han dök påpassligt upp vid den bortre stolpen och tryckte in en retur mellan stolpen och målvakt Magnus Åkerlunds högra skridsko.

 

En utvisning minuten senare gav dock Hudiksvall en väg in i matchen igen när laget efter några fina kombinationer hittade ledig spelare som mitt i slottet på ett direktskott skickade in kvitteringspucken till 1-1.

 

Vägen in i matchen för gästernas del gjorde även så att laget kunde ta över taktpinnen ute på isen. Låt gå för att laget även blev hjälpta av domaren som påfallande ofta hittade Väsbyutvisningar i den första perioden och där alla inte kändes helt solklara.

 

Hudiksvall visade då i sina överlägen upp riktigt fint spel och klass när de lät pucken göra jobbet och dessutom hittade varandra föredömligt i den offensiva zonen. Väsby slet dock bra i boxen men det gjorde så att laget därefter tappade rytmen i anfallsspelet och hade svårt att skapa vassa chanser mot ett kompakt Hudik.

 

I den femtonde minuten tog Hudiksvall ledningen i matchen efter att ett något tafatt försvarsagerande av Väsby gjorde så att Martin Naenfeldt fick en möjlighet att riva sig fram och slå in sin egen retur.

 

Andra perioden inledde Väsby i numerärt underläge men det klarade laget av galant. Sedan startade laget sin resa mot kvittering och den första halvan av perioden vaskade laget fram en del halvchanser där pucken vid några tillfällen nästan dansade på mållinjen.

 

Men Hudiksvall kom efter en tagen timeout tillbaka in i matchen och vid det tillfället var det Linus Ryttars tur att storspela vilket förhindrade en utökning i målprotokollet för Hudiks del.

 

Efter att Väsby drabbats av merparten av utvisningarna så långt in i matchen var det Hudiks tur i slutskedet av den andra perioden att sätta sig i utvisningsbåset. Under en kort tid drog gästerna på sig tre raka utvisningar vilket innebar att Väsby fick avsluta perioden i numerärt överläge varav nästan två minuter i spel fem mot tre.

 

Bättre läge än så kan man knappast få men trots det var det väldigt mycket ”kramp” i Väsbys spel vid det tillfället. Chansen såg ut att rinna laget ur händerna men med tolv sekunder kvar av perioden frispelades till slut Andreas Maier vid den bortre stolpen av Johannes Sandberg och med öppet mål kunde han inte missa utan satte kvitteringspucken till 2-2 högt upp i nätmaskorna.

 

I tredje perioden var det Väsby som främst gick för avgörandet. Redan efter en halv minuts spel hade Johan Sellerstrand vänt ut och in på sin försvarare och skapat sig ett friläge. Men lika lätt som han drog sin bevakare, lika svårt var det för ”Seller” att överlista Magnus Åkerlund i målet.

 

Magnus Åkerlund var skillnaden mellan vinst eller förlust för gästerna och när Väsby inte kunde få in pucken dök det till slut upp ett läge för Hudiksvall som på sin egentligen första chans i den sista perioden, satte 2-3. Ett mål som bar slumpens tecken där en back mest på vinst eller förlust spelade in pucken och där en forward fick tag i den, tog emot, snurrade runt innan han sköt pucken centimetrar över Linus Ryttars utsträckta benskydd.

 

Målet blev avgörande. Väsby vaskade fram en riktigt vass kvitteringschans som var en styrning från Martin Lundberg strax framför mål. Men den pucken satt rakt i plocken på Åkerlund och så var det med det. Ett kompakt Hudiksvall stängde sedan butiken och Väsby stångade och kämpade in i det sista men förgäves. När Ryttar plockades ut till förmån för en extra utspelare fastnade ett skott i muren och sedan avslutades det hela med att Hudiks kapten Jonas Lindström kunde åka upp med pucken innan han prickade in det tomma målet och spikade slutresultatet till 2-4.

 

Sammanfattningsvis så var det små marginaler som skiljde Väsby mot Hudiksvall åt ikväll. Väsby gör en klart godkänd insats, framförallt försvarsmässigt men udden saknades och det var egentligen det och en vasst spelandes Magnus Åkerlund som skiljde lagen åt.

 

Grisligan

 

Försvarsgeneralen Joel Östman blev av kvällens matchsponsor vald till bästa Väsbyspelare och det valet är det inte mycket att säga om. Joel var lugn och trygg i vanlig ordning och hittade ofta enkla vägar ut ur zon samtidigt som han ofta satte upp någon i bättre läge.

 

Två grisar tilldelas Kevin Hermansson som går från klarhet till klarhet från sin backplats och ikväll var han pigg och samtidigt säker i sitt agerande.

 

Sista grisen ges till Christoffer Gozzi som tillbaka från sin sjukdom visade hur viktig han är som balansspelare i Väsby.

 

Särskilda omnämnanden vill jag även skänka till övriga backar där det framförallt var kul att se Fredrik Falk göra comeback i Väsbytröjan. Han var pigg i vanlig ordning och det märktes inte att han varit borta från Väsby i snart en halv säsong. Men även Johan Sellerstrand och Martin Lundberg utmärkte sig och försökte gå i bräschen i det offensiva spelet.

 

Foto: Arne Rundlöf