Väsby slarvade bort tre poäng i derbyt för trots ledning med 0-2 och 2-3 var det ändå hemmalaget Vallentuna som tog hem två poäng efter att laget i övertiden slog in segerpucken till 5-4.

Hockey är en kampsport och laget som tävlar hårdast går oftast hem som vinnare. Idag tävlade Vallentuna mer desperat än vad vi gjorde, därför får de med sig två poäng. Vi gjorde det bra i spel sex mot fem, det tar vi med oss. Vi tror på processen och det vi gör. Nu väntar Hudiksvall hemma på onsdag.

 

Slarvigt var ordet från afton om man ska försöka summera sig på Väsbys insats i Vallentuna Ishall. Fartfyllt ibland men tyvärr alldeles för sällan och det gjorde att hemmalaget kunde kämpa sig ikapp och i slutändan var det faktiskt bara femton sekunder ifrån att Väsby fick åka helt tomhänta poäng från derbyt.

 

Men Robin Karlsson blev då poängräddare för Väsby när han från offensiva blå skickade in kvitteringspucken till 4-4 via stolpen.

 

Men om vi tar allt från början så var domare Fredrik Stenerfelt på lagets sida till en början av matchen. Inom loppet av femtio sekunder i inledningen av matchen skickade han ut två VBK-spelare och det tog då inte mer än tretton sekunder innan Christian Holmblad av Martin Lundberg frispelades och vid den bortre stolpen skickade Väsby till ledningen i matchen.

 

Annars blev den första perioden rätt händelsefattig mellan två lag som såg till att ta ut varandra rätt bra. Eller om sanningen ska fram så var det väl inget av laget som var speciellt pigga och matchen var aldrig speciellt fartfylld så att inte speciellt mycket hände under den första perioden var nog mer ett resultat av det.

 

Matchen blev inte fartfylld förrän Väsby efter två sömndruckna minuter in i den andra perioden äntligen hittade foten på gaspedalen och tryckte ned. Det var helt klart rätt medicin mot VBK som då inte alls hängde med i svängarna när tempot skruvades upp.

 

Johannes Sandberg träffade stolpen. Christian Holmblad och Felix Fjällkeborn kom själva mot ensam målvakt men sistnämnda lyckades inte hitta förbi en slajdande Filip Algeman i hemmakassen.

 

Målet hängde minst sagt i luften och det skulle oundvikligen även komma. Minuten senare rättare sagt och då hittade Linus Pellfolk fram med en fin passning till Andreas Maier som framme strax framför mål styrde in pucken och tog Väsby till en 0-2 ledning.

 

Väsby hade vid tillfället segern som i en liten ask och bara sekunder senare var Johan Sellerstrand så när att ta Väsby till 0-3 men hans backhandavslut tog vägen över ribban istället för under.

 

Vallentunas tränare insåg faran, tog en timeout och ändrade direktiven. Det fick även en förändring i över hur spelat därefter såg ut. Hemmalaget blev mer aggressiva mot våra backar och gav aldrig Väsby möjligheterna som där innan gjorde så att laget kunde skölja över Vallentuna.

 

I den sextonde minuten fick Vallentuna luft under vingarna när laget reducerade till 1-2 efter att Jonathan Lundqvist helt glömdes bort av Väsbys backar och fri från halva planen hade han god tid på sig att tänka ut vad han skulle göra i friläget vilket blev en skottfint, dragning åt vänster innan han med pucken hittade vägen förbi en liggandes Måns.

 

Sista perioden inledde Väsby bra. Laget kom ut med en bättre fart och det borde ha givit resultat när Christian Holmblad frispelade Felix Fjällkeborn i den tredje minuten. Felix avslutning höll dock inte samma klass som hans fart i afton och avslutet träffade tyvärr inte ens mål.

 

Istället blev det ett ordentligt ställningskrig ute på isen minuten senare efter att en hemmaspelare via ett enkelt inlägg mot målet från en position långt ut i sarghörnet, hittade vägen förbi Måns Johansson.

 

Ett dråpligt mål för Väsbys del som därefter tappade intentionerna som laget hade fram till målet. Därefter blev det åter aningen slarvigt där laget ofta spelade fast sig själva i egen zon. Det blev aldrig riktigt farligt för ytterligare baklängesmål men det gjorde så att Väsby kom ur rytmen.

 

Men trots det tog laget ändå ledningen i matchen igen efter att matchens gigant, Christian Holmblad slog direkt efter en fin framspelning av Kevin Hermansson.

 

Men inte ens det hjälpte laget att förbättra sig. Slarvet fortsatte och till slut blev det ödesdigert. En puck hamnade perfekt till Vallentunas back Fredrik Stridlund som drog till direkt på glidande puck och hittade en lucka bakom Måns Johansson.

 

Matchen såg därefter ut att gå till övertid men med minuten kvar missade Väsby i ett uppspel och Vallentuna fick komma i ett flygande anfall. Från kanten hittade hemmaspelaren med en fin diagonalpass över till en fristående Erik Stenbacka som bara behövde sträcka ut klubban och vinkla in pucken till 4-3.

 

Goda råd blev nu dyra för Väsby som strax därefter fick in pucken i offensiv zon och snabbt tog ut målvakt Måns för en extra utespelare. Med Christian Holmblad som kreatör finsnickrades chanser fram och till slut hamnade pucken så hos Robin Karlsson som med sitt första mål för säsongen med femton sekunder kvar tog Väsby till en kvittering och därmed poäng från matchen.

 

Men det blev enda poängen från derbytillställningen. Ett pucktapp i egen zon två minuter in i övertiden blev kostsam. VBK kom i överläge och pucken spelades fram till den bortre stolpen där Jonathan Lundqvist dök upp och slog in sitt andra mål för dagen vilket gav extrapoängen till hemmalaget.

 

Sammanfattningsvis så är känslan efter matchen besvikelse. Enda glädjen från matchen var de fåtal minuter under första delen av andra akten då Väsby satte upp tempo i matchen samt så givetvis det fina spel som Väsby fick till i sista minuten vilket ändå gav poäng från en riktig slarvig insats.

 

Grisligan

 

Christian Holmblad var som man säger på engelska, ”different class” idag. Väsbys klart bästa spelare och hans tre inspelade poäng borde egentligen varit sex om bara avslutningarna från medspelarna hade varit lika bra som hans framspelningar. Tre grisar solklart till ”Homer”!

 

Två grisar tilldelas Andreas Maier som var en få som bröt mönster i matchen. Han lät sina fötter gå i afton och när han gör det är han en oerhört svår spelare att stoppa.

 

Sista grisen ges till Robin Karlsson som var pigg och som var en av få som hittade vägar förbi Vallentunas spelare så när som på hela matchen.

 

Särskilda omnämnanden vill jag även skänka till backduon Kevin Hermansson och Joel Östman som skötte sig med den äran matchen igenom.

 

Foto: Arne Rundlöf