Ett riktigt klassikermöte väntar i Vallentuna Ishall söndag eftermiddag. De forna ärkefienderna VBK Hockey välkomnar då nämligen Vilda Väsby till ett derby som det allt som oftast ryker intensitet ifrån.

 

Hemmalaget Vallentuna är möjligtvis något stukade efter en hitintills tung säsong men i ett derby spelar form mindre roll. Det lag som är mest och bäst påkopplade går alltid segrande ur sådana strider. Väsby var bäst då lagen senast möttes i Vilundahallen men det är inget nytt. I Väsby vinner VBK få matcher men lika tufft som de har det där, lika svårt brukar vi ha det på runrikets marker. Det har redan årets trupp fått känna på i genrepet inför seriestarten. Ett minst sagt tänt Vallentuna körde då över Väsby och vann med hela 7-1 efter att de vunnit kamperna på alldeles för många ställen ute på isen.

 

Vallentuna är ett lag som kört hårt i år. Finessen är inte alltid så påtaglig även fast det även finns spelare hos dem som kan göra både ett och annat med pucken. Laget leds offensivt av linan med Marcus Andersson, Razmuz Waxin-Engback samt Charlie Ryde. De har legat bakom majoriteten av Vallentunas mål i år och målet för Väsby måste vara att hålla deras lina borta från alltför många möjligheter.

 

Men det är klart att det finns fler farliga spjutspetsar i söndagens hemmalag. Väsbyhjälten Andreas ”Pålle” Paulsson är så klart alltid ett hot, framförallt när befinner sig i offensiv zon. Det kanske inte går lika fort för ”Pålle” som i fornstora dagar men med pucken i behåll är han alltid ett stort hot. Han har under senaste tiden spelat ihop med Jonathan Lundqvist, killen med det stora VBK-hjärtat och som faktiskt spelat tio raka säsonger (!) i moderklubben sedan han kom tillbaka från juniorspel med SAIK. Jonathan om något vet vad som krävs för att prestera i VBK och jag har tagit något ord med Jonathan inför derbyt och hans tankar inför det är så här.

 

Hej Jonathan! Er tunga säsong rent poängmässigt fortsätter och nu senast i onsdags kväll blev det en förlust borta mot jumbon Sollentuna med 4-2. Vad har du summering att lämna från den matchen?

– Tjena Krille! Jag tycker att vi gör en ganska bra match men vi gör lite för många enkla misstag som Sollentuna utnyttjar.

 

Ni hade inför den matchen fyllt på med ett gäng HV71 juniorer som förstärkte ert lag. Är det skador på spelare som gjort att ni valt att göra så?

– Nej, det är något klubben gör för att utveckla en relation för framtiden.

 

Kommer dessa även att spela på söndag eller får ni tillbaka egna spelare då?

– Det vet jag faktiskt inte!

 

Den här säsongen var ju tänkt att ni skulle bygga vidare på det fina spel som ni avslutade vårserien med. Ett spel som nästan tog er till allsvenskt förkval. Vad är det enligt dig som inte riktigt kuggat i?

– Vi har haft svårt att hålla ihop det under hela matcher, våra dalar i matcherna har varit alldeles för djupa och det har kostat oss många poäng.

 

Ni sköt återigen många skott mot mål i onsdags men gjorde bara två mål. Vad är det som ni måste göra bättre för att skotta in fler av alla möjliga försök till mål?

– Som du säger vi skjuter mycket, men hittills har vi inte varit tillräckligt bra i våra avslut och vårat anfallspel. Känslan är att vi var bättre i det spelet mot Sollentuna, så vi hoppas att det lossnar på söndag.

 

Du har ju i din karriär spelat forward, back och center och det sistnämnda gör du nu. I vilken roll trivs du bäst och varför?

– Ja, det har blivit lite av varje senaste åren, men jag känner fortfarande att jag är mest naturlig som center.

 

På söndag väntar ännu ett derby för er när vi kommer på besök. Vad har du för förväntningar på den matchen?

– Jag hoppas och tror att vi får islossning i vårt anfallsspel.

 

Senast vi möttes vann vi hemma i en tät match där matchen i stora delar stod och vägde. Vad kommer du ihåg från den matchen?

– Jag kommer inte ihåg något speciellt från den matchen, men vi vet sen tidigare att Väsby är ett lag som vill spela med hög fart.

 

Vad blir viktigast att fokusera på för er då tror du?

– Som sagt, jag tror att det blir en match med hög fart. Vi måste vara rejäla och våga spela vårt spel med snabba spelvändningar.

 

Vilka i ert lag tycker du att vi på läktaren ska kika in lite extra på?

Ni borde hålla extra koll på #24 och #3 i vårat lag som offrar sig i alla lägen för att laget ska vinna.

 

Slutligen Jonathan, hur går det på söndag och vad tror du fäller avgörandet?

– Jag tror att vi får betalt för våra omställningar och vinner med 4-1.

 

// # 13 – Jonathan Lundqvist – VBK Hockey

 

Det lär som jag skrivit tidigare i texten bli det lag som tar kampen bäst som vinner derbyt på söndag. En som brukar personifiera Väsbys slit ute på isen är Johan Sellerstrand. Han jobbar alltid stenhårt och är med sin stora, tunga kropp alltid riktigt jobbig för motståndarna att hantera. Johan anlände ju till oss inför fjolårssäsongen från just söndagens derbymotståndare och hans erfarenheter från VBK och om hans tankar inför derbyt får ni läsa här.

 

Hej Johan! Vi tog en härlig seger i streckmötet borta mot Nacka. Hur skulle du vilja summera drabbningen?

– Vi gör en okej match där vi gör tillräckligt för att vinna, varken mer eller mindre. Efter 0-2 målet så hade inte Nacka så mycket mer att komma med.

 

Vad tycker du framförallt lägger grunden för segern och vad ska vi ta med oss från matchen?

– Vi spelar bättre än dem och vårt boxplay var solitt. Vi får ta med oss lite av go:et i båset och att vi också stundtals hade bra spel.

 

På söndag väntar ännu en tuff match borta mot grannarna VBK. Vad tror du väntar oss där?

– De kommer att ge allt de har som vanligt så det måste vi också göra.

 

Det är ju även ett lag som du känner väl efter dina två säsonger där. Känns det då extra speciellt att möta just dem?

– Nej, det är inget speciellt men det blir kul!

 

Med tanke på det, kommer du bjuda på något extra nummer just för att sker i Vallentuna Ishall?

– Haha, nej jag ska nog hålla mig undan från det.

 

Vallentuna är ju ett hårt arbetande lag och kommer säkerligen att jobba extra hårt när just vi kommer på besök. Hur ska vi hantera det tycker du?

– Vi får vara starkare, smartare och vinna fler dueller helt enkelt.

 

Vad kommer du ihåg från dem senast vi möttes i Vilundahallen?

– Vi var bättre och vi vann, annars är det inte mycket.

 

Hur känns det annars själv i kroppen efter de första tretton matcherna och är du nöjd med din insats så här långt?

– Det blir bättre och bättre för varje vecka som går. Jag har väl gjort okej insatser men borde hängt dit några till.

 

Slutligen ”Seller”, hur går det på söndag och på vilket sätt är du bidragande till det?

– Jag kommer jobba hårt och åka mycket skridskor och vi vinner med 0-4!

 

// # 25 – Johan Sellerstrand

 

Truppmässigt är alla fortsatt tillgängliga och vilka som spelar vart bestäms efter lördagens ispass.

 

Nu kör vi igen – Vilda Väsby!!