Sju ljuvliga sekunder i början av den andra perioden avgjorde Väsbys streckmatch borta mot Nacka HK. Under dessa sekundrar passade nämligen Väsby på att göra två mål och matchen gick från mållöst dödläge till Väsbyledning och det var sedermera en ledning som laget kunde försvara ända in till mål.

– Viktiga poäng ikväll säger tränare Markus Odén! Långt ifrån en perfekt match men vi gör tillräckligt för att vinna. Nu börjar förberedelserna inför derbyt mot Vallentuna på söndag.

 

Det var viktiga poäng som stod på spel inför mötet i Nacka Ishall mellan seriesexan Nacka och seriefemman Väsby. Två målglada och tempostarka lag och därför var det aningen konstigt att matchen efter tjugo spelade minuter fortfarande var mållös.

 

Väsby hade spelet under merparten av den första perioden men de farligaste chanserna hade nog ändå hemmalaget som avslutade den första perioden bäst och där Linus Ryttar på fotbollsmålvaktsmanér, fick slänga sig raklång och rädda alldeles vid stolpen när en Nackaforward försökte göra mål köksvägen.

 

Men det mållösa dödläget bröts i andra periodens andra minut. Och när det bröts så gjordes det riktigt ordentligt. Först var det Johan Sellerstrand som i samarbete med Ludvig Wiita-Adamsson tog Väsby till ledningen och sju sekunder senare spelade Jacob Lundin fram pucken till Felix Fjällkeborn som drog till direkt. Pucken satt säkert bakom en fram till dess duktigt spelandes hemmamålvakt i Lukas Olander-Ekbäck och matchen fick därefter ett klart annorlunda förlopp.

 

Med två snabba mål i ryggen kunde Väsby spela avslappnat och pondusen i spelet blev alltmer påtaglig. Chanser började på riktigt allvar krånglas fram och i den trettonde minuten kunde matchen ha avgjorts när Väsby tilldömdes ett straffslag.

 

Johannes Sandberg tog hand om straffen och gjorde en fin manöver men problemet var att stolpen stod i vägen för avslutet. Istället för 0-3 där och kanske punkterad tillställning fick matchen återigen en liten vändning när hemmalaget minuten efter istället sköt in en reducering till 1-2. Det efter att lagets speciella målskytt, Christoffer Usov visade varför han varit så målfarlig under hösten och hittade enda vägen förbi Ryttar där pucken sköts in mellan benen under hans sidledsförflyttning.

 

Strax därefter drog Väsby på sig en utvisning och den säkra ledningen var till synes inte speciellt säker längre. Men i det läget klev Albin Karlsson fram. I ett numerärt underläge i den första perioden åkte han sig fri men missade i avslutet men i andra möjligheten i matchen gick det bättre. Avslutet var dessutom av karaktären klass där han först bröt en passning, tog sig förbi en back innan han med pucken strax intill sig från vänsterkanten in i offensiv drog till ett stenhårt skott som satt som skjuten ur en kanon i Olander-Ekbäcks bortre hörn. Matchens i särklass bästa prestation.

 

Med ett underläge med två mål satte ett desperat Nacka upp tempot i den sista perioden. Väsby svarade endast upp det stundtals och blev faktiskt aningen stressat vid vissa stunder. De stressade situationerna kändes aningen onödiga vid några tillfällen eftersom svåra passningar söktes till flera mål framåt istället för att säkert spela ut pucken och säkra ledningen när hemmalaget tryckte på som bäst.

 

Men då Linus Ryttar fortsatte sitt storspel i målet lyckades hemmalaget trots en del fina chanser inte få in den för deras del nödvändiga reduceringen. När laget mot slutet chansade med att plocka ut sin målvakt slutade det bara med att Jacob Lundin med sekundrar kvar av matchen spikade slutresultatet när han satte 1-4 i den tomma kassen.

 

Sammanfattningsvis så blev det seger trots visst darr på ribban under slutakten men det är poängen som betyder mest i dessa tider. Matchen var oerhört viktig och att då ta tre poäng på en svårspelad liten rink mot ett formstarkt hemmalag är ändå starkt gjort av Väsby.

 

Grisligan

 

Med tanke på Nackas avslutning och de räddningar som Linus Ryttar behövde ta fram i den sista perioden gör att han tar han hem tre grisar från insatsen. Endast ett insläppt mål på tjugosju försök gör honom 96 procentig i räddningsstatistiken och det är klart att en sådan insats ska premieras.

 

Två grisar tilldelas den alltid så hårt arbetandes Johan Sellerstrand som förutom det hårda arbetet även fick krydda insatsen med att göra matchens första mål som i sedvanlig anda kämpades in.

 

Sista grisen ges till Albin Karlsson som med sin fart, sitt vackra mål och sitt fina slit i boxplay verkligen har en stor del i kvällens seger.

 

Särskilda omnämnanden vill jag även skänka till de rutinerade spelarna Joel Östman, Martin Lundberg samt till ungtuppen Ludvig Wiita-Adamsson som verkligen gick i bräschen med hårt defensivt arbete.

 

Foto: Arne Rundlöf