Väsby Hockey fick en gruvlig revansch på Tyresö-Hanviken efter förlusten på bortais i omgång två. I afton var det aldrig något snack över vart segern skulle hamna där Väsby ångade på egentligen från start ända till mål och där stor segerorganisatör blev Christian Holmblad som smällde in inte mindre än fyra mål.

Ett steg framåt i processen säger tränare Markus Odén. Vi tävlar hårdare och utarbetar Hanviken hela matchen. Nu börjar förberedelserna inför Nacka borta.

 

Det tio dagars långa matchuppehållet såg ut att ha gjort susen för spelarna i Väsby Hockey. Laget virvlade allt som oftast fram på isen i Vilundahallen och redan efter tre spelade minuter fick gästerna från Tyresö ta en timeout.

 

Vid det läget hade Väsby redan dragit iväg i en tvåmålsledning efter att Christian Holmblad först höll sig framme och slog in en retur och där Linus Pellfolk minuten senare kryssade sig fram innan han med en backhand stänkte in 2-0 rakt upp i det berömda krysset.

 

Gästerna var yrvakna men det blev egentligen inte speciellt bättre för laget efter det trettio sekunders långa snacket utan Väsby fortsatte att ånga på och där målvakt Marcus Due-Boije verkligen fick jobba hårt för att matchen inte skulle vara punkterad innan den knappt ens hade börjat.

 

Men när Väsby slappnade av för en aning visade ändå Hanviken att de är ett lag som har finess i det offensiva spelet. När Väsby tappade markeringen och en fri TH-spelare fick pucken mitt i slottet var det bara Linus Ryttars bägge stolpar och en puckbana som tog vägen däremellan, som förhindrade en reducering.

 

Men den skulle ändå komma. Minuten senare drog Väsby på sig matchens första utvisning och när en Väsbyspelare inte långt in i det överläget tappade klubban (slogs bort?) spelade gästerna i princip fem mot tre och sekunder senare styrdes reduceringen in till 2-1 strax framför Linus Ryttar.

 

Reduceringen gav T-H ett hopp men spelmässigt var det fortsatt Väsby som satt i förarsätet där spelvändningar och konstanta överlämningar gjorde så att laget skar djupa hål i Hanvikens försvarsarbete.

 

På tal om att skära hål och så var det just precis det som Rasmus Sörgardt gjorde i den trettonde minuten då han med en perfekt stenhård passning från egen zon hittade en friståendes Johannes Sandberg mitt på bladet och lika vacker som den passningen var, lika läcker var Johannes avslut som sköts in stenhårt ribba in.

 

Tvåmålsledningen efter den första perioden var i underkant men den blev än mindre i början av den andra perioden då ett skott från gästernas stora spelare, Felix Liljegren styrdes av en Väsbyback vilket helt ställde Linus Ryttar som tvingades konstatera att gästerna mindre lustigt återigen hade närkontakt rent målmässigt.

 

När Väsby elva sekunder därefter drog på sig en utvisning i egen zon kändes läget aningen olustigt. Men Tyresö-Hanvikens spel i numerärt överläge var inte speciellt vasst och istället var det Väsby som inte långt in i underläget via duo Robin Karlsson och Albin Karlsson åkte iväg på en kontring och där sistnämnda rundade sin back innan han i avslutningsläget vräktes på ända. Något som fick till följd att den bryska backen snällt fick åka och sätta sig i botbåset och när han dessutom protesterade mot domslutet och då drog sig en extra utvisning blev det kostsamt, eftersom Väsby just i det överläget sköt in 4-2.

 

Målet sköt Christian Holmblad in efter att han fått en passning av Jacob Lundin som dagen till ära gjorde comeback efter några matchers frånvaro.

 

Målet fick Väsby att släppa spärrarna. Stundtals blev det lite för lekfullt men när Christian Holmblad gjorde sitt tredje mål och hattrick via en styrning fram till 5-2 var matchen körd för gästernas del.

 

Laget var helt på fallrepet och Väsby slog knockout på motståndet under resterande tiden av perioden. Tre minuter senare var ledningen upp i hela 7-2 efter att Christoffer Gozzi först styrt in Nicklas Sjölunds fina skott och sedan var det Gozzis tur att agera framspelare när han i ett två mot ett läge frispelade Martin Lundberg som fick en smal sak att slå in Väsbys sjunde mål.

 

Med en sådan ledning i ryggen för Väsbys del blev matchen i den sista perioden aningen avslagen. Väsby säkrade när man behövde och anföll när man kände för det. Ungefär så kändes det men ett sista mål fick man ända in i den sista perioden och det blev en delikatess när Christian Holmblad i numerärt överläge direktsköt in 8-2 efter Jacob Lundins öppnande passning som skar rakt igenom gästernas centrallinje.

 

Sammanfattningsvis så blev det en skön islossning för Väsby som äntligen fick lite fart i sitt målskytte och där laget mot slutet kunde få spela avslappnat och där till bjuda på lite skönt hockeygodis. Anfallsmässigt visade laget upp en stor hunger och tempot som laget satte upp under stora delar av matchen var också det en fager syn.

 

Grisligan

 

Matchens lirare var inte speciellt svårt att ta ut efter Christian Holmblads målorgie på hela fyra mål. Han var sannerligen i sitt esse i omstarten och tar hem tre feta grisar från insatsen.

 

Två grisar tilldelas Rasmus Sörgardt som nog gjorde sin bästa match hitintills i Väsbytröjan. Han spelade med ett enormt självförtroende under hela matchen där såväl det defensiva som offensiva spelet imponerade storligen.

 

Sista grisen ges till Jacob Lundin som tillbaka på isen visade att poängproduktionen fanns kvar i kroppen. Fyra målgivande assists till nya radarpartnern Holmblad (?) är värd all respekt och det känns riktigt skönt att ha tillbaka Lundin i laget igen.

 

Särskilda omnämnanden vill jag även skänka till Nicklas Sjölund och Robin Karlsson som var otroligt pigga och initiativrika från sina backpositioner och framåt sett glödde trion Christoffer Gozzi, Johan Sellerstrand samt Andreas Maier lite extra.

 

Foto: Arne Rundlöf