Ett klassiskt lag är uppe igen. Visserligen i en ny skepnad och i en ny kostym men visst känns det härligt att hockeystaden Nyköping har ett lag uppe i Hockeyettan igen.

 

Historiken kring Gripen är att laget spelade i division 4 på hockeyns bakgård samma år som gamla Nyköpings Hockey gick i konkurs. Många spelare från staden valde då att spela vidare i Gripentröjan och tre år senare är vi här. Laget har under den tiden klättrat från serie till serie och sejouren i varje serie varade endast en säsong. Imponerande resa minst sagt.

 

Men nu har resan uppåt tagit slut, åtminstone för tillfället. Men någon målsättning att ta sig vidare uppåt finns än så länge inte hos sörmlänningarna men att laget redan etablerat sig på denna nivå känns helt klart efter deras hitintills nio spelade matcher. Under dessa har laget knåpat ihop tio poäng vilket måste anses som ett klart godkänt facit.

 

Laget har en riktigt duktig sista utpost i Rasmus Hedström som när han stängt igen kassen varit en stor bidragande orsak till lagets tagna poäng. Offensivt sett regerar duon Albin Ivarsson-Hamberg samt John Moberg och bakom dessa finns även ett par killar till som vet var målet är placerat.

 

Inför söndagens match har jag valt att vända mig till Stockholmaren John Moberg som också tagit en resa från en division 2 spelare till en nu giftig avslutare på Hockeyettan nivå. Så här går hans tankar inför matchen.

 

Hej John! På söndag är det dags för er att lämna Sörmland för en match i Upplands Väsby. Vad är dina känslor inför den matchen?

– Det känns bra, vi har haft en bra träningsvecka och är revanschsugna efter förlusten i onsdags.

 

Du är ju en så kallad ”late bloomer” som tidigt debuterade i division 2 men som först i tjugotre års ålder debuterar i Hockeyettan. Kan du berätta lite om din utveckling och vad är det som gjort att du exploderat i poängproduktionen på senare år?

– Det är väl ingen speciell ändring i träning eller dylikt, men har under de senaste åren fått större förtroende och en roll med mer ansvar.

 

Är du nöjd med din egen start hitintills?

– Är inte helt nöjd, det är märkbart högre tempo i division 1 än division 2 och man får inte alls lika mycket tid och det är något man måste komma in i. Skulle väl ha kunnat förvalta vissa chanser lite bättre men det är bara att jobba på.

 

Precis som för dig är det även premiär i Hockeyettan för Nyköping Gripen. Vad säger du om era nio första matcher, är ni nöjda med vad ni presterat?

– Vi är inte helt nöjda, vi borde ha kunnat få med oss lite fler poäng i vissa matcher men har inte alltid haft med oss pucken i vissa lägen.

 

Vad tycker du framförallt skiljer spelet i ettan mot den i tvåan?

– Framförallt farten och fysiken, det är betydligt mycket hårdare spel och bättre fart på skridskorna.

 

Vad hade ni för målsättningen inför säsongen och står den fast fortfarande för er?

– Självklart etablera oss i hockeyettan, men sen hade det varit kul att knipa en plats till Allettan!

 

Vad tycker du annars kännetecknar ditt gäng och vilka i ditt lag har lyst lite mer än andra som du skulle vilja varna oss lite extra för?

– Tycker vi som lag besitter rätt så mycket hockeyskills, samt att vi har 4 bra kedjor som kan göra mål. Skulle vilja höja Johan Mörnsjö då, en sjukt duktig och snabb skridskoåkare med fin teknik. Även Gustav Berlin som väger 79 kilo men spelar som han vore Douglas Murray .

 

Berätta lite om onsdagens match mot Hudik. Ni hade 3-1 långt in i matchen men föll till slut med 3-5. Vad hände där mot mitten av andra perioden och framåt egentligen?

– Hudiksvall är ett bra lag, men vi gjorde en bra insats men fick svårt att hålla bort dom i 60 minuter.

 

Och nu väntar alltså Väsby Hockey. Vad vet du om oss?

– Vet faktiskt inte mycket alls! En fin ishall vet jag dock att ni har, och så har jag för mig att det finns ett Sybilla i närheten som jag har ätit på när jag var liten.

 

Vad tror du då på för typ av matchbild i Vilundahallen?

– En bra och rolig match med mycket fart.

 

Slutligen John, hur går det på söndag och varför tror du det?

– Jag tror ingenting annat än att vi sätter oss på bussen tillbaka till fina Sörmland med 3 poäng in på kontot!

 

// # 10 – John Moberg – Nyköping Gripen Hockey

 

För Väsby blir söndagens match avslutningen på en tuff helg. Match i fredags med tråkigt avslut men positivt är att chansen finns till en snabb revansch medan vinnarskallarna fortfarande är förargade.

 

Krigarbacken Kevin Hermansson får visa vägen på söndag genom sitt idoga kämpande på isen. Hans tankar inför matchen är så här.

 

Hej Kevin! Ännu en sen och sur torsk på bortais mot Visby-Roma. Hur tungt känns det så här kort inpå förlusten?

– Tjena Krister! Känns tungt. Vi var det bättre laget sett över 60 min. Vi gjorde mycket saker rätt som helhet men individuella misstag avgjorde, sjukt tråkigt.

 

Vi var ju ändå så nära med en 3-2 ledning en bit in i tredje perioden. Men vad hände sedan?

– Det började med att jag själv skulle försöka mig på en ”hybrid-icing passning”. Slutade med att deras back bröt och skapade en två mot etta mot mig i Ryttar och fick in pucken. Efter det hämtade vi oss bra med sedan fick vi en riktigt orättvis utvisning mot oss och vilket resulterade i mål. Sedan var de i ledning och vi fick inte in flera.

 

Vad tycker du vi ändå kan ta med oss från insatsen till söndagens match mot Nyköping?

– Tycker att vi kan ta med oss stora delar av denna match till nästa. Grymt bra team-effort hela matchen och vi hade riktigt bra tryck ett tag. Längesen vi verkligen spelade så bra.

 

Där väntar alltså seriens tredje nykomlingslag som gjort en helt okej grundserie så här långt. Vad tror du väntar oss då rent spelmässigt?

Har absolut ingen aning. Vet endast att den har en vass keeper som jag spelat med.

 

På vilket sätt tycker du att vi ska ta fredagens sura torsk som en rejäl uppladdning inför söndagen och vad ska vi göra för att studsa tillbaka?

– Visst var torsken sur, men eftersom vi spelade på sådan hög nivå så är det bara att fortsätta på det spåret under söndagens drabbning.

 

Vad ser du som nycklarna för att greja en seger på söndag?

– Minimera misstagen och spela som under fredagens match.

 

Hur känns det annars rent personligt för dig? Du hade ju en jobbig försäsong men känns allt bra nu?

– Ja, den har varit riktigt tuff och resan tillbaka har varit lång. Känns dock som att jag är på gång nu igen efter gårdagen.

 

Känner du att du har utvecklat något speciellt i ditt spel från fjolårets säsong?

– Tycker att jag blivit en mjukare skridskoåkare och eventuellt lugnare i spelet.

 

Slutligen Kevin, hur går det nu på söndag och på vilket sätt är du bidragande till det?

– Vi vinner. Vi kommer spela ännu bättre än mot Visby och vi är riktigt tuffa att möta på hemmaplan. Nyköping kommer få det redigt tufft.

 

// # 27 – Kevin Hermansson

 

Spelarmässigt lär i princip samma gäng som sånär slog tillbaka Visby-Roma i fredags även spela i Vilundahallen söndag eftermiddag. Beslut tas under matchdagen om en eller par spelar tillkommer till truppen.

 

Nu är det bara att starta uppladdningen inför matchen och alla önskas som vanligt varmt välkomna till Vilundahallen!!