Fredag morgon startar färden och uppladdningen för Väsby Hockey inför den svåra bortamatchen i Visby mot öns hockeystolthet, Visby-Roma. Det är en av de tuffaste hockeyhelgerna eftersom en lång resehelg och tuff match under fredagen alltid avslutas med en match även under söndagen.

 

Men vi tar och laddar upp inför hockeyfesten på Visby först. Där väntar ett som brukligt topplag som dock kanske hostat lite mer än vanligt nio omgångar in i seriespelet. Men det har sin förklaring om man tittar på hur många sjuka och skadade spelare som laget råkat ut för den senaste tiden. Att trots det ha spelat in arton poäng av tjugosju möjliga är inte fy skam och enda egentliga plumpen som laget har, är när de förlorade SVEAB-Arena mot jumbon Sollentuna HC.

 

Gotlänningarna har i likhet med det senaste decenniet byggt sin trupp med stabila spelare. Många är tvåvägare som jobbar hårt såväl offensivt som defensivt. Tränare Mike Beharrell är en erkänt duktig tränare som alltid ställer hårda krav på sina adepter. Flärden från fjolåret har möjligtvis minskat då spelintelligenta Andreas Gröndahl slutat och med tanke på att centertankern Oskar Lundberg fortfarande är skadad. Det har visat sig i matcherna då det väldigt sällan blir några större målkavalkader när V-R spelar. Men förra fredagen när laget slog tillbaka Tyresö-Hanviken med hela 8-1 lossnade det riktigt rejält och det även för nyförvärvet från Sundsvall, Markus Kinisjärvi som i den matchen stod för inte mindre än fyra mål. Med totalt åtta inskjutna mål och därtill sex målgivande passningar leder han poängligan för Hockeyettan Östra och valet av intervjuobjekt inför matchen kändes given.

 

Så här är Markus och hans tankar inför matchen är enligt följande.

 

Hej Markus! På fredag vankas det streckmöte när Väsby Hockey kommer till er islada. Vad är dina känslor inför matchen?

– Det kommer att bli en rolig match att spela! Väsby är ett bra lag som spelar en snabb hockey som även vi vill spela. Jag spelade mot Väsby förra säsongen i Allettan när jag var i Sundsvall och det var roliga matcher att spela. Det kommer gå fort på isen.

 

Detta är din första säsong i Östra serien och med Visby-Roma efter att du tidigare spelat för Västerås men senast för Sundsvall. Vad tycker du kännetecknar vår serie och vad tycker du skiljer den åt gentemot den norra serien?

– Jag upplever faktiskt vissa skillnader i just spelet i Östra serien kontra den Norra. Här i Östra forecheckar och kör lagen mer, det är mindre ställa upp och styra och mindre taktik-tänk. Alla lag vi spelat mot hittills har åkt mycket skridskor om man jämför med vissa lag i Norra, där det mer är skicklighet och taktik men inte samma fart. Jag upplever Östra serien som jämnare än jag trodde innan jag kom hit, många lag är bra och det visar även tabellen. Som jag förstått det av grabbarna i laget är det också en jämnare serie i år än den varit tidigare.

 

Du har ju alltid varit en poängspruta i din karriär och poängen har minst sagt även kommit med dig i din nya klubb. Är du nöjd med din egen start i VR?

– Ja, men det är jag, det är alltid roligt att kunna bidra så att laget gör mål. Vi har en bra kemi i min femma och det har fungerat bra.

 

Ni har öppnat med att vinna sex matcher av nio möjliga. Är ni nöjda med den starten?

– Givetvis vill man vinna alla matcher och den inställningen har man alltid som lag. Men som jag skrev tidigare är serien är jämnare än jag trodde och i en del matcher har vi inte varit tillräckligt effektiva. Men vi är med i toppen och det är där vi ska vara.

 

Er helg var ömsom vin, ömsom vatten. Ni startade helgen med att krossa Tyresö-Hanviken men sedan tappade ni en 0-2 ledning borta mot Valbo till förlust med 3-2. Berätta lite om helgens matcher och framförallt den mot Valbo. Vad hände där mot slutet egentligen?

– Man kan väl sammanfatta det som att vi gör 110 riktigt bra minuter i helgen, där de sista 10 minuterna mot Valbo naturligtvis inte är bra nog. Det blev någon onödig utvisning för mycket och vi bjuder in dem i matchen. Sen gör Valbo ett slumpmål till 3-2 där pucken studsar deras väg, även i den matchen var vi spelförande och hade många lägen att stänga matchen. Men sån är hockeyn ibland, den är inte alltid rättvis. Vi har släppt det och fokuserar på fredagens kamp mot Väsby.

 

Och nu väntar ännu ett streckmöte när vi kommer på besök. Vad vet du om oss egentligen?

– Jag vet att Väsby är ett bra skridskostarkt lag som gärna spelar med fart och forecheckar. Det kommer som sagt att bli en rolig match att spela.

 

Du var ju med och mötte oss under fjolåret i Allettan med ditt dåvarande Sundsvall. Kommer du ihåg något från oss och om, vad tyckte du kännetecknade oss då?

– Det stämmer, jag kommer ihåg att vi förlorade borta och vann hemma mot Väsby. Då visste jag ingenting om Väsby mer än att de hade överraskat och gjort det bra innan jul. Som jag skrev tidigare minns jag att det är ett lag som åker mycket skridskor och gärna forecheckar en del.

 

Vad tycker du annars kännetecknar ditt gäng?

– Visby/Roma har alltid varit känt som ett fysiskt lag att möta och det är vi fortfarande. Vi är ett hårt jobbande lag som gör allt för att vinna hockeymatcher.

 

Vilka i ditt lag har lyst lite mer än andra som du skulle vilja varna oss lite extra för?

– Vi är ett kollektiv som jobbar för varandra, det är många som har gjort det bra. Men inga jag vill tipsa Väsby om, haha…

 

Hur annars skade- och sjukdomsläget i ditt gäng?

– Vi har haft en del skador i laget men det börjar se bättre ut. Förhoppningsvis har vi några tillbaka tills på fredag.

 

Slutligen Markus, hur går det på fredag och vad faller avgörandet?

-Vinst Visby/Roma 4-0, Sammy spikar igen kassen.

 

// # 10 – Markus Kinisjärvi – Visby-Roma

 

Markus är en av många som Väsby måste ha koll på under fredagskvällen. Killarna måste vara vaksamma och på tårna direkt för Visby-Roma brukar alltid starta matcherna starkt med en intensiv och tung forechecking.

 

En som behöver kliva fram lika mycket som han gjorde mot Huddinge Hockey blir då målvakt Linus Ryttar. Han stod då stundtals på huvudet och gav Väsby möjligheten att ta de två poängen som slutligen blev fallet. Linus funderingar inför matchen är enligt följande.

 

Hej Linus! Vilken härlig skalp vi plockade i söndags mot Huddinge. Vad är din summering att lämna från matchen?

– Tjena Krister, Tycker vi kommer ut med alldeles för mycket respekt för motståndarna och vi är inte alls med i första perioden, i andra och tredje perioden tar vi för oss mycket mer och jag tycker vi skapar en del farliga lägen. Sedan i förlängningen så har vi ändå farligast målchans även fast vi har boxplay. Sen i straffläggningen så var det ruggigt skönt att se Sandberg avgöra.

 

Du var verkligen matchens MVP med mängder av kvalificerade räddningar. Vad säger du om din egen insats?

– Det var en mycket rolig match framförallt. Det kändes bra från start och fick några puckar tidigt på mig. Överlag tycker jag vi hade mycket bra spel framför vårt eget mål som gjorde att jag kunde se pucken hela tiden.

 

Under den första perioden blev du minst sagt bombarderad utav skott av ett Huddinge som då spelade glimrande. Varför såg spelet då ut som det gjorde och vad gjorde att vi kunde vända på steken därefter tror du?

– Som jag sa tidigare så hade vi alldeles för mycket respekt för motståndarna. Det vi får ändra på är inställningen från start, att tro på vårt och inte börja tänka för mycket.

 

På fredag väntar ännu en riktigt tuff match när Visby-Roma tar emot på sin hemmarink. Vad kan vi ta med oss från spelet i söndags till den?

– Att vara lika bra i spelet framför målen. Främst tycker jag vi ska ta med oss lugnet i spelet, att vi inte behöver stressa oss till målchanser utan att det kommer om vi gör jobbet.

 

Vad tror du väntar oss för typ av motstånd på fredag och på vilket sätt skall vi främst bemöta dem enligt dig?

– Tror på att det kommer bli en tajt match där det gäller att ta vara på chanserna och att hålla sig ifrån utvisningsbåset.

 

Tycker du att något speciellt i Visbys spel är svårt att värja sig mot?

– Nja vet inte exakt hur dom spelar, men har för mig att dom var skickliga defensivt och tog vara på sina chanser.

 

Efter en trevande inledning av seriespelet har vi nu lyckats komma igång med fem raka segrar. Vad tycker du förbättrat i vårt spel och vad kan fortfarande bli bättre?

– Det jag tycker vi kan förbättra är att bli mycket jämnare. Tycket det är alldeles för upp och ner under matcherna.

 

Slutligen Linus, hur går det på fredag och vad tror du fäller avgörandet?

– Tror på seger med 3-2, den avgörande faktorn kommer vara spelet i powerplay/boxplay.

 

// # 1 – Linus Ryttar

 

Det lär inte bli speciellt många förändringar i Väsbys trupp från den som luggade serieledarna Huddinge på två poäng i söndags. Laget har tränat bra under veckan och lita på att det är spelsuget gäng som ska försöka göra allt för att störa hemmafavoriterna.