Väsby Hockey bröt två trender ikväll på bortaisen i Sollentuna. Laget slog dels tillbaka hemmalaget med 2-4 och tog dessutom sin första seger utanför den egna kommungränsen efter en seger som var helt i sin ordning efter två avslutande perioder där laget kontrollerade matchen tämligen säkert. 

Viktiga tre poäng ikväll säger tränare Markus Odén! Vi visar återigen styrka genom att vinna en jämn match. Efter tjugo minuter börjar vi komma in och vinna duellerna framför mål. Vi gör tre av fyra mål genom bra attack mot Sollentunakassen. Nu laddar vi om och förbereder oss på hemmafajt i svinstian mot Huddinge på söndag.

 

Sollentuna HC har varit ett riktigt spöke för Väsby Hockey de två senaste säsongerna och sett till spelet den första perioden i SVEAB-Arena så såg Väsby fortsatt skrämda ut av hemmagastarna.

 

Väsby hade lågt tempo i det mesta som gjordes och vann knappt några dueller och det passade givetvis Sollentuna helt perfekt som fick matchen precis dit de ville. Laget tog följaktligen också ledningen i matchen efter att ett skott tagit i sargen och studsat fram vid Måns Johanssons andra stolpe där en parkerad Emil Broed kunde slå in pucken bakom en chanslös Måns.

 

Det såg verkligen inte ut att bli någon rolig kväll alls för Väsby och trendbrottet som till slut blev fallet kändes långt borta efter de tjugo första spelade minuterna.

 

Men från den andra perioden och framåt blev det en helt annan historia för Väsbys del. En riktigt rolig sådan till och med och där det endast tog fyra sekunder innan första skottet var avlossat mot hemmamålvakten Benjamin Johansson.

 

Femton sekunder senare var Johan Sellerstrand framme och styrde och bara på de nitton första spelade sekunderna hade laget vaskat fram mer än vad laget lyckades med under hela den första perioden.

 

Väsby slog som sagt an tonen därifrån och tog sedan ett grepp som laget aldrig släppte. Pucktempot höjdes betydligt och Sollentuna fick allt svårare att hålla sina bevakningar när Väsbyspelarna dessutom såg till att röra på fötterna och byta plats med varandra.

 

Till slut satt den oundvikliga kvitteringen och det var yrvädret Albin Karlsson som låg bakom målet. Han satte nämligen full fart mot målet, rundade sin back och öste på fram mot Sollentunamålet. Målvakt Benjamin Johansson hann dock emellan men han lyckades inte fånga pucken och i andra vågen dök istället passningsläggaren till Albin, Christoffer Gozzi upp alldeles lägligt och trädde in kvitteringen till 1-1 högt upp i nättaket.

 

Fyrtiofyra sekunder var Väsby även förbi i målprotokollet. Den hårt arbetandes Johan Sellerstrand var det som satte 1-2 pucken när han jobbade till sig ett läge och sedan själv tog hand om sin retur.

 

Efter målen tog hemmalaget en timeout för att stoppa blödningen. Det lyckades väl sådär eftersom matchen var väldigt öppen vilket inte riktigt passade Sollentuna som ständigt fick problem när Väsby ökade tempot i matchen.

 

Men mitt i Väsbypressen kom ändå en väg in i matchen för Sollentuna igen. Väsby missade nämligen en puck som gled och hoppades längs med sargen, strax innanför Sollentunas offensiva blå. Tappet blev väldigt olyckligt eftersom Väsby vid tillfället dessutom hade fyllt på med spelare i Sollentunas zon och det gjorde att hemmalaget fick komma i en flygande kontring, tre mot en och till slut spelades pucken fram till forna Väsbyspelare Carl Graf som bara behövde stöta till klubban och vinkla in 2-2.

 

Målet fick dock ingen större effekt på matchbilden. Väsby fortsatte att trycka på och i ett anfall minuten efter Sollentunas kvittering hängde de inte med utan drog på sig en utvisning.

 

Väsbys numerära överläge som inte hade fungerat tidigare i matchen, blev för tredje och sista gången under kvällen till ett vinnarvapen. Laget parkerade i Sollentunas zon under nästan en minuts tid och sedan sköt Felix Fjällkeborn ett skott som visserligen Sollentunas målvakt lyckade styra undan men inte bättre än att Andreas Maier vid den bortre stolpen kunde ta hand och returen och trycka in 2-3.

 

Den sista perioden försökte ett alltmer tröttkört Sollentuna jaga ikapp men det kändes i princip lönlöst för laget. Istället var det Väsby som förutom när laget spelade i ett numerärt underläge, i princip kontrollerade matchen till fullo.

 

Laget fortsatte att spela sönder hemmalaget och att inte matchen avgjordes tidigare än mot slutet ska Sollentuna tacka sin målvakt Benjamin Johansson för och som dessutom vid ett tillfälle hade hjälp av sin stolpe när Linus Pellfolk från ett fint läge mitt i slottet träffade järnet.

 

Inte ens när Sollentuna under den sista minuten plockade ut sin målvakt luktade det mål. Väsby stretade emot bra i försvaret och såg dessutom till att hela tiden hålla sig i skottlinjen.

 

I absoluta slutskedet fick Felix Fjällkeborn en framspelning av Ludvig Wiita-Adamsson och i ensamt majestät kunde han åka fram mot det tomma målet innan han prickade in 2-4 och samtidigt spikade slutresultatet.

 

Sammanfattningsvis så var det skönt att Väsby kunde vända på en sådan dålig inledning på matchen och till slut ta en välförtjänt seger. Att det dessutom skedde mot antagonisten Sollentuna HC gjorde saken absolut inte sämre och detta innebär att Väsby nu har fyra segrar varav tre derbysegrar. Alltid skönt vilket säkert ger ytterligare en boost till självförtroendet.

 

Grisligan

 

Johan Sellerstrand får personifiera kvällens Väsby tack vare sitt stora krigarhjärta. Han fanns där det hände under i princip hela matchen och fick dessutom kröna sitt hårda arbete med att bli målskytt. Tre grisar till ”Seller”!

 

Två grisar tilldelas stabila backklippan Joel Östman som spelade lugnt och metodiskt och som skapade en skön trygghet i de bakre leden.

 

Sista grisen ges till pigge Felix Fjällkeborn som krigade förtjänstfullt och som dessutom låg bakom Väsbys två sista mål i matchen.

 

Omnämnande vill jag slutligen skänka till målvakt Måns Johansson som var en säker sista utpost även fast han i ärlighetens namn inte behövde avstyra speciellt många farligheter under matchen. I övrigt var det en lagseger där samtligas insatser under de två sista perioderna ska premieras.

 

Foto: Arne Rundlöf